Keystone jack

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cat5 standartlarında bir Keystone jack
Aralarında keystone jack'ta olan çoklu bir priz bloğu
standart bir UTP keystone jack'ın genel yapısı

Keystone jack, Keystone jak veya Keystone modül, bilişim sistemlerinde kullanılan bir zayıf akım sonlandırma elemanıdır. Çeşitli standartları bulunan keystone jacklar, bazı ülkelerde bilgisayar veya telefon data prizi olarak da adlandırılabilir.

Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Keystone jacklar genelde esnek maddelerden yapılırlar. Dikdörtgen yapıdadırlar, ortalama boyutları yükseklik 16 mm, genişlik 14,5 mm'dir. Kabloların sonlandırıldığı kısım taraklıdır ve iki bölümdür. Bu taraklı bölümlerin aralarında metalik dişler vardır. Kabloların iletken kısımları bu metalik dişler arasına girerek veri iletimi sağlarlar. Bazı keystone jacklar, dış kısımları metalik bir yapı ile kaplıdır. Bu yapı keystone jack'ın topraklamasıdır, yabancı sinyalleri veya parazitleri izole eder. Keystone jackların iç kısımlarında elektronik küçük bir devre bulunur ve bu devre sonlandırma taraklarından gelen verileri bağlı bulunduğu konnektöre taşır. Bu taraklı kısımda devre ayakları birbirine lehimlenerek bağlanmıştır.

Keystone jackların iç kısmında RJ serisi konnektörlerin girişine uygun olarak 8 pin tel bulunur. Konnektör jack'a bağlandığı zaman konnektörün pinleri bu tellere basarak veri iletişimini sağlamış olurlar.

Keystone jacklar T568A ve T568B standartlarına göre sonlandırılırlar. Taraklı yapının hemen yanında konnektörün nasıl sonlandırılacağına dair renk kodları yer almaktadır. UTP kablodaki renkler bu renk kodlarına göre keystone jack'a çakılarak sonlandırma yapılmış olur.

Standartları[değiştir | kaynağı değiştir]

Keystone jacklar Cat 3, Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 standartlarına göre üretilirler. Cat 3 standardı çoğunlukla düşük kapasiteli veri iletiminde (örnek: telefon) kullanılır. Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 standartları ise yüksek kapasiteli veri geçişleri için kullanılırlar. (örnek: Bilgisayar, switch) Veri iletimlerinde yüksek performans sağlamak için keystone jack ile UTP kablonun aynı kategoride olması önemlidir. Tek başına kablonun veya keystone jack'ın kategori bazında üst standartta olması yeterli değildir.

Kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Keystone jacklar bilgisayar ve telefonun olduğu her yerde kullanılabilirler. Ağ sistem odalarının vazgeçilmez elemanlarından biridir. Bazı Patch paneller sıralı olarak yan yana monte edilmiş keystone jacklardan oluşabilir.

Bazı modül tipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı ülkelerde birçok dişi fiş keystone jack olarak adlandırılmaktadır.

bazı jack modülleri