Kapuzbaşı Şelaleleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kapuzbaşı Şelaleleri
Harita
Genel Bilgiler
KonumYahyalı, Kayseri, Türkiye
Koordinatlar37°46′12″K 35°23′24″D / 37.77000°K 35.39000°D / 37.77000; 35.39000
Yerleşim(ler) (en yakın)Yahyalı Mahallesi
AkarsuTopaktaş Deresi
Aktığı yerZamantı nehri
Wikimedia Commons
Türkiye üzerinde Kapuzbaşı Şelaleleri
Kapuzbaşı Şelaleleri
Kapuzbaşı Şelaleleri
Türkiye İç Anadolu Bölgesi üzerinde Kapuzbaşı Şelaleleri
Kapuzbaşı Şelaleleri
Kapuzbaşı Şelaleleri
Kayseri üzerinde Kapuzbaşı Şelaleleri
Kapuzbaşı Şelaleleri
Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelaleleri Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı Köyü sınırları içerisinde yer alan kaynak şelalelerdir.[1] Şelalelerden birisi Türkiye'nin en yüksek ve Dünya'nın en yüksek ikinci şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. Şelaleler Kayseri Yahyalı ve Adana Aladağ ilçelerine yaklaşık 55 km, Kayseri'ye 145 km mesafededir. Kapuzbaşı'nın batı tarafında yer alan Hacer Ormanları 18 bin hektar alanı kaplamakta ve Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Aksu Vadisi'nden Ulupınar Köyü'ne, oradan da Kapuzbaşı'na gelen çay, şelalelerin suyu ile birleşerek ırmak haline gelip biraz ileride Zamantı Irmağı ile birleşir. Zamantı Irmağı, Seyhan Nehri'nin en büyük koludur. İkinci büyük kolu Göksu Irmağı'dır. Göksu ile Zamantı, Kapuzbaşı'nın güneyinde Adana il sınırları içinde birleşerek Seyhan Nehri'ni oluşturur. Göksu Irmağı ve Zamantı Irmağı'nın çıkış yeri Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesidir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapuzbaşı Şelaleleri'nin en önemli özelliği; kaynağından çıktığı şekilde dökülmesidir. Şelaleler Aladağlar'ın içinde derin bir vadide yer alır. Aladağlar bölgesi Toroslar'ın en yüksek kesimidir ve Orta Toroslar bölümünde yer alır. Aladağlar İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi'ni, Develi Ovası ile de Çukurova'yı ayırır. Aladağlar Milli Parkı Kayseri, Niğde ve Adana il sınırlarının kesiştiği bölgede yer alır.

Orta Toroslar üzerinde bulunan Demirkazık Dağı'nın güney ve doğuya uzanan kolları üzerinde yer alan ormanlar, Zamantı Irmağı istikametine uzanan 600-2000 metre rakımlarında sürekli kar mıntıkası halindedir.

Yedi Göller adı ile bilinen alanda irili ufaklı yedi adet göl bulunmaktadır. Yahyalı’ya 80 km uzaklıkta bulunan bu göllerin en büyüğü Direk Gölü'dür. 3150 metre rakımda yer alan göllerin derinliği bilinmemektedir. Bu göller kar ve buzul suları ile beslenmektedir.

Yedi göllerden yaklaşık 10 km doğuda bulunan Soğukpınar ise 1700 m rakıma sahiptir. Buradaki ormanlık alan ise 687 hektar civarındadır.

Kapuzbaşı şelalelerinin bulunduğu mevkii ile Soğukpınar arası 18 kilometredir. Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı ilçesinin Büyükçakır Mahallesi'nin kuzeyinde bulunan Ensenin tepesinde yer almaktadır. Yahyalı’ya 60 kilometre uzaklıktadır ve ulaşım iki ayrı yoldan sağlanmaktadır. Yollardan birisi Yahyalı-Dikme-Çamlıca-Ulupınar-Kapuzbaşı güzergahıdır. Bu yol 65 kilometredir. Diğeri ise Yahyalı-Dikme-Delialiuşağı-Yeşilköy-Balcıçakırı-Kapuzbaşı güzergahıdır. Bu yol ise 55 km’dir.

Kapuzbaşı Şelaleleri irtifa akışı itibarıyla Uganda’da bulunan Victoria Çağlayanı (100 metre) hariç, ABD’de bulunan Niagara’dan (55 metre), Finlandiya’da bulunan İmatra’dan (25 metre), Erzurum’daki Tortum’dan (50 metre), Antalya’da bulunan Düden’den (25 metre) ve Manavgat’tan (5 metre) daha büyüktür. Şelalelerin aktığı yerin rakımı 700 metredir. Aladağ’ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenmektedir.

Yeşilköy'e 3 km uzaklıkta ziyaret mevkiindeki şelaleler ise Antalya Düden Şelalesi ile benzerlik göstermektedir. Zamantı Irmağı'nın iki yanında ve ırmağın üzerini kapatan tabii bir köprünün baş kısmında yer alan bu şelalelerin büyüğü 70 metre, küçüğü ise 30 metre yüksekliğindedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kapuzbaşı Şelaleleri". 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]