Karahıdırlı, Erdemli

Koordinatlar: 36°44′K 34°16′D / 36.733°K 34.267°D / 36.733; 34.267
Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.32, 7 Aralık 2016 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17906599 numaralı sürüm (Silinmiş şablona verilen bağlantı kaldırıldı)

Karahıdırlı, Mersin ilinin Erdemli ilçesinin bir mahallesidir. Rakımı 150 metre ile 1500 metre arasında değişen mahallenin Erdemli'ye uzaklığı 25 km'dir. Köy merkezinin rakımı 650 metredir.

Ulaşım

Erdemli'ye ulaşım Tömük kasabası üzerinden sağlanmaktadır. Yaz aylarında Erdemli merkezinden köye düzenli halk otobüsü çalışmaktadır. Özel araçlarla da ulaşmak mümkündür.

Eğitim

Karahıdırlı, Erdemli ve çevresinde okuma-yazma oranının en yüksek olduğu köylerden biridir. İlköğretim okulunda 1. kademe eğitim-öğretim yapılmaktadır. 2. kademe eğitimi için öğrenciler Tömük Yeşildere ilköğretim okuluna taşınmaktadır. Erdemli ve çevresinde ilk okul kurulan köylerden biridir. Mahallenin ileri gelenlerinden ve MERSİN il genel meclis üyesi olan Hacı Mehmet Özalp, 1928 yılında ilk okulu açtırır. O dönemlerde Alata deresinin doğusu Mersin iline bağlıdır.

Sağlık

Mahallede sağlık evi vardır. Ama aktif hizmet verilememektedir. Haftada bir gün gezici sağlık hizmeti verilmektedir.

Nüfus

2000 yılı nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 980'dir. Mahallede 280 hane vardır. yazın nüfusu 10.000 civarında olur köy oldukça güzeldir gelip görmeye değer bir yerdir.

Cami

Mahallede dört tane cami vardır. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı kız ve erkek Kur'an kursları vardır.

Mahalleler

Camii Şerif, Beyler, Dayakli ve Yanıkçardak adlarında dört mahalleden meydana gelmiştir

Yetiştirilen Ürünler

Kivi, limon, portakal, şeftali, üzüm, elma, nar, harnup, zeytin, domates, kabak, fasulye ve salatalık üretilen ürünlerdendir. Sebzelerden sadece salatalık her hangi bir sera faliyeti yoktur armut iğde bodur elma

Geçim kaynağı

Çiftçilik ve hayvancılık mahallenin geçim kaynağıdır. Narenciye yetiştiriciliği mahalleden önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda zeytincilik ve kivi'cilik de gelişme yolundadır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan besiciliği de önemli gelir kaynaklarındandır.Adını duyuran kaliteli ürünlere sahip nadir köylerimizdendir.

Tarihi eserler

Mahallenin mezarlığında(İnoluk mevkiindeki mezarlık) Osmanlı dönemine ait mezarlar göze çarpmaktadır. Dayaklı mahallesinin kuzeyinde Karabaş mevkiinde Roma ve Bizans dönemlerinden kalma ören yerinde lahitler ve mezarlar vardır. Deliali'nin yukarısında Cennetpınarı adında Osmanlılar döneminden kalma taşlardan yapılmış bir taş çeşme vardır.

Su

Mahallede içme suyu olarak 4 adet pınar mevcuttur.Çeşitli laboratuvar testlerinden geçmiş olan pınar suları yoğun ilgi görmektedir, ancak tüm köy için yetersiz durumdadır.Bu sebeple içme ve kullanma suyu 20 km uzaklıktaki Tekneli mevkisinden alınmaktadır. Mahallede sulama suyu da vardır, ancak o da yetersiz durumdadır. Mahallede su sondajı çalışmaları yoğunluktadır. VE YAKIN ZAMANDA BİR GÖLETE KAVUŞMASI BEKLENMEKTEDİR.GÖLET ÇALIŞMALARI KÖYLÜLERİN KENDİ İMKANLARIYLA SAĞLANMAKTADIR. sontaja da devamediliyor

İklim

Mahallede tipik Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.

Etkinlikler

Köy,yamaç paraşütü için oldukça elverişli bir doğa harikasıdır, birkaç yıldan bu yana yamaç paraşütü yapılmaktadır.Ayrıca mahallenin birkaç km ilerisi piknik yapmak için oldukça elverişlidir.Yazın köy dışından gelen vatandaşlar genellikle önce mahallenin pınarlarından su kaplarına buz gibi su doldurur ve Deliali mevkisinden birkaç km ilerideki elverişli yerlerde piknik yaparlar.

Köy hakkında genel bilgi

Erdemli ve çevresinde tarihi en eski köylerimizden biri olan Karahıdırlı mahalleninü kuranların 700 yıl önce Aydın üzerinden Karaman'a gelen Yörükler olduğu köylüler tarafından ifade edilmektedir. Mahalleye adını veren Karahıdır, Erdemli yöresine gelen dört kardeşten biridir. Karahıdırlı köylüleri Hacıalanı yaylasına çıkmaktadırlar. Çevresi ormanlarla kaplı olan köy, İstiklal Mücadelesinde birçok kahramanlık gösteren köylerden biridir. Çanakkale, Filistin, Yemen ve Bağdat cephesinden dönenler hemen Kuva-yi Milliye harekatına katılırlar. Köy, Çanakkale savaşlarında en çok şehit veren köylerdendir. Köy, bu savaşlara katılan gazileri ile de ünlüdür. Karahıdırlı mahallesinde halkın kutsal saydığı ve ziyaret dediği yerler vardır. Bunlardan biri Süleyman Koca mezarlığı ve İnoluk mevkiindeki mezarlardır. Bu yerlerden alınan toprağın birtakım cilt hastalıklarını iyileştirdiğine inanılır. Delali yolundaki Osmanlı yapımı taş çeşme, çevresindeki çınar ağaçları ve bahçesindeki birkaç tane mezar ziyaret edilmeye değer yerlerdendir. Ayrıca Delali'de yer alan asırlık çınarlar tarihe tanıklık yapmış gibidir. Yine kurak olan aylarda yağmur duası için Azı tepesindeki mezarlık ziyaret edilir, dilekler dilenir, dualar okunur.

Şenlikler: Karahıdırlı mahallesinin geçim kaynaklarından da bir tanesi olan süt ve süt ürünleri bilinçli köy halkının destekleri ile köye geleneksel bir süt şenliği kazandırmıştır.Süt şenliği dünya süt günü olan 21 mayıs haftasında köy meydanlarından bir tanesi olan boyalı çeşme mevkisinde kutlanmaktadır.2008 yılına ait süt şenliği de 17 mayıs 2008 tarihinde kutlanmış ve büyük ilgi görmüştür.Şenlik Türkiye genelinde yerel uğraşlar ile oluşturulan ve planlanan nadir örneklerden bir tanesidir.

Web Siteleri

Karahıdırlı mahalleninü tanıtan web sitelerinden biri http://www.karahidirli.net sitesidir.