Kavar (idari birim)
Kavár (Ermenice: գավառ [kʰɑvɑ́ɾ]), ikinci en büyük, aşhar'dan sonra, Eski Ermenistan'ın idari ve coğrafi birimi.[1]
Dyakonov'a göre, Ermenistan Yaylası'nın doğası, eski Ermenilerin ilk bölgesel bölünmesine katkıda bulunmuştur, bu nedenle Ermenistan Yaylası, Zagros Dağları gibi, kavarlar - kapalı vadiler ve vadi parçaları - olarak bölünmüştür ve antik dönemde bunların kapalılığı, dağ yamaçlarını ve geçitleri kaplayan kalın çalılıklar ve ormanlar tarafından daha da artırılmıştır.[2] Ermenistan Yaylası'nda devlet yapılarının oluşmasından önce, iki veya üç vadiye yerleşmiş bir kabilenin, Dyakonov'a göre, sürekli olarak organizasyonel birliğini sağlayamayacağı, örneğin geçici askeri ittifaklar kurulması gibi özel durumlarda dışında.[2]
Eski Ermenistan kavarlarının nihai oluşumuna da strategoslar katkıda bulunmuştur. Eski Ermenistan, Eski Pers ve Selevkos İmparatorluğu gibi, strategia'lara bölünmüştür. Her kavar, kraliyet valisi strategos tarafından yönetiliyordu. Daha sonra Büyük Ermenistan'daki strategia'lar kavar adını aldı. Farklı dönemlerde kavarların sayısı 120 ila 200 arasında değişiyordu ve 15 aşhar/nahank'a bölünmüştü.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "КОРЮН->ЖИТИЕ МАШТОЦА->ГЛАВЫ 1-15". www.vostlit.info. 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2025.
- ^ a b "Игорь Михайлович Дьяконов". annales.info. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2025.