Kandemir Basmacıoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kandemir Basmacıoğlu, konser esnasında.

Kandemir Basmacıoğlu (d. 15 Ocak 1987, Ankara), Türk klasik batı müziği piyanistidir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıtkı Kandemir Basmacıoğlu, 15 Ocak 1987'de Ankara'da dünyaya geldi. Babası Türk diplomat Özdemir Basmacıoğlu, annesi bankacı İnci Basmacıoğlu'dur. Piyano eğitimine babasının kültür ataşesi olarak görev yaptığı Kırgızistan'da yaşadıkları dönemde, 1995 yılında başladı. Kandemir Basmacıoğlu, anadil düzeyinde Rusça, İngilizce ve Almanca bilmektedir. 2015 yılında gazeteci Meltem Şahbaz ile evlenmiştir.

Akademik Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

1998’de tam burslu olarak başladığı Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi bünyesindeki eğitimini, 19 yaşındayken lisans, 21 yaşındayken yüksek lisans programlarından Yüksek Onur dereceleri alarak tamamladı. 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamladı. Ardından bu kez de Almanya'da Hochschule für Musik Köln'de yüksek lisans eğitimi aldı. Sanatta Yeterlik çalışmalarını ise 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda tamamladı. Kandemir Basmacıoğlu, 2017 yılında doçentlik unvanını kazanmıştır. 2010 yılından bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Piyano bölümünde öğretim üyesidir.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kandemir Basmacıoğlu, Bilkent Üniversitesi’ndeki eğitim yıllarında Türkiye'nin en önde gelen piyano eğitmenlerinden Anna Garibian ile Gülnara Aziz ile çalıştı. İtalya, Almanya, Ukrayna ve Bulgaristan’da alanında en önde gelen isimlerin ustalık sınıflarında eğitim aldı. Bunlardan bazıları Michael Markov, Michael Roll, Boris Petrushansky, Konrad Elser, Oxana Yablonskaya.

İş Sanat Genç Yetenekler seçmelerini kazandı ve Parlayan Yıldızlar’la Bir Hafta Sonu adlı organizasyon kapsamında 2004 senesinde İş Sanat’ta resital verdi.

Almanya’da 2006 senesinde düzenlenen Cyprien Katsaris Piano Academy’e katıldı ve burada Liszt Si minör Sonat çaldı. Cyprien Katsaris, Kandemir Basmacıoğlu’nun söz konusu performansıyla ilgili mükemmel olduğu değerlendirmesini yapmıştır.

DAAD Sanatçı Bursu kazanan Kandemir Basmacıoğlu, 2008 senesinde master eğitimi için Almanya’ya gitti. Buradaki çalışmalarını Prof. Vassily Lobanov ile yürüttü.

Borusan Müzik Bursunu ise 2009 yılında kazanan Kandemir Basmacıoğlu, 2011 yılında Gürer Aykal önderliğinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ile solist olarak sahne aldı.[1] Cem Yılmaz'ın konuk şef olarak yer aldığı konserin DVD'si piyasaya çıkmış ve konser kaydı sayısız kez ulusal kanallarda yayımlanmıştır ve hâlen yayımlanmaktadır.

2014 senesinde 15. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nde yer aldı ve bir resital verdi.[2][3][4]

2020 yılında ise dünyanın en önde gelen sahnelerinden Berlin Philharmonie Kammermusiksaal’de Beethoven’ın doğumunun 250. yılı kapsamında düzenlenen etkinlikte resital vermiştir.[5][6]

Kandemir Basmacıoğlu, Türkiye ve dünyada en önde gelen sahnelerinde resitaller vermiştir ve sanat çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Borusan.com.tr. "Borusan | Haberler | Bifo & Cmylmz & Cemal Reşit Rey'in Türkiyesini Seslendirecek". www.borusan.com. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 
  2. ^ "International piano festival kicks off in Antalya". Hürriyet Daily News (İngilizce). 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 
  3. ^ "15. ULUSLARARASI ANTALYA PİYANO FESTİVALİ BAŞLIYOR". Milliyet. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 
  4. ^ "Müzik devrimi işte böyle olur". www.hurriyet.com.tr. 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 
  5. ^ "Berlin Filarmoni'de beş Türk piyanist". www.cumhuriyet.com.tr. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021. 
  6. ^ "Türk piyanistler Berlin Filarmoni Salonu'nda". www.ntv.com.tr. 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2021.