Kategori tartışma:Dinî inanç, gelenek ve akımlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kategori:dinler ve inanç akımları

"dinler ve inanç akımları" tanımlaması altında tarafsız ve akılda kalır ve anlaşılabilirliği yüksek ve basit bir tanımlama kullanılmalı dır . çünkü geleneksel derken baskıçı bir toplum tarafında dayatılan inanç sistemi seçimi gibi algılama söz konus bu konuda daha hasas bir anlayışla

"dinler ve inanç akımları" tanımı ile katagorize edilmesinde yarar vardır .

saygılarımla

  • İngilizce Vikipedi'deki kategorinin birebir Türkçe çevirisi. Zira bu kategoriye konacak maddelerin bir kısmı dini bir inançken, bir kısmı dini gelenek bir kısmı ise sadece dini bir akım. Dini öğeler taşıyan bir gelenek de bir inançta aynı kategoriye konuyor. Böylece söylediğiniz gibi bir geleneksellik vurgusu kalmıyor - çoğulculuğun içinde kayboluyor. Eğer dinler ve inanç akımları yaparsak bir de dini gelenekler için ayrı bir kategori gerekecek; oysa bir dini geleneği bazı teologlar farklı tanımlayabilir. Ayrıca birçok dini gelenekte basit anlamda dini inançlara yakındır, bu noktada konuya dair pek bilgisi olmayan birisi bunu bir ayrımcı hareket olarak görebilir. - Noumenon 15:47, 25 Mayıs 2006 (UTC)

"gelenek görenek örf ve adetler" kültür ile ilgili toplumsal şartlanmadır birey bunu kendi tercihi ile seçtiğini söylesede bu bu yani

ama "din ve inanç akımları" bireysel anlayış ve yöneliş tir

malesef sizinde dediğiniz gibi konuyu 2 ye bölmek gerekebilir

ama doğrusu bu ise yapılması gerekmezmi

saygılarınla daha aydın bir dünya için ! :)

Kategori:din ve inanç akımları Kategori:Gelenekler

Dil yanlışları[kaynağı değiştir]

Bu metinde çok yapılan bir dil yanlışı var. Türkçe'de çoğul eki olan -ler, yalnızca eklendiği sözcüğü çoğul yapar. Bu durumda, bu kategori adına göre, yalnızca akım çoğul olmuş: akımlar. Diğerleri ise tekil. Oysa, yazanın niyeti aslında hepsini de çoğul yapmak ve sondaki -ler'in yeterli olduğunu sanıyor. Muhammedcimci 22:21, 4 Temmuz 2006 (UTC)

harf yanlış yerde?[kaynağı değiştir]

niye maddeler kısmında "İ" harfi sonda çıktı acaba? --darkhorn ileti 21:21, 26 Ekim 2007 (UTC)


Dinlerin Sınıflandırılması[kaynağı değiştir]

Dİnler aşağıda linki verilen en:wiki de görüldüğü gibi sınıflandırılmalıdır. ayrıca bu kategorinin adı "Dinler" olmalıdır. inanç ile din aynı değildir. inançlar, kültler, tarikatlar hepsi ayrı kategorilerdir.

din ---Dinler


İbrahimi Dinler


Hindistan Dinleri


Çin Dinleri


İran Dinleri


Etnik Dinler


Yeni dini hareketler

---Kültler ---İnançlar ---Tarikatlar

http://en.wikipedia.org/wiki/Religion#Classification


değişiklik yapıyorum ama engelleniyorum. engellemenin nedeni de yok.

  • Engellendiğiniz yok. Ayrımınız çok yanlış... her şeyden önce çeviride hata var. Indian religions ile Hindistan Dinleri arasında dağlar kadar fark var. Hint felsefesi ve dini zaten birinci ayrımı karşılamak için bizde mevcut. Uzak doğu dinlerini ise Çin Dinleri olarak geçiştiremezsiniz. Iranic religions da İran Dinleri değildir. Etnik dinler ise var olmayan bir terim; sanırım kastınız Kabile dinleri veya Kabilesel dinler olarak adlandırılan tribal religions... Kült sıklıkla din ile aynı anlama gelir ve bu sebeple ayrı bir kategoriye koymamız karmaşıklık yaratacaktır; kült nerede biter din nerede başlar belli değil. Ayrıca kült kelimesi doğrudan din anlamında, din sözcüğünün eş anlamlısı olarak da kullanılabiliyor: TDK Güncel Türkçe Sözlük kült. İnançlar ise dinden çok daha geniş bir kategoridir ve bu sebeple ayrık olamaz. Dini inanç, gelenek ve akımlar temel ana kategori olmalıdır zira bir inanç, gelenek veya akım dinî olmasına rağmen din olmayabilir. Sonuçta en genel başlığı en tepede tutmak doğru olandır. İnançlar açısından hangisinin din olduğuna hangisinin olmadığına modern dinbilim karar veremezken, biz mi Vikipedi'de karar vereceğiz? - Noumenon mesaj 00:03, 28 Aralık 2007 (UTC)