Kanvas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Keten bezi sayfasından yönlendirildi)
Kanvastan yapılmış denizci çantası

Kanvas (tekstilde çadır bezi, yelken bezi, keten bezi, branda olarak; güzel sanatlarda tuval olarak da bilinir) yelken, çadır, sırt çantası, barınak yapımında, yağlı boya resim için destek olarak ve sağlamlığın gerekli olduğu diğer öğelerin yanı sıra el çantaları, elektronik cihaz kılıfları ve ayakkabılar gibi moda nesnelerinde kullanılan son derece dayanıklı düz dokuma bir kumaştır. Ayrıca sanatçılar tarafından, tipik olarak ahşap bir çerçeveye gerilmiş bir resim yüzeyi olarak da popüler bir şekilde kullanılmaktadır.

Modern kanvas genellikle pamuk veya ketenden ya da bazen polivinil klorürden (PVC) yapılır, ancak tarihsel olarak kenevirden yapılmıştır. Dimi dokuma yerine düz dokuma olmasıyla denim gibi diğer ağır pamuklu kumaşlardan ayrılır. Kanvasın iki temel türü vardır: düz ve ördek. Ördek kanvasındaki iplikler daha sıkı dokunmuştur.

"Kanvas" kelimesi 13. yüzyıl Anglo-Normanca canevaz ve Eski Fransızca canevas kelimelerinden türetilmiştir. Her ikisi de Yunanca κάνναβις (kenevir) kökenli, "kenevirden yapılmış" anlamına gelen Halk Latince cannapaceus'un türevleri olabilir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Online Etymology Dictionary". Etymonline.com. 26 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2012. 
  2. ^ "Oxford Dictionaries". Oxford University Press. 13 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014.