Karayiplerdeki Dünya Mirasları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste, Karayipler'deki UNESCO Dünya Mirası listesidir. Hollanda Antilleri'ndeki Curaçao aracılığıyla Hollanda, Avrupa'yla olan kültürel ve siyasi birlikteliğine rağmen Kuzey Amerika'nın bir parçası olarak buraya dahil edilmiştir.


Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablonun üzerindeki sıralama butonuna basılarak ilgili kategori ile ilgili yeniden sıralama yapılabilir.

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[1]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[2]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Dünya Mirası Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  † Tehlike altında
  * Sınır-aşan site
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Alejandro de Humboldt Milli Parkı Tall green trees and hills are on both sides of a river in the center. CubaHolguín and Guantánamo,
Küba
20°27′K 75°0′B / 20.45°K 75°B / 20.45; -75 (Alejandro de Humboldt National Park)
Doğal:
(ix), (x)
69.341 (171.350); buffer zone 34.330 (84.800) 2001 [3]
[4]
Antigua Tersanesi Ve İlgili Arkeolojik Sitler Nelson's Dockyard.jpg CubaEnglish Harbour, Antigua,
Antigua ve BarbudaJamaica20°00′21″K 75°37′4″B / 20.00583°K 75.61778°B / 20.00583; -75.61778 (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba)20°00′21″K 75°37′4″B / 20.00583°K 75.61778°B / 20.00583; -75.61778 (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba)20°00′21″K 75°37′4″B / 20.00583°K 75.61778°B / 20.00583; -75.61778 (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba)20°00′21″K 75°37′4″B / 20.00583°K 75.61778°B / 20.00583; -75.61778 (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba)20°00′21″K 75°37′4″B / 20.00583°K 75.61778°B / 20.00583; -75.61778 (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba)17°00′30″K 61°45′52″B / 17.00833°K 61.76444°B / 17.00833; -61.76444
Cultural:
(ii), (iv)
255 (630); buffer zone 3.873 (9.570) 2016 [5]
Güneydoğu Küba'daki İlk Kahve Plantasyonları Kültürel Peyzajı  Old coffee plantation in the hills above Santiago, Cuba. CubaSantiago de Cuba and Guantánamo,
Küba
20°00′21″K 75°37′4″B / 20.00583°K 75.61778°B / 20.00583; -75.61778 (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba)
Cultural:
(iii), (iv)
81.475 (201.330) 2000 [5]
Blue ve John Crow Dağları Ulusal Parkı View over a mountain valley JamaicaJamaika
18°04′39″K 76°34′16″B / 18.077500°K 76.571111°B / 18.077500; -76.571111 (Blue and John Crow Mountains)
Mixed:
(iii), (vi), (x)
26.252 (64.870); buffer zone 28.494 (70.410) 2015 [6]
Brimstone Hill Kalesi Milli Parkı Fortifications near the sea. Saint Kitts and NevisSaint Kitts,
Saint Kitts ve Nevis
17°20′49″K 62°50′14″B / 17.34694°K 62.83722°B / 17.34694; -62.83722 (Brimstone Hill Fortress National Park)
Cultural:
(iii), (iv)
5000000000000000000 1999 [7]
Santo Domingo: İspanyol Sömürge Şehri Low old houses and a church with a large white cupola in the distance. Dominican RepublicDistrito Nacional,
Dominik Cumhuriyeti
18°29′0″K 69°55′0″B / 18.483333°K 69.916667°B / 18.483333; -69.916667 (Colonial City of Santo Domingo)
Cultural:
(ii), (iv), (vi)
93 (230) 1990 [8]
Desembarco del Granma Milli Parkı Tourists at a tropical waterfall CubaGranma,
Küba
19°53′K 77°38′B / 19.883°K 77.633°B / 19.883; -77.633 (Desembarco del Granma National Park)
Natural:
(vii), (viii)
32.576 (80.500) 1999 [9]
[10]
Tarihi Willemstad Şehri, İç Şehir ve Liman, Curaçao Port with colorful houses in blue, brown, green, yellow, pink. NetherlandsWillemstad, Curaçao, Netherlands Antilles
Hollanda
12°6′7″K 68°54′8″B / 12.10194°K 68.90222°B / 12.10194; -68.90222 (Historic Area of Willemstad, Inner City and Harbour, Curaçao)
Cultural:
(ii), (iv), (v)
86 (210); buffer zone 87 (210) 1997 [11]
Tarihi Bridgetown ve Garnizonu Clock tower of red bricks. BarbadosBridgetown
Barbados
13°5′48″K 59°36′50″B / 13.09667°K 59.61389°B / 13.09667; -59.61389 (Historic Bridgetown and its Garrison)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
187 (460); buffer zone 321 (790) 2011 [12]
Camagüey'in Tarihi Merkezi There is a large stone building in the center with a tall tower. Behind are several smaller buildings with red roofs. CubaCamagüey,
Küba
21°22′43″K 77°55′7″B / 21.37861°K 77.91861°B / 21.37861; -77.91861 (Historic Centre of Camagüey)
Cultural:
(iv), (v)
54 (130); buffer zone 276 (680) 2008 [13]
Tarihi St George ve İlgili Tahkimatı, Bermuda White houses near the sea. BermudaSt. George
Bermuda, Birleşik Krallık
32°22′46″K 64°40′40″B / 32.37944°K 64.67778°B / 32.37944; -64.67778 (Historic Town of St George and Related Fortifications, Bermuda)
Cultural:
(iv)
258 (640) 2000 [14]
Morne Trois Pitons Milli Parkı  Valley and reddish rocks. Dominicasouth central part of the island,
Dominika
15°16′K 61°17′B / 15.267°K 61.283°B / 15.267; -61.283 (Morne Trois Pitons National Park)
Natural:
(viii), (x)
6.857 (16.940) 1997 [15]
Ulusal Tarih Parkı; Kale, Sans Souci ve Ramiers Ruins of a large stone building and flight of steps. HaitiNord,
Haiti
19°34′25″K 72°14′39″B / 19.57361°K 72.24417°B / 19.57361; -72.24417 (National History Park – Citadel, Sans Souci, Ramiers)
Cultural:
(iv), (vi)
5000000000000000000 1982 [16]
Tarihi Havana Şehri ve Kalıntıları A city street with a tall, old looking building in the center. It has two circular towers on either end that are taller than the rest of the building. CubaLa Habana,
Küba
23°8′0″K 82°21′0″B / 23.133333°K 82.35°B / 23.133333; -82.35 (Old Havana and its Fortifications)
Cultural:
(iv), (v)
143 (350) 1982 [17]
Pitons Koruma Alanı A pair of steep conical rocks rising from the sea. Saint Lucianear Soufrière,
Saint Lucia
13°48′26″K 61°4′13″B / 13.80722°K 61.07028°B / 13.80722; -61.07028 (Pitons Management Area)
Natural:
(vii), (viii)
2.909 (7.190) 2004 [18]
San Pedro de la Roca KalesiSantiago de Cuba A series of walls made of stone sit on a hill that is above water. CubaSantiago de Cuba Province,
Küba
19°58′0″K 75°52′15″B / 19.966667°K 75.87083°B / 19.966667; -75.87083 (San Pedro de la Roca Castle, Santiago de Cuba)
Cultural:
(iv), (v)
5000000000000000000 1997 [19]
Trinidad ve Valle de los Ingenios  A group of buildings with red roofs in the middle of green trees and hills. There is a taller building with a tower in the center. CubaSancti Spíritus Province,
Küba
21°48′11″K 79°59′4″B / 21.80306°K 79.98444°B / 21.80306; -79.98444 (Trinidad and the Valley de los Ingenios)
Cultural:
(iv), (v)
5000000000000000000 1988 [20]
Cienfuegos'un Tarihi Merkezi A building with yellow walls has two towers of different heights with round red roofs. There are bells in the tallest tower. CubaCienfuegos,
Küba
22°8′50″K 80°27′10″B / 22.14722°K 80.45278°B / 22.14722; -80.45278 (Urban Historic Centre of Cienfuegos)
Cultural:
(ii), (v)
5000000000000000000 2005 [21]
Viñales Vadisi  There is a field with tall grass and trees and a small wooden hut in the front, and steep cliffs in the back. CubaPinar del Río Province,
Küba
22°37′K 83°43′B / 22.617°K 83.717°B / 22.617; -83.717 (Viñales Valley)
Cultural:
(iv)
5000000000000000000 1999 [22]
[23]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Notlar
  1. ^ "World Heritage List". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  2. ^ "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  3. ^ "Alejandro de Humboldt National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  4. ^ "Solenodon cubanus". International Union for Conservation of Nature. Erişim tarihi: November 12, 2010. 
  5. ^ a b "Antigua Naval Dockyard and Related Archaeological Sites". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 April 2017. 
  6. ^ "Blue and John Crow Mountains". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 July 2015. 
  7. ^ "Brimstone Hill Fortress National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  8. ^ "Colonial City of Santo Domingo". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  9. ^ "Desembarco del Granma National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  10. ^ "In Depth: Dear Granma". Bayamo Travel Guide. Frommers. 13 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 12, 2010. 
  11. ^ "Historic Area of Willemstad, Inner City and Harbour, Curaçao". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  12. ^ "Historic Bridgetown and its Garrison". UNESCO. 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  13. ^ "Historic Centre of Camagüey". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  14. ^ "Historic Town of St George and Related Fortifications, Bermuda". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  15. ^ "Morne Trois Pitons National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  16. ^ "National History Park – Citadel, Sans Souci, Ramiers". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  17. ^ "Old Havana and its Fortifications". UNESCO. 29 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  18. ^ "Pitons Management Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  19. ^ "San Pedro de la Roca Castle, Santiago de Cuba". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  20. ^ "Trinidad and the Valley de los Ingenios". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  21. ^ "Urban Historic Centre of Cienfuegos". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  22. ^ "Viñales Valley". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  23. ^ "Viñales (Cuba)" (PDF). UNESCO. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: October 22, 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm koordinatları OpenStreetMap kullanarak haritala 
Tüm koordinatları KML veya GPX olarak çıkart