Kanō Masanobu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shū Moshuku Airen Zu (周茂叔愛蓮図), Kuzey Song döneminin Konfüçyüsçülük felsefecisi olup Neokonfüçyüsçülüğün babalarından biri sayılan Çov Tun-i (Çov Maoşu) 'nın kaleme aldığı Hint lotusu Sevgisi adlı eserini konu alan resim. Resimde Güney Song resminin etkisi görülmektedir. (Kyūshu Devlet Müzesi)

Kanō Masanobu (狩野 正信) (d. 1434 - ö. 2 Ağustos 1530), Kanō Okulu'nu açan Japon ressam.

Tarihî belgelere göre en geç 1463'te Kyoto'da ressam olarak faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Bu dönemde Muromachi Bakufu'nun resmî ressamlığını yaptığı düşünülmektedir.

Izu Eyaleti'nde bir samuray olan Kanō Muneshige'nin sülalesinden olduğuna dair rivayet vardır. Edo döneminde yayımlanan kitaplarda, Suruga Eyaleti'nin Imagawa klanına bağlı Kanō Dewajirō Kagenobu'nun oğlu olduğu aktarılmaktadır. Ancak bu da kanıtlanmamıştır.

Masanobu'dan bahseden ilk belge Rinzai-shū rahibi Kikei Shinzui'nin kaleme aldığı Inryōken Nichiroku dur. Buna göre, Temmuz 1463'te Kyoto'da bulunan Shōkoku-ji Tapınağının Shōdō'su için Jūroku Rakan (on altı arhat) çizdi. Ondan 20 yıldır hakkında kayıt bulunmamaktadır. 1483'te Shōgun Ashikaga Yoshimasa'nın Kyoto Higashiyama'da yaptırdığı köşk (sonraki Ginkaku-ji Tapınağı)'ün duvar resmini ve 1496'da Shōgun Ashikaga Yoshimasa'nın eşi Hino Tomiko'nun portresini çizdi.

Kyūshu Devlet Müzesi'nde saklanan Shū Moshuku Airen Zu (周茂叔愛蓮図) adlı eserin sadece Masanobu'nun değil Kanō Okulu'nun eğilimini kesinleştiren başlıca eser olarak kabul edilmektedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]