Kategori tartışma:Telif hakkı ihlalleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pardon ama bu kurallar nereden çıktı birdenbire? Bazı yöneticilerin farklı davranacağını mı sanıyorsunuz? Tabii ki hepimiz kural neyse uyarız. Ama bu kurallar nerede belirleniyor merak ediyorum. Eşref 18:48, 1 Mayıs 2006 (UTC)


Yöneticilerin telif ihlali yaratan sayfaları silmesi için aşağıda bulunan adımları takip etmeleri gerekmektedir.

  1. Maddeye' telif etiketi eklendikten sonra 10 gün geçmiş mi?
  2. Madde gerçekten telifli mi? İlgili kaynakların kontrol edilmesi gerekiyor.
  3. Madde yukarıda bulunan şartları sağlıyor ise silerken;
    1. yalnızca telifli kısımların silinmesi,
    2. şayet eski sürümlerinde telifsiz bir sürüm varsa, silmek yerine o sürümün geri getirilmesi,
    3. özet olarak da, 10 gündür telif etiketi ile olduğu belirtilmedir.
  • Silme politikaları daha oluşturulmadan, telifli madde girişinin artmasıyla birlikte telifli şablonu konduktan sonra, 10 gün içinde maddenin kullanılmasının uygun olduğunu açıklayacak (madde GFDL veya PD'dir gibi) veya maddenin aslında söz konusu telif kaynağı ile ilgisi olmadığını belirtecek (yanlışlıkla telif şablonu) bir gelişme olmadıysa, maddenin silinebileceği gibi bir fikir ortaya atıldı. Sanırım fikir Vikipedi'deki bazı tartışmalardan çıkmış IRC'de de ayrıca tartışılmıştı. Dbl2010 olmalı (tam hatırlamıyorum) telif şablonuna söz konusu ibareyi koydu ve bu uygulama başladı. Daha sonra silme politikaları yazıldı ve yürürlüğe geçti. Fakat fonksiyonel olması, hem yöneticilerin hem de vikipedistlerin bilmesi sebebiyle telifli sayfalar için uygulama kesilmedi - zaten bu uygulamaya herhangi bir tepki de doğmamıştı - gibi nedenlerden silme politikasına bu silme seçeneği de eklendi (sonraları):
Silme politikası telif ihlalleri için, özel bir şekilde uygulanabilir. Telif ihlali saptanalı ve {{telif}} maddeye ekleneli, 10 gün veya daha fazla bir süre geçmiş ise, maddenin telif ihlali barındırmadığına dair herhangi bir kaynak veya ileti bu süre zarfında ortaya konmamış ise, madde yöneticinin takdirine bağlı olarak telif hakkı ihlali nedeniyle silinebilir. Bu silme işleminde kriter, telif hakkı ihlalidir - tarafsızlık ihlali veya bir içeriğin ansiklopedik olup olmayışı bu tür bir silmede kriter olamaz. Eğer herhangi bir yönetici aksi davranışta bulunursa uyarılır. (bkz: Vikipedi:Silme politikası)
  • Yardım:Telif şablonu sayfasında da telif şablonun kaldırılabileceği zamanlar vb. farklı yönler belirtilmiştir. Tüm bunları göz önüne alarak, sadece yöneticiler için değil ayrıca vikipedistlerin süreci anlaması açısından bir özet yazılmış kategoriye. Bunda da bir sorun yok sanırım... anlaşamadığınız/tasvip etmediğiniz spesifik noktaları belirtirseniz, tartışılır. Her kuralın konma şekli farklı, örneğin genel politikaların oluşturulmasında tek tek her yöneticiye sorduk (örneğin ben VP:HS için aktif olanlara mesaj attım). Bunlarsa daha önce oluşturulmuş yapılan işlemlerin yazıya dökülmesi olduğundan sanırım haber verilmemiş olabilir - en azından ben şablonda yer aldığı için biliniyor sanıyordum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 06:09, 2 Mayıs 2006 (UTC)

Italya'dan selamlar. Kusura bakmayin, bu ansiklopedinin nasil calistigini bilmiyorum. Bu nedenle asagidaki yazilari buraya yazip yazmama gerektigini de bilmiyorum. Bir yanlislik yapiyorsam sizden ozur dilerim.

ODTU matematik mezunuyum (84-93) ve yaklasik 10 yildir Roma'da yasiyor ve burada kaldigim yillar boyu Italya'yi turklere tanitabilmek icin, yillardan beri buyuk bir emek sarfederek kurmus oldugum ve tercumelerini de kedimin yaptigi WWW.ITAYAONLINE.NET web sitemin sayfalarini burada gorunce SOK OLDUM.

ITALYA sayfasinda bulunan butun paragraflar (ilki haric) web sitemden alinarak "kopyele Yapistir " yapilmistir. Bu yapilan yanlisiligi duzeltmek icin, sitemin adresini paragraflarin altina ekleyerek bildirmeye calismama ragmen hic bir duzenleme (silinme) yapilmamis oldugunu ayrica bana bir ikaz geldigini gormus bulunuyorum.

Web sitemden alinti olan ITALYA sayfasindaki butun paragraflarin en kisa sure icerisinde silinerek cikartilmasini ve bu yazilari oraya yerlestirenlere gerekli cezalarin verilmesini saygilarimla arz ederim.

Ibrahim kankilic ItalyaOnline.Net ve Turchia.Net Web siteleri Genel Muduru +39-333.325.01.41 Roma-Italya italyaonline@italyaonline.net turchia@turchia.net 25 mayis 2007