Kayseri Şekerspor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
03.24, 2 Ocak 2017 tarihinde 2a02:a447:7439:1:11ca:87e2:c759:a996 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 18001124 numaralı sürüm (Tarihçe/Takım kadrosu 2016-2017/Baskan/Teknik direktör/Stadyum/Lig/Kaynaklar)
Kayseri Şekerspor
Tam adKayseri Şekerspor
Renkler         Yeşil-Beyaz
Kuruluş1986
StadyumVali Nihat Canpolat , Kayseri
(Kapasite: 500)
BaşkanTürkiye Levent Benli Kaynak hatası: <ref> etiketinde geçersiz değişken (Bkz: Kaynak gösterme)
Teknik direktörTürkiye Cahit Erçevik Kaynak hatası: <ref> etiketinde geçersiz değişken (Bkz: Kaynak gösterme)
LigBölgesel Amatör Lig
2015-166. grup 5. [1]
Kulübün eski logosu.

Kayseri Şekerspor, 1986 yılında Kayseri'de kurulan bir futbol takımıdır. Bölgesel Amatör Lig 6. Grup'ta mücadele etmektedir. Maçlarını Vali Nihat Canpolat Sahasında oynamaktadır.Kaynak hatası: <ref> etiketinde geçersiz değişken (Bkz: Kaynak gösterme) [2]

Tarihçe

Her ne kadar logosunda 1986 yazsa da tarihi çok daha eskilere dayanıyor Kayseri Şekerspor'un. Türkiye'nin en büyük şeker fabrikalarından olan Kayseri Şeker Fabrikası 6 Kasım 1955'te Başbakan Adnan Menderes'in de katıldığı bir törenle açılmış. Ertesi yılsa fabrika bünyesinde şehrin gençlerini spora teşvik etmek için Kayseri Şeker Spor Kulübü 1956'da kurulmuş. Kurulduğu günden itibaren Kayseri amatör liglerinin iddialı takımları arasında yerini alan Yeşil-Beyazlılar, Ankaragücü'nde 14 yıl aralıksız forma giyen Candan Dumanlı ve Eskişehirspor'da kariyerinin zirvesindeyken barsak kanserinden ölen Necdet Yıldırım gibi isimleri futbolumuza sunmuş. 1964'te ise Tahran'da İran Şahı Rıza Pehlevi'nin huzurunda bir hazırlık maçı da oynayarak yurtdışında maç yapan takımlarımız arasına girmiş.

1966-1967 sezonunda 5. kez düzenlenen Türkiye Kupası'na (o yıllarda amatör kulüpler de Türkiye Kupası'na katılabiliyordu) katılmış Kayseri Şekerspor. Ön eleme turunda Malatya temsilcisi Akınspor sahaya çıkmayınca hükmen galibiyetle 1. tura kalmış. Bu turda da Reyhanlı Gençlikspor'u 6-1'le geçen Kayseri ekibi, üç kademeli olarak oynan 2. turun 2. ayağında 2. Lig ekibi Antalyaspor'un rakibi olmuş. Normal süresi 2-2 biten maçı uzatmalarda attığı golle 2-3 kazanan Yeşil-Beyazlılar'ın 2. tur 3. ayaktaki (bu tura çıkabilen tek amatör takımdır) rakibi Mersin İdman Yurdu olmuş. Mersin İdman Yurdu'na 2-5 yenilen Kayseri Şekerspor, kupaya veda etmiş.

Sonraki yıllarda Kayseri Şeker Fabrikası'nın bir iştirakı olan PanSu ismi de kulübe eklenmiş ve Pansu Şekerspor ismiyle mücadelesine Kayseri ölçeğinde devam eden kulüp, 2003'ten bu yana bütün 3. Lig'e terfi müsabakalarında yer almış ancak zaman zaman finalde, zaman zaman da yarı finalde elenerek veda etmiş. 2002-2003 sezonunda terfi maçlarının 1. turunda Şanlıurfa DSİspor'u 5-0, Fırat Üniversitesi'ni 2-0, Sivas Yolspor'u penaltılarla, Tunceli Gençlerbirliği'ni de 2-0 yenerek finale kalmış Kayseri Şekerspor. Ancak finalde Araklıspor'a 1-0 yenilmiş ve elenmiş. 2003-2004 sezonundaysa terfi maçlarına Gaziantep Naksanspor'u 6-0 yenerek başlayan kulüp, Şanlıurfa Köy Hizmetlerispor'a 1-0 yenilerek Kayseri'ye dönmüş. 2004-2005 sezonunda Osmaniye Polisgücü'nü 4-0 yense de Seyhan Belediyespor'a penaltılarla elenerek elenmiş. 2005-2006'daysa Adıyaman Belediyespor'u 5-2, Şehitkamil Belediyespor'u 2-1 yenip finale kalmış. Ancak final maçında Körfez Belediyespor'a 2-1 kaybedip yine 3. Lig'in kıyısından dönmüş. 2006-2007 sezonunda da 51 Niğdespor'u penaltılarla yenip ertesi maçta Narspor'u elemiş. Karapınar Belediyespor'u da penaltılarla eleyen ekip, final turunda Kazan Belediyespor'a 3-1 kaybedince yine safdışı kalmış. 2007-2008'deyse Afyonkarahisar Demirspor'u 3-0, Odunpazarıspor'u 1-0, Eğirdir Belediyespor'u da penaltılarla eleyip yine final oynamaya hak kazanmış ancak burada da Keçiören Belediyespor'a uzatmalarda yediği golle 3-2 yenilmiş. 2008-2009 terfi maçlarında ise İskenderun Kartalspor'u 1-0'la, Öz Muşspor'u maç 2-2 devam ederken olaylar nedeniyle yarıda kalmasıyla, Şehitkamil Belediyespor'u uzatmalarda 2-1'le, Yüksekova Üzümcüspor'u 3-1'le eleyip Kırıkhanspor'la final maçı oynama hakkı kazanmış; finalde 85. dakikasına 3-1 önde girdiği maçın 86. ve 90+4. dakikalarında yediği gollerle iş penaltılara kalmış ve 5. penaltıyı kaçırarak yine Kayseri'ye dönmüş. 2009-2010'da eski adı olan Kayseri Şekerspor'a dönüş yapan Yeşil-Beyazlılar, ilk maçta Kepez Belediyespor'a penaltılarla elenerek terfide safdışı kalmış. 2010-2011 sezonundaysa Bölgesel Amatör Lig'in kurulmasıyla 5. Grup'ta yerini almış Kayseri Şekerspor. Sezon boyunca şampiyonluk kovalayan Yeşil-Beyazlılar, bitime 3 hafta liderken Gaziantep İl Özel İdarespor'a 1-0 yenilip Elazığ Belediyespor'un 2 puan gerisine düşmüş. Ertesi hafta evinde Elazığ Belediyespor'u ağırlayan ekip, bu final anlamındaki maçı 2-3 kaybedince bir kez daha 3. Lig hayallerine veda etmiş.

Kayseri Şekerspor için 2011-2012 sezonu sancılı başladı. Geçtiğimiz sezonun ortasında Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili olarak başlattığı yolsuzluk operasyonu nedeniyle fabrikanın yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın başvurusu üzerinden atanan kayyuma geçti. Kulübün yönetimi de bu değişiklikten etkilenerek yeni ekibe geçti. [3] Ancak gelen yeni yönetim, kulübün yaşadığı çalkantıyı çabuk atlatıp harekete geçti. Tugay Aydemir'in yerine Çatalca'nın genç teknik direktörü Cahit Erçevik, takımın başına getirildi. Bank Asya 1. Lig takımlarından Kayseri Erciyesspor oyuncuları Ahmet Tanrıkulu ve Ahmet Tunahan Polat (altyapı); 3. Lig'te forma giyen Gümüşhanesporlu Altan Güneş, Batman Petrolsporlu Ferhat Tunç, Kastamonusporlu Orhan Şahin, Afyonkarahisarsporlu Servet Gökçen, Adıyamansporlu Eyyüp Küpeli, 72 Batmansporlu Mehmet Bayram; Bölgesel Amatör Lig'ten Elazığ Belediyesporlu Murat Ataş ve İstanbul Beylikdüzüspor'dan Bahadır Davran transfer edili. Ayrıca Cihat Hoca, İstanbul Süper Amatör Küme takımı Çatlalca'dan gelirken Serkan Bolat ve Murat Davutoğlu'nu da yanında getirdi. Kayseri Sağlıkporlu Muhammet Burak Aksel, Ağırnas Şimşeksporlu Mehmet Ali Öncü, Zonguldak Kozlusporlu Yüksel Babayiğit amatör liglerden yapılan diğer transferlerdi.

Her yıl olduğu gibi bu yıla da 3. Lig hedefiyle giren Kayseri Şekerspor, ilk 2 haftada aldığı 2 galibiyetle iddiasını ortaya koydu. Ancak 3. haftada ilk mağlubiyetini - sezon sonunda küme düşen - diğer Kayseri temsilcisi Talasgücü Belediyespor'dan aldı. Ertesi hafta gelen Adana Gençlerbirliği galibiyeti Yeşil-Beyazlılar'ı liderliğe taşıdı. 5. haftada gelen Bozyazı Belediyespor mağlubiyeti, takımın ilk yarıda aldığı son mağlubiyet oldu ve kalan haftalarda 2 galibiyet, 3 beraberlik alarak 11. haftaya lider Toroslar Belediyespor'un 5 puan arkasında girdi. Yarının son haftasında evinde lideri 1-0 deviren Kayseri Şekerspor, puan farkını 2'ye indirdi.

Devre arasında kaleci Mehmet Bayram Kahramanmaraş Belediyespor'a giderken 2. Lig ekibi Çankırıspor'dan İlker Öymez, 3. Lig ekibi Batman Petrolspor'dan Önder Kılıç ve Somaspor'dan bir zamanların 'alt ligler gol makinası' Özgür Bayram transfer edildi. İkinci yarıya Ceyhanspor galibiyeti ve Erzin Belediyespor mağlubiyetiyle başladı ve liderin tekrar 5 puan gerisine düştü. Üst üste gelen Talasgücü Belediyespor ve Adana Gençlerbirliği beraberlikleri, lider Toroslar Belediyespor'un 2 haftayı da 0 puanla kapatması sonucu Kayseri Şekerspor'u yarışın içinde tuttu. Bu arada 18 Şubat 2012'de Kayseri Şekerspor camiası büyük bir şokla sarsıldı. Takımın antrenörlerinden Köksal Demirok, Kayseri Şeker Fabrikası içinde geçirdiği bir trafik kazası neticesinde hayatını kaybetti (sonradan kulübün tesislerine Köksal Demirok Tesisleri adı verilecektir). Kazadan 4 gün sonra sahaya çıkan Kayseri Şekerspor, Bozyazı Belediyespor'u 4-1 yenerek liderin 3 puan arkasında 2. sıraya yerleşti. Ardından gelen Adana Tekspor ve 70 Karaman Gençlikspor galibiyetleriyle yarışı sürdüren Yeşil-Beyazlılar, İskenderun Asaşspor'a 1-0 kaybedince puan farkı 4'e çıktı. Erdemli Belediyespor ve Niğde Belediyespor maçlarını kazanan Kayseri temsilcisi son haftaya lider Toroslar Belediyespor'un 1 puan gerisinde, 3. Erzin Belediyespor'un 3 puan önünde girdi. Son hafta Toroslar Belediyespor'u deplasmanda yenerse grubu kendisi 1. bitirecekti. Maçı kaybetmesi durumunda ikili averajı daha iyi olan Erzin Belediyespor'un olası 3 puanı takımı play-off dışında bırakacaktı. Beraberlik durumunda ise Toroslar Belediyespor ve Kayseri Şekerspor birlikte play-off'a gidecekti. Bu koşullar altında oynanan maçta her iki takım da kendisini fazla zorlamadı ve 0-0 beraberlikle Kayseri Şekerspor, grup ikincisi olarak play-off yoluna girdi.

Federasyon'un düzenlemesine göre 13 grup ikincisinden 6'sı ön eleme turu oynayacak, buradan gelecek 3 takım diğer 7 ikinciyle oynayacak; ilk turu geçen 5 grup ikincisi grup birincileriyle final maçına çıkacaktı. Kayseri Şekerspor, ön eleme turu oynayacak 6 takımdan biri oldu ve 4. Grup'u 2. bitiren Adıyaman Belediyespor'la eşleşti. Mersin'deki maçın normal süresi ve uzatmaları 0-0 bitince penaltılara gidildi. Penaltılarda durum 3-3'ken rakip ekipten Ayhan Yaman'ın vuruşunun auta gitmesi ve son penaltıyı kullanan kaleci Mustafa Bulut'un golüyle 1. tur vizesi aldı.

1.turda rakip 8. Grup'u 2. olarak bitiren Kütahyaspor'du. Yine Mersin'de oynanan ve 1-0 geriye düştüğü maçta Kayseri Şekerspor, rakip 10 kişi kalmasına rağmen 2. golü de yedi. Ancak 73. ve 80. dakikalarda bulduğu gollerle beraberliği sağlayan Kayseri ekibi, 89. dakikada penaltıdan yediği golle tam yıkılmak üzereydi ki uzatma dakikalarında gelen Önder Kılıç'ın golü maçı uzatmalara taşıdı. Uzatmalardan gol çıkmayınca yine penaltılara gidildi. Kütahyaspor'a da 4-3'le üstünlük sağlayan Kayseri Şekerspor final maçına kaldı.

Federasyon, final eşleştirmelerini takımların coğrafi yakınlıklarına göre yapınca Kayseri Şekerspor'un rakibi aynı gruptan geldiği Toroslar Belediyespor oldu. Aksaray'da oynanan maçta 14. dakikada Erman Deveci'nin golü Kayseri Şekerspor'u 1-0 öne taşıdı. 87. dakikada Murat Ataş aradaki farkı 2'ye çıkardı. Maçta başka gol olmayınca Kayseri Şekerspor, kuruluşunun 56. yılında profesyonel lige çıkma hakkını kazandı. Ayrıca bu sezon oynanan BAL finallerinde 3 maç oynayıp 3. Lig'e çıkma hakkı kazanan tek takım oldu Yeşil-Beyazlılar.[4] Üç yıl profesyonel liglerde oynayıp 2014-15 sezon sonu 3. Lig'de 17. olarak profesyonel liglere veda etti. Bir sonraki sezondan itibaren tekrar Bölgesel Amatör Lig'inde mücadele etmektedir. [5]

Takım kadrosu 2016-2017

Son güncellenme: 2 Ocak 2017 [6]

Mevki Futbolcu
Türkiye KL Batuhan Kaya
Türkiye KL Ufuk Alparslan
Türkiye KL Hasret Tokat
Türkiye DF Mahmut Karakaya
Türkiye DF Rıfat Merzifonluoğlu
Türkiye DF Hakan Çıtak
Türkiye DF Engin Pilavcı
Türkiye DF Aykut Bahsi
Türkiye DF Samet Kayıkçı
Türkiye DF Koray Koç
Türkiye OS Okan Tirgil
Türkiye OS Sedat Burak Altay
Türkiye OS Selahattin Enes Kılıç
Mevki Futbolcu
Türkiye OS Mustafa İlkay Kartal
Türkiye OS Emre Erol
Türkiye OS Fazıl Burak Peker
Türkiye OS Orhan Şahin
Türkiye OS Süleyman Öztürk
Türkiye OS Selim Yağmur
Türkiye OS Ömer Baki Sarıkurt
Türkiye OS Çağrı Yuyum
Türkiye OS Cengizhan Boyraz
Türkiye OS Alim Korkmaz
Türkiye OS Mustafa Acar
Türkiye FV Ayvaz Koç
Türkiye FV Okan Uçar

Lig mücadeleleri

Kaynakça

  1. ^ Bölgesel Amatör Ligi Arşiv 2015 - 2016 Sezonu Puan Cetveli ve Fikstür tff.org 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. ^ Stad detayları mackolik.com. 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  3. ^ Kayseri Şeker’e 4 kişilik kayyum heyeti atandı Hürriyet. 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2010
  4. ^ 3. Lig'in yeni takımlarını tanıyalım 7 : Kayseri Şekerspor 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  5. ^ Spor Toto 3. Lig Arşiv 2014-2015 Sezonu tff.org 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  6. ^ Kayseri Şekerspor kadrosu mackolik.com 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.

Dış bağlantılar