Kapadokya Rumları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kapadokya Rumları

Pavli Karolidi Leonidas Kestekides Yorgi Efendi Papa Eftim Elia Kazan
Toplam nüfus
~50.000
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Yunanistan YunanistanYaklaşık 50,000[1]
Diller
Din

Kapadokya Rumları veya Anadolu Yunanları (YunancaΈλληνες-Καππαδόκες Ellines-Kappadokes, Ελληνοκαππαδόκες Ellinokappadokes, Καππαδόκες Kappadokes), tarihi Büyük İskender'in fetihlerinden sonra kurulan Helenistik Seleukos İmparatorluğuna kadar uzanan ağırlıkla İç Anadolu'nun Güneyinde Konya-Karaman (Likaonya)'dan Kayseri-Niğde (Kapadokya)'ya uzanan hatta yaşayan Hellen kökenli etnik bir halktır. Kapadokya Rumları, Hristiyan Ortodoks bir Türk halkı olan Karamanlılar ile karıştırılmamalıdır.

Geleneksel kıyafetler

Çoğunlukla Rum Ortodoks olmakla beraber aslen Kapadokya Rumcası veya Anadolu Yunancası konuşurlar. Bölgenin Türkleşmesiyle, Anadolu Selçuklu Devletinin devamı olarak aynı idari merkezleri hakimiyetine alarak kurulan Karamanoğulları Beyliğinin kurucusu Karamanoğlu Mehmed Bey'in Türkçeyi zorunlu ticaret dili yapmasıyla, Kapadokya Rumlarının bir kısmı anadil olarak Türkçeyi benimseyerek, Karamanlılar adı verilen ayrı bir alt etnik grup oluşturmuştur. Fakat Karamanlılar, Ortodoks Hristiyan olan etnik Türkler'den de oluşur.

1915 yılındaki Rum Kırımıyla ve 1923 yılındaki Lozan Mübadelesiyle bölgede yaşayan tüm Kapadokya Rumları, Karamanlılar ile beraber Yunanistan'a zorunlu göçe tabi tutulmuştur. Bunun tek istisnası Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin kurucu Papa Eftim ve ailesidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Blanchard, Raoul. "The Exchange of Populations Between Greece and Turkey." Geographical Review, 15.3 (1925): 449–56.