Kayserili Mammes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kayserili Mammes
İman şehidi
Doğum259
Ölüm272 Kayseri, Kapadokya, Roma İmparatorluğu
TürbeLangres
YortuAğustos 17

Kayserili Mammes (Mamas, Mammas, Mammet) 3. yüzyıldan Caesarea’da şehit edilmiş bir çocuktur.[1] Ebeveynleri Theodotus ve Rufina’da şehit edilmişlerdir.[2]

Efsaneye göre, Mammes, ismi ‘emzirilen’ anlamına gelir, Kapadokyalı mütevazı bir ailenin çocuğudur. Bazı tarihçiler doğum yılı olarak 259’u, şehit edilmesini ise 275 yılı olarak gösterirler. Dolayısıyla on altı yaşında şehit edilmiş olduğu düşünülmektedir. Bu aziz, özellikle Ortodoks Kilisesi’nde 17 Ağustos'ta anılır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebeveynlerinin hristiyan oldukları sebebiyle hüküm giymelerinden dolayı, Mammes hapisteyken doğmuştur. Ammia adında bir kadın tarafından büyütülmüştür. Yetişirken Mammes hristiyan inancının güçlü bir savunucusu olmuştur. Ammia, Mammes onbeş yaşındayken ölmüş ve çocuğa malvarlığını miras bırakmıştır. Mammes sadece bir hristiyan olduğu için değil aynı zamanda pek çok diğer hristiyan ailenin yetimlerine otoriteler tarafından inançlarından vazgeçmeleri için baskı uygulanırken yardım ettiği için idama mahkum edilmiştir.[3]

Kendisine gösterilen hürmet[değiştir | kaynağı değiştir]

Kültünün merkezi Kayseri başlamış daha sonra Konstantionpolis’e kaymıştır. Kalıntılarının nasıl Fransa’daki Langres’te bulunduğu belli değildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vailhé, Siméon. "Caesarea." The Catholic Encyclopedia. Vol. 3. New York: Robert Appleton Company, 1908. 26 Feb. 2013". 2 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 
  2. ^ "Kirsch, Johann Peter. "Sts. Rufina." The Catholic Encyclopedia. Vol. 13. New York: Robert Appleton Company, 1912. 26 Feb. 2013". 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 
  3. ^ Les petits Bollandistes – Vies des Saints – 1896 - Cilt 9 s.636