Karacalı, Terme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.10, 24 Temmuz 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17397378 numaralı sürüm (iç bağlantı dz., yazış şekli: tarafindan → tarafından (2) AWB ile)
Karacalı
Harita
Samsun
Samsun
Ülke Türkiye
İlSamsun
İlçeTerme
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam607
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0362
Posta kodu55600
Resmî site
[2]

Karacalı, Samsun ilinin Terme ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Karacalı Köyü Ahsap Caminin çesitli yerlerinde yazilan beyandan hareketle, Ahsap Camiinin yapimindan en az 300-400 sene önce 1660-1670 yıllarinda “Çavuslu Köyü” adiyla kuruldugu belli olmaktadır.

Bölgede Türk hakimiyetinin dönemini anlatan klasik kaynaklardan baslayarak 17. yüzyila ait avariz (vergi) kayitlari ve muhtelif belgelerden anlasildigina göre Canik adiyla bilinen Terme, Çarsamba ve Niksar bölgesi Anadolu Selçuklularinin dagilmasindan sonra farkli beyliklerin hakimiyetine girip bu tarihlerden itibaren Taceddinogullari tarafından yönetilmeye baslanmistir. Terme-Çarsamba bölgesi, Cumhuriyet dönemine kadar Canik Sancagi içinde yer almistir. Köyümüz, yedi kazadan olusan Canik Sancaginin kazalari içinde bulunan Terme'nin 58 mahallesinden biridir. Ilçenin batisinda yer alir ve Terme-Çarsamba karayolu, mahallenin içinden geçmektedir.

Su anda 200 haneye yakin köy, fizikî yapisindan dolayi isim degisikligine ugramis ve Karacali adini almistir. Ilk basta civarda Karaçali olarak anilan köy, kelimenin içinde geçen ‘Ç' harfinin yerine zamanla ‘C' harfi kullanilarak agizdan agiza Karacali olarak degisime ugramistir.

Terme ile Çarsamba ilçelerinin her ikisine 10 km mesafede bulunan bu mahallede oturan halkta Taceddinogullari zamanindan bu yana katiksiz Türk'tür. Çevre köylerde olmasina ragmen Karacali Mahalleninde, Çerkez, Abaza, Gürcü, Laz yoktur.

“KARACALI” ADINI ALISI

Karacalı'nın güneyinde bir zamanlar Ilimdagi (Elemdagi) ormanlari, kuzeyinde Sivgalik, Karabahçe, Akgöl ve Gölardi, kuzey batisinda Aybedir ormanlari yer almaktaydi. 1960'lara kadar varliklarini devam ettiren bu ormanlar, çevre köylerin halklari tarafından kesilmis, yakilmis ve yerlerine tarlalar açilarak sahiplenilmistir. Canik Daglari üstünde yer alan Elemdagi ormanlari 1870-1940 yillari arasinda kesilmis, yakilmis ve yerlerine tarlalar açilmis, büyük büyük köyler kurulmustur.

Bu ormanlar, yok edilmeden önce ormanlari kendilerine barinak tutan kurtlar, çakallar, tilkiler zaman zaman aciktiklarinda köye baskin yaparlar ve köylünün büyük bas ve kümes hayvanlarini yerlermis. Köylüler, durmuslar düsünmüsler buna bir çare aramislar ve sonunda adina karaçali denilen sert dikenli bitkilerin fidanlarini mahallenin etrafina iki üç sira halinde sikça dikmisler. Zamanla büyüyen bu bitki, dipten gövdeye, gövdeden dallarina, dallarindan yapraklarina kadar üç köseli sert dikenlerle sivali ve kökleri kivrim kivrim olup topragi simsiki tutmaya baslamis. Bu çalilar ilkbaharda tomurcuklanip yaprak verir, sapsari çiçekler açar, mahallesi bir sato sekline çevirirmis.

Yörede eskiden uzun süren baskin kislar yasanirmis. Bazi yillar, karlarin dam boyuna kadar yagdigi kis aylari uzun sürünce kara çalilari asamayan yirtici hayvanlar, bu çalilarin hemen yaninda gecenin karanliginda isildayan gözleriyle sabahlara kadar avlarini beklermis. Av bulamadiklari zaman ala safakla birlikte açliktan kulaklari sarkmis çakallar, kuyruklarini saga sola sallayarak dolasan tilkiler, isildak gözlü, beyaz disli kurtlar üzgün ve süzgün olarak köy sinirini terk edip tekrar Elemdagi ormanlarina çekilirlermis. Mahalleye, sadece Elemdagi'nin biraz dogusuna düsen Keltepe ve Keristepe kayaliklarindan kalkan kartallar girebilirmis. Bu kara çalilar sayesinde köye hiçbir kurt, çakal ve tilki giremeyince mahallenin adi Karaçali olarak kalmis. Zamanla telaffuz seklinde degisiklik olarak Karacali olmustur.

Mahallenin güneyinde Besikli, güneybatisinda Fernek ve Karamahmut, batisinda Karkucak, kuzeybatisinda Egercili ve Taspinar, Kuzeyinde Çanakli ve Imanalisi Köyleri, dogusunda Sögütlü beldesi bulunur. Köy Terme ve Çarşamba ilçelerine 10'ar km. uzaklıktadır.

Kültür

Mahallede diğer Karadeniz illerindeki şiveden çok farklı bir şive vardır. 'Çarşamba ağzı' olarak da bilinen bu şive sadece Terme ve Çarşamba yörelerine özgüdür.

Mahalleye özgü yemeklerden bazıları şöyledir: Mısır ekmeği, koruklu ve kırçan kavurması..

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve haycancılığa dayalıdır. Tarım olarak fındık, çeltik ve çeşitli bahçe bitkileri yetiştirilir. Hayvancılıkta ise genellikle büyükbaş hayvancılık göze çarpar.

==

Daha fazla bilgi için [3] Karacalı Köyü Derneği Web Sitesidir.

Dış bağlantılar