Ak dağ keçisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kayalık Dağlar keçisi sayfasından yönlendirildi)
Ak dağ keçisi
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
(Çift toynaklılar)
Familya: Bovidae
Alt familya: Caprinae
Cins: Oreamnos
Tür: O. americanus
Oreamnos americanus
(Blainville, 1816)

Ak dağ keçisi ya da Kayalık Dağlar keçisi veya Kayalık Dağlar dağ keçisi (Oreamnos americanus), boynuzlugiller familyasından Kuzey Amerika'da, özellikle de Kayalık Dağlarda yaşayan, bembeyaz memeli hayvan türü. Yırtıcıların erişemediği yüksek rakımlı kayalıklar üzerinde rahatça hareket edebilen toynak yapısı vardır. Cinsinin (Oreamnos) yaşayan tek türüdür ve Capra cinsinden dağ keçileri ile karıştırmamak gerekir.

Adlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Latince cins adı Grekçe «dağ» anlamına gelen oros- (kök: ore-) ile «kuzu» anlamına gelen amnos kelimelerinden birleşiktir.

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayalık Dağlar başta olmak üzere, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska'da ve Washington, Idaho, Montana, Wyoming, Utah, Nevada, Oregon, Colorado, Teksas, Güney Dakota eyaletlerinde, Kanada'ya bağlı Yukon, Britanya Kolombiyası ile Alberta'da yayılım gösterir.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem erkek hem de dişilerin sakalları, kısa kuyrukları ve uzun siyah boynuzları bulunur. Boynuzları 15–28 cm dir ve yıllık büyüme halkaları vardır. Bembeyaz tüyleri iki kattır ve alt katta ince yoğun tüyler üst katta ise uzun içi boş kıllarla kaplıdır. İlkbaharda dağ keçileri kaya ve ağaçlara sürtünerek bu son kat kışlık tüylerden kurtulurlar. Önce erkekler tüy değiştirir, sonra da hamile olan dişiler.

Erkeklerin omuz yüksekliği yaklaşık 1 metredir ve dişilerden (bazen % 30) daha ağırdır. Erkeklerin boynuz ve sakalları dişilerden daha uzundur. Ağırlıkları 45–140 kg rasında değişse de çoğu zaman erkeklerinki 82 kg dır. Baş-gövde uzunluğu 120–170 cm, kuyruk ise 10–20 cm dir.[1][2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mountain Goat. Oreamnos americanus 16 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. animals.nationalgeographic.com. Retrieved on: December 29, 2007.
  2. ^ Oreamnos americanus 21 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Animal Diversity Web. Retrieved on 2012-07-24.
  3. ^ Burnie D and Wilson DE (Eds.), Animal: The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife. DK Adult (2005), ISBN 0789477645