Kayıçivi, Korgun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.41, 14 Ağustos 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17479328 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Kayıçivi
Harita
Çankırı
Çankırı
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇankırı
İlçeKorgun
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam184
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0376
Posta kodu18260
Resmî site
[1]

Kayıçivi, Çankırı ilinin Korgun ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Oğuzların Kayı boyundan gelen bir grup Kayı, kelimesinin kaynağıdır. Eski Türkler'de bir simge olan çivi kelimesiyle beraber, köyün adı Kayıçivi olmuştur.

Kültür

Kış aylarında gençler yaren eğlenceleri düzenler. Bu eğlenceler atalardan kalma bir disiplin içerisinde gerçekleşir. Bir kurallar dizisi içinde emir komuta zinciri ile askeri bir disiplinle gerçekleşir emirleri baş ağa verir. Kabuller ve oturma şekilleri dahi baş ağanın oturuş düzenine tabidir. Eğlenceler baş ağadan izin alınarak yapılır.

Son zamanlarda kısmen kalmış olan güvey giydirme duvak savma gibi gelenek göreneklerde vardır. Geçiş tarihlerde çok önem verilen imece adeti son zamanlarada kişilerin maddiyata önem vermeleri ve köy halkının yaşlılar hariç büyük kısmının büyük kentlere göçmesi nedeniyle yok olma tehlikesi içindedir. Osmanlı dönemine ait üç etek ve ferace denilen giysiler artık tarihe karışmış durumdadır. Modern çağın tüm nimetlerinden yararlanma imkânına sahip olan bu günkü genç nesil yılda bir kez yapılan çağla festivalinde nostalji yaşamakta eski günleri yadetmekte ve genç kızlar o tarihi elbiseleri yılda bir kez de olsa giymeye çalışmaktalar. Genelde kültür düzeyi yüksektir. Okumaya çok önem verilir. Okuyan gençlere saygı gösterilir.Büyük çoğunluğunun Çankırıda ki işsizlik sorunu nedeniyle büyük şehirlere göçmüş olduğu köy halkı, birbirlerine derin bir sevgi ve kültür bağıyla bağlıdırlar.

Coğrafya

Çankırı iline 27 km, Korgun ilçesine 7 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 184
1997 218

Kayıçivi Köyü ekonomik şartlar sebebi ile 1950'li yıllardan sonra göç vermiş olup, İstanbul Anadolu yakası (Fikirtepe, Cevizli ve Gebze (Kocaeli) olarak dağılmıştır.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ancak hızmet verememektedır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca doğal içme kaynak suları bol olup, tarla ve bahçe sulamada barajından faydalanmaktadır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal