Kırık Kanatlar (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kanatlar (film) sayfasından yönlendirildi)
Kanatlar
Wings (İng.)
YönetmenWilliam A. Wellman
YapımcıLucien Hubbard
Hikâye (eser)John Monk Saunders
UyarlamaHope Loring, Louis D. Lighton
Alt yazılar: Julian Johnson
OyuncularClara Bow
Charles Rogers
Richard Arlen
Gary Cooper
MüzikJ.S. Zamecnik
Görüntü yönetmeniHarry Perry
KurguE. Lloyd Sheldon
Kredisiz:
Lucien Hubard
StüdyoParamount Pictures
Yapım yılı12 Ağustos 1927
Süre141 Dakika
BütçeTahmini 2 Milyon Dolar

Kanatlar, 1927 yılında çevrilmiş Amerikan yapımı bir sessiz filmdir. İlk defa düzenlenen Akademi Ödüllerinde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. Gary Cooper'ın bir yıldız olmasına yardımcı olmuş bir filmdir.

Richard Arlen ve John Monk Saunders da savaşta askeri havacılar olarak görev yapmış olsa da, Wellman, o sırada Hollywood'da I. Film, 7 Eylül 1926 ile 7 Nisan 1927 tarihleri arasında San Antonio'daki Kelly Field'da 2 milyon dolarlık (2021'de 30.61 milyon dolara eşdeğer) bir bütçeyle çekildi.

Yüzlerce figüran ve yaklaşık 300 pilot, çekimler için yardım ve denetim sağlamak için getirilen Birleşik Devletler Ordusu Hava Birlikleri'nin pilotları ve uçakları da dahil olmak üzere çekimlere katıldı. Yönetmen Wellman, on gün boyunca Saint-Mihiel Muharebesi sahnelerinin provasını prodüksiyon için yerinde yapılmış ve bir savaş alanında yaklaşık 3.500 piyade yer almıştır. Oyuncular ve ekibin çekimler sırasında havadaki gecikmeler nedeniyle çok boş zamanları olmasına rağmen, çekim koşulları yoğundu ve Wellman, filmi denetlemek için getirilen askeri görevlilerle sık sık tartıştı.

Gösterime girdiğinde, teknik hünerleri ve gerçekçiliğiyle övülen film, esasen gerçekçi hava muharebe sekansları nedeniyle gelecekteki havacılık filmlerinin ölçüldüğü bir ölçüt haline geldi. 1929'daki ilk Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi ödül töreninde En İyi Film dalında ilk Akademi Ödülünü kazandı,[1] ve bunu başarabilen tek sessiz filmdir.

Ayrıca En İyi Mühendislik Efektleri Akademi Ödülü'nü (Roy Pomeroy) kazandı. Wings, çıplaklığı gösteren ilk yaygın olarak yayınlanan filmlerden biriydi. 1997'de Wings, Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihsel veya estetik açıdan önemli" olarak Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi'nde korunmak üzere seçildi ve film, 85. Yıldönümüne denk gelecek şekilde Cinemark sinemalarında yeniden gösterime girdi. Film, 2017'de 90. yıldönümü için yeniden gösterime girdi. Akademi Film Arşivi 2002'de Kanatlar'ı korudu.[2]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller
Önce gelen:
-
En İyi Film Akademi Ödülü
1927-1928
Sonra gelen:
Broadway Melodi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dorothy Wellman dies at 95". Variety. 17 Eylül 2009. 8 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013. 
  2. ^ "Preserved Projects". Academy Film Archive. 6 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2022.