Kavaklıdere, Çankaya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kavaklıdere
İl genelindeki konumu
İl genelindeki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
Bölgeİç Anadolu
İlAnkara
İlçeÇankaya
İdare
 • MuhtarFeride Gümüşen
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu0312
Semtte yer alan Kuğulu Park'tan bir görünüm
Semtte yer alan Arjantin Caddesi'nden bir görünüm
Semte ismini veren, Seğmenler parkı içerisinden akan Kavaklıdere

Kavaklıdere, Ankara'da Çankaya ilçesinde bulunan bir semttir. Ankara'da sosyal yaşamın önemli merkezlerinden biri olan semtte, Tunalı Hilmi Caddesi ve Kuğulu Park gibi Ankara ile özdeşleşmiş mekanlar bulunmaktadır. Kavaklıdere, Ankara'da kültür ve sanat etkinliklerinin yoğun olarak düzenlendiği ve ilgi gördüğü semtlerin başında gelmektedir. Birçok büyükelçilik binası semtin sınırları içerisindedir. İsmini Seğmenler Parkı içinden akan Kavaklıdere'den alır.

Semtin, şehrin kültürel yaşantısına katkıda bulunan birçok özel ve kamu işletmesi vardır. Özellikle tiyatro ve plastik sanatlar alanında başta Şinasi Sahnesi, Akün Sahnesi, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Siyah Beyaz, Galeri Nev olmak üzere birçok yeni nesil ve köklü sanat merkezleri şehrin bu semtinde bulunmaktadır. Sinema tüketim kültürünün alışkanlıklarının değişmesi ile iki kült (bkz. Akün Sineması, Kavaklıdere Sineması) sinema salonunu yitirmiştir.

Şehrin gece hayatının en aktif olan semti olarak da bilinen Kavaklıdere'de eğlence hizmeti veren bu lokasyonlar, Tunus Cad. ve Bestekâr sokak üzerinde toplanarak düzeni ve kültürleri ile şehirde yerleşik mekanlar haline gelmişlerdir.

Tarihinde üzüm bağları ile ülkenin önde gelen şarap markalarından birinin üretim merkezi olarak da bir dönemde hatırlanmaktadır.

Semtin bir de Kavaklıderem (Kavaklıdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği) adında bir semt derneği bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kavaklıdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği 10 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.