Kazak Türk Liseleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kazak Türk Liseleri, "Eğitim-Yenilik (Bilim-Inovasyon)" Liseleri (Kazakça: Білім-инновация лицейі) Kazakistan'daki uluslararası kamu Vakfı «KATEV» rehberliğinde özellikle yetenekli çocuklar için bir okul ağı. Yaklaşık 4.000 KTL öğrencisi (BIL) uluslararası entelektüel Olimpiyatların galipleri ve galipleri oldu.[1] Liseler dört dilde eğitim verir: Kazakça, Rusça, Türkçe Ve İngilizce. Lyceums erkek, kadın ve ortak ayrılmıştır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazakistan'daki ilk "bilim yeniliği Lyceum" 1992 yılında alma-ate, Kokshetau ve Kentau şehirlerinde ortaya çıktı. 92-93-ies 9 ve 8 sınıflarıyla başladı, ancak 2 yıl sonra 7 sınıfından başlayarak bu eğitim kurumuna kabul edilmeye başlandı. 2016 yılında Kazak-tu.recki Liseleri "bilim-inovasyon" Liseleri olarak yeniden adlandırıldı. Bu olay Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 25. yıldönümü için zamanlandı.

KATEV[değiştir | kaynağı değiştir]

Katev uluslararası toplum Vakfı, 1997 yılında Kazakistan ile Türkiye arasında 1992 yılında eğitim kurumlarının Türk tarafında çalışmalarını koordine etmek amacıyla bir anlaşma temelinde kurulmuştur. Uluslararası kamu Vakfı «KATEV» öncülüğünde: 28 kazak-Türk Lisesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Süleyman Demirel Lisesi, Taraz kentindeki Jambyl ekonomi Koleji, uluslararası okullar «SPECTRUM» ve «GALAXY».[2] Fon dönüştürüldü ve uluslararası kamu Fonu «Bilim-Inovasyon» olarak adlandırıldı. Şu anda, Mütevelli Heyeti Vakfı Başkanı Kazakistan Cumhuriyeti eğitim ve bilim bakanıdır. Tüm özel okullar başka bir fonun yönetimi altındadır — uluslararası kamu Fonu «bilimkurgu». Her iki fon da Kazakistan vatandaşları tarafından yönetilmektedir. Vakıf okulları, İngiltere, Hindistan, Avustralya, Güney Afrika, Şili dahil olmak üzere 10'dan fazla ülkeden öğretmenleri istihdam etmektedir. Toplamda, «bilim-inovasyon» kurumlarında 1200 öğretmen çalışıyor, %90'dan fazlası Kazakistan vatandaşları. MOF "bilim-yenilik" devlet ve yerel bütçeler tarafından finanse edilmektedir. Oysa MOF» bilim-horde " kazanılan fonlar için var. Yabancı ülkelerden gelen fonların finansmanı, Kazakistan'dan ayrılmayan fonların finansal fonları gibi bir gerçeği yoktur, ancak fonların yönetimi altında faaliyet gösteren okul personelinin lojistik ve teknik temelini, eğitim ve öğretim materyallerini ve mesleki becerilerini geliştirmeye devam eder. Vakıf okullarında, 2017'de, liseye kabul edildiğinde, 25 adayları tek bir yere başvurdu.

Eleşteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Politikacılar ve birçok akademisyen ve gazeteci, bu kurumların programında laik rejimleri tehlikeye atabilecek Pro-Türk ve dini fikirleri eklediklerinden şüpheleniyorlar.[3] Türkiye Cumhuriyeti'nin olağanüstü ve tam yetkili Büyükelçisi Nevzat Uyanyk, yetkilileri Kazakistan-Türk liselerine karşı harekete geçmeye çağırdı.[4] Buna ek olarak, Nevzat Uyanyk, Kazakistan'da hangi eğitim kurumlarının Türk makamlarının desteğiyle açıldığını şöyle yorumladı: "Kazakistan Cumhuriyeti topraklarında çalışan ve" kazak-Türk okulu "veya" kazak-Türk Lisesi " adını kullanan eğitim kurumları, ülkemizin devlet kurumlarıyla hiçbir ilgisi yoktur».[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ INFORM.KZ (28 Aralık 2010). "Руководитель Совета по высшему образованию ТР пригласил главу МОН РК посетить Турцию с группой ректоров". www.inform.kz (Rusça). 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  2. ^ "KATEV ҚАЗАҚ-ТҮРІК ХАЛЫҚАРАЛЫҚ ҚОҒАМДЫҚ ҚОРЫ". web.archive.org. 30 Mayıs 2013. 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  3. ^ "В Центральной Азии критикуют турецкие лицеи". Радио Азаттык (Кыргызская служба Радио Свободная Европа/Радио Свобода) (Rusça). 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  4. ^ a b INFORM.KZ (29 Temmuz 2016). "Турция ожидает от Казахстана срочных мер по отношению к казахско-турецким лицеям". www.inform.kz (Rusça). 30 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021.