Kazakistan arması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kazakistan arması
Ayrıntılar
KullananKazakistan Cumhuriyeti
Kabul tarihi4 Haziran 1992 (Kiril alfabesi ile yazılmış)
1 Kasım 2018 (Latin alfbesi ile yazılmış)
TepelikBeşgen yıldız
KalkanŞanırak
MesnetlerTulpar
SloganQAZAQSTAN
Önceki versiyonları
Öncelleri
ÇizerJandarbek Melibekov
Şot-Aman Valihanov

Kazakistan arması (Kazakça: Қазақстан елтаңбасы Qazaqstan eltańbasy), Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet arması olarak 4 Haziran 1992'de kabul edilmiştir.[1] Armanın tasarımcıları Jandarbek Melibekov ve Şot-Aman Valihanov'dur. Arma için düzenlenen yarışmasına yaklaşık 245 proje ve 67 açıklama tasarımı katıldı.[2] 1992'den önce Kazakistan SSC'nin diğer tüm Sovyet ülkelerine benzer bir arması vardı.

Mart 2024'te cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, armanın karmaşık ve "sovyet benzeri" bir tasarıma sahip olduğunu, bu sebeple yakında bir yarışmayla değiştirilebileceğini belirtti.[3]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Arma, geleneksel Türk çadırı olarak bilinen yurdun üst kubbesindeki kısım olan Şanırak (Kazakça: Шаңырақ, Shańyraq), gök mavisi bir zemin üzerinde merkezden güneş ışınları saçmasından oluşur. Ayrıca Türk mitolojisinde yer alan ve cesareti temsil eden Tulpar atları da armanın her iki yanında bulunmaktadır.[4] Armanın daire formu, yaşamın ve sonsuzluğun sembolüdür. Merkezde yer alan şanırak ise, ailenin refahını, huzuru ve sakinliği sembolize eder.

Kırgızistan bayrağında da Kazak şanrağına çok benzeyen bir tasarım kullanılmıştır; Kırgızca'da tunduk olarak bilinmektedir.

Kazakistan Cumhuriyeti ulusal ambleminin renkli versiyonu iki renkten oluşur: altın ve gök mavisi. Altın rengi, Kazakların aydınlık ve berrak bir geleceğini simgeler. Gök mavisi ise, tüm insanlarla barış, rıza, dostluk ve birliğe duyulan özlemin sembolüdür.[1] Armanın alt kısmında ise ülkenin adı olan QAZAQSTAN yer almaktadır. Ancak 1 Kasım 2018'den önce Kiril alfabesi ile "ҚA3AҚCTAH" yazmaktaydı.[5]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "National Emblem of Kazakhstan — Official site of the President of the Republic of Kazakhstan". Akorda.kz. 6 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  2. ^ "Pavlodar Region Administration : State symbols". web.archive.org. 21 Temmuz 2011. 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  3. ^ Радиосы, Азаттық (15 Mart 2024). "Тоқаев Ұлттық құрылтайда елтаңба өзгеретінін жариялап, "қазақ тілін ешкімді мәжбүрлемей дамыту" жайлы айтты". Азаттық радиосы (Kazakça). Erişim tarihi: 16 Mart 2024. 
  4. ^ "TAZI". web.archive.org. 4 Mart 2016. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  5. ^ "Приказ Председателя Комитета технического регулирования и метрологии Министерства по инвестициям и развитию Республики Казахстан от 20 сентября 2018 года № 272-од «О некоторых вопросах стандартизации»". Информационная система ПАРАГРАФ. 21 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020.