Kanlıpınar, Odunpazarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kanlıpınar
Harita
Eskişehir
Eskişehir
Ülke Türkiye
İlEskişehir
İlçeOdunpazarı
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam117
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0222
İl plaka kodu26
Posta kodu26000
Resmî site
[2]

Kanlıpınar, eski ismi Sultaniye, Eskişehir ilinin Odunpazarı ilçesine bağlı 100 haneli bir mahalledir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hüdavendigar Eyâleti, Kütahya Sancağı'na sevk olunan 50 hane Rusçuk muhâcirlerinin 20 hanesi Eskişehir kazasınca yerleştirildiği gibi 30 hanesi dahi kaza-i meskürden 3 saat mesafesi olan Kanlı Pınar nam mahalde bir karye teşkiliyle iskan dildi ve muhtaç oldukları ziraat mahalleri irade olundu (karşılandı) ve mahalli meskür dahilinde Sultanönü namıyla mefrüc bulunmağın (Sultanönü ismiyle anıldığı için) adı geçen karye-i meskürde SULTANİYE namıyla köy kurulması için hükûmete takdim edildi. Hicri 1309 Cemaziyelahir, 19 (20 ocak 1892) tarihinde Dahiliye Nezaretine (İçişleri Bakanlığına) sunulan rapor, Başbakanlık Osmanlı Arşivi (Dosya no 1903, gömlek no 88)

93 Harbi sonrası Rusçuk Sancağı muhâcirlerinin 30 hâne ile kurduğu bir mahalledir. Bulgaristan Gorsko Ablanovo (tercümesi Yukarıki Elmalık) ve Krepçe (1 hâne) mahallesinden göçmüşlerdir. İlk yerleşim yeri olarak eskilerin "Yurtluk" dedikleri mevkii seçilmiştir. Ancak bölgede bataklıktan ve bataklığın ürettiği parazitlerden duyulan rahatsızlık nedeniyle köy, bugünkü yerine taşınmıştır. Mahallenin ilk ismi resmî kayıtlarda "Sultaniye" olarak geçmektedir.

Eskişehir, Kurtuluş Savaşı'nda İngilizlerin desteği ile Ankara'daki meclise ulaşmak isteyen Yunanların karargâh bölgesi olmuştur. Eskişehir'de Kurtuluş Savaşı'nın beș önemli meydan muhârebesinin üçü geçmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşı'nın önemli muharebelerinden biri olan I. İnönü Muahrebesi Eskişehir topraklarında gerçekleşmiştir. Eskişehir, Kurtuluş Savaşı'nın kilit nok­talarından birini oluşturduğundan, savaşta maddî ve manevî olarak çok yıpranmıştır.

I. Dünya Savaşı sonrasında demiryolu hattını denetlemek amacıyla 23 Ocak 1919'da Eskişehir İstasyonunu işgal eden İngiliz kuvvetleri, 20 Mart 1920'de Kuvva-yi Milliye'nin baskısıyla işgale son verdi. 1921 yılında Eskişehir'e 40 km. uzaklıktaki İnönü'de, Birinci ve İkinci İnönü Muharebeleri yapıldı.

20 Temmuz 1921'de Yunanların işgal ettiği Eskişehir bir süre Yunan ordularının karargâhı oldu. Eskişehir-Kütahya Savaşları sonunda Türk Ordusu Sakarya'nın doğusuna çekildi. 23 Ağustos 1922'de Yunanlar yeniden saldırdı. 30 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz ile düşman püskürtülmeye başladı ve 2 Eylül 1922 günü, Seyitgazi yönünden gelen Türk Süvarileri Tekkeönü'nden Eskişehir'e inerek düşman kuvvetlerini Eskişehir'den çıkardılar. Eskişehir, Kurtuluş Savaşı'nın son aşaması olan Büyük Taarruz sonrasında 2 Eylül 1922'de kurtarıldığında yıkıntı hâlinde harap bir kasabaydı.

Köy için "Al deresi" gibi isimler de hâlen kullanılır.

2 Eylül Eskişehir'in kurtuluş gününde, Kanlıpınar Köyü Şehitliği'nde anma törenleri düzenlenmektedir. Köylü halkı tarlalarda hala şarapnel parçaları ve mermiler bulmakta, hatta kemik çıktığını iddia etmektedir.

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesine bağlı olan bu mahallede, İslam Dinine inanış yaygındır. Mezhep olarak da Hanefilik benimsenmiştir.

Örf ve Âdetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhâcir âdetlerinin sürdürüldüğü mahallede, eğitim ihtiyacının uzunca zamandır nezih koşullarda karşılanamaması nedeniyle köylü halkı kent merkezine göçü sürdürmektedir. Köy halkı yaz sezonunda köye gelmeyi tercih etmektedir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskişehir merkezine 13 km uzaklıkta yer alan mahallenin etrafı bugün sanayi siteleri ile gelişmiştir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 109
2000 117
1997 400