Kenevir suyu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Artık madde ile kenevir suyu
Endüstriyel kenevir bitkisi (Cannabis sativa)

Kenevir suyu, Cannabis sativa bitkisinin preslenmesi sonucu elde edilen endüstriyel kenevirden elde edilen bir içecektir. Meyve suyu, kenevir bitkisinin üst kısımlarının yanı sıra yaprakları kullanılarak büyük ölçekli bir endüstriyel soğuk presleme prosedürüyle elde edilir. Bu prosedür kenevir suyunu, kenevir bitkisinin tohumlarından elde edilen kenevir yağı, kenevir filizi veya kenevir sütü gibi diğer kenevir ürünlerinden ayırır.

Kenevir suyunun savunucuları, bunun beslenme, ilaç, kozmetik ve içecek alanlarında çeşitli ilaçsız ürünler için bir temel olduğunu iddia etmektedir. Kenevir suyu, umami aroması nedeniyle lezzet arttırıcı olarak da kullanılmıştır. Kenevir suyu, içerdiği yüksek miktarda protein nedeniyle sağlıklı bir gıda ürünü olarak da ortaya çıkmaktadır.[1]

Araştırmalar, endüstriyel kenevir ve kenevir suyunda bulunan kannabinoid CBD'nin tıbbi potansiyeline işaret ediyor.[2] Tetrahidrokannabinol (THC) içeriği daha yüksek olan ve birçok ülkede yasal olmayan Cannabis Indica ve Sativa bitkilerinin aksine, ilaçsız endüstriyel kenevir ve ondan üretilen kenevir suyu birçok ülkede yasal ekim ve kullanım avantajları sunmaktadır.

Kenevir suyu için alternatif kullanımlar da vardır. Kenevir suyu ve preslenmiş kalıntıları, ekmeğin içindeki unun bir kısmının yerini almak için kullanılmıştır. Ayrıca, çoğunlukla kenevir suyunun sahip olduğu yüksek protein varlığı sayesinde, beslenme nedenleriyle dondurularak kurutulmuş kenevir suyu tozu şeklinde gıda takviyesi olarak da kullanılmıştır.

Kenevir suyunun ve diğer kenevir bazlı ürünlerin savunucuları, diğer mahsullere kıyasla ekimdeki avantajları nedeniyle kenevirin sürdürülebilir bir gıda kaynağı olduğunu belirtmektedir.[3]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Proteins in hemp: "Characterization, amino acid composition and in vitro digestibility of hemp (Cannabis sativa L.) proteins" 22 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Grotenhermen F., Berger M., Gebhardt K. | Cannabidiol (CBD) • Ein cannabishaltiges Compendium, Verlag Nachtschatten, Solothurn (Schweiz), Ekim 2015 / 978-3-03788-369-3 / "Website Publisher" 5 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Hemp Farming: "Article" 1 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.