Kejege dağ

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kejege dağ (Tuvaca: Кежеге даа / Köjege daa) - Tıva Cumhuriyeti Erzin kojuununda kutsi yerlerinden bir yer, giriş ağzında bir ılıca olan dağ içinde girilecek kuylançak bir kapı bulunmakta, eşikten geçince yuvarlak şekilde gözükmektedir. Dağ üzerinden bakıldığında, örülmüş bir örgü gibidir. Tsagaan-Tologoy sınır karakolundan uzak değildir. Kejege dağ, Tıva Cumhuriyeti için yerli "Dokuz Hazine" (Tuvaca: тос эртине, Tos Ertine) diye kutsal, hayranlık uyandıran yerler arasında bahsedilen listede yer almaktadır. Erzin kojuunundaki Narın köyü yakınındadır.

Sözkökü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kejege sözü, örülmüş, örgü, saç örgüsü anlamlarına gelmektedir. Tıva Türkçesi'nde dag sözü dağ anlamına gelir ve dağı derken Tıva Türkçesinin özelliği olan kısaltmaya uygun olarak Gagauz Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Küçük Asya Türk dilinde olduğu gibi daa şeklinde yazılır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Tuva Cumhuriyeti'nde Erzin akarsuyu ile Narın akarsuyu arasında yer almaktadır. Tuva Cumhuriyeti'nin güneyinde Moğolistan sınırında yer almaktadır. R-257 otoyoluna yakındır.

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Görkemli ve ilginç özellikleriyle, halk nezdinden saygı duyulan, mukaddes bilinen bir yer olması nedeniyel gerek ülke içinden gerekse başka yerlerden turistler gelmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

http://orlan.tuva.ru/news/104-tos-jertinezhe-kiirgen-jertinelernin-danzyzy.html[ölü/kırık bağlantı]