Kapsalon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kapsalon
Ülke(ler) Hollanda
BölgesiRotterdam
YaratıcısıNataniël Gomes
TürüAna Yemek
TipiEt yemeği
Servis şekliSıcak
Ana malzemelerPatates kızartması, döner, peynir, salata, şavurma
Kaloriporsiyon başına 7500 kJ (1800 kcal )

Kapsalon, 2003'te Rotterdam'da yaratılmış bir Hollanda yemeğidir. metal bir tür tepsi içinde patates kızartması, döner, eritilmiş gouda peyniri ve göbek salata ile yapılır. Daha sonra çeşitli soslar eklenir.[1] Kapsalon Felemenkçe berber dükkanı anlamına gelmektedir.[2] Yemeğin Hollanda'nın çokkültürlülüğünü yansıttığı söylenir.

Kapsalon, üzeri Şavurma ile kaplanmış, üzeri peynirle kaplanmış, peynirin erimesi için bir süre ızgaranın altına konup, üzerine salata konulan Patates kızartmasından oluşan bir yemektir. Kapsalon genellikle Sarımsak sosu ve Sambal ile servis edilir. Surinam'da kapsalon, sarımsak sosu ve Cava-Surinam fıstık sosuyla servis edilir. Kapsalon, shawarma yerine Kebap, Döner, döner, tavuk veya falafel ile de hazırlanır.

Kapsalon, servis edilmiş

Her zamanki açıklamaya göre, yemek 2003 yılında Rotterdam'daki Schiedamseweg'de bir Kuaför salonunun sahibi Nataniël Gomes'in, en sevdiği tüm malzemeleri içeren şavurma dükkânı El Aviva'da bir öğle yemeği hazırladığında ortaya çıktı.[3] Düzenli bir düzen haline geldi ve bu nedenle 'Kapsalon salonu' olarak adlandırıldı. Çanak gençler arasında popüler oldu ve birçok Hollanda ve Belçika snack barlarında ve shoarma mağazasında mevcut.[4] Yemek diğer ülkelerde de popüler oldu.[5] Yemek, 2017'de Nepal'in başkentinin, Katmandu'nun, seçkinleri arasında bir yutturmacaydı. Hollanda'yı ziyaret eden bir aşçı onu orada tanıştırdı.[6]

Bir kapsalonun kalorisi çok yüksektir: normal bir porsiyon yaklaşık 1200 kcal ve büyük bir kısmı 1800 kcal içerir [1] (karşılaştırma için: ortalama yetişkin bir kadın için önerilen günlük enerji alımı 2000 kcal'dir).[3][7] Yetişkin bir erkeğin 1800 kcal yakmak için en az iki saat yoğun bir şekilde egzersiz yapması gerekir.[1]

2011'den beri, Altın Kuaför her yıl Rotterdam'da en iyi kuaför salonu ödülüne layık görülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Sterre Lindhout (14 Eylül 2011). "Culinair moordwapen" [Culinary lethal weapon]. Volkskrant (Felemenkçe). 14 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "vk" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Lester Haines (7 Ekim 2011). "Post-pub nosh deathmatch: Kapsalon v quesadillas". The Register. 9 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b Caloriebom Kapsalon: erg lekker!, Algemeen Dagblad, 23 augustus 2006 (archief)
  4. ^ Şablon:Citeer web
  5. ^ Şablon:Citeer web
  6. ^ "Oer-Hollandse kapsalon is vette hype bij Nepalese elite, Algemeen Dagblad (8 november 2017)". 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022. 
  7. ^ Hoeveel calorieën heb ik nodig? 26 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Voedingscentrum, geraadpleegd 28 april 2015