Kanatlı Kediler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kanatlı Kediler, bugüne dek kediler üzerinde yapılmış olan gözlemlerde kimi kedilerde kanatsı eklere rastlanması ile, bu tür kedileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Niagara Şelalesi yakınlarında bulunan bir kedi iskeleti durumun doğruluğunu kanıtlamıştır[kaynak belirtilmeli].

Kedilerde kanatsı eklerin oluşmasında üç sebep dikkati çeker. Bunlardan ilki, uzun tüylü türlerde, tüylerin birbirine dolanarak keçeleşmesidir. Bu keçeleşme sorunu, nadir de olsa kısa tüylü türlerde de görülebilmektedir. Dökülen tüylerin keçeleşen tüylere yapışıp birkaç tüy dökme mevsimi sonunda kanatsı yapılar oluşturabilmeleri mümkündür. Ancak bu durum, kanatların tek açıklaması değildir.

İkinci neden, insanlarda görülen Ehlers-Danlos Sendromunun (derinin elastik olması) bir benzerinin (feline cutaneous asthenia) kedilerde görülmesidir. Bu nedenle oluşan kanatsı yapılar omuz, bel ve kalça bölgesinde görülür. Bu tür kanatları olan kedilerin bir kısmının kanatlarını oynatabildikleri görülmüştür[kaynak belirtilmeli].

Üçüncü oluşum şekli ise, yapışmış organ veya ekstra organ gelişimidir.

Kanat benzeri yapıların oluşumunu tecrübeli kedi sahipleri ve besleyicileri çok çabuk anlayabilirken, acemiler ilk oluşumu sırasında anlayamayabilmektedir.

Kanatlı kedilerin tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'ların başlarında, kanatlı kedi olgusunda uzun süren çalışmaları bulunan İngiliz zoolog ve kriptozoolog Dr. Karl Shuker, popüler medyada yayınlanan kanatlı kedi haberleri ile feline cutaneous asthenia arasında bağlantı bulunduğunu gösteren ilk kişidir[kaynak belirtilmeli].

1862 yılında Henry David Thoreau bu konuyu raporlayan ilk isimdir: " Birkaç yıl önce ormanlarda yaşıyordum. Lincoln'de gölete yakın, Mr. Gillian Baker'in çiftlik evinde kanatlı bir kedi olduğu söyleniyordu. Haziran 1842'de görmeye gittiğimde, alışkanlığı üzere ava gittiğini öğrendim. Eşi bana onun çevreye kısa bir süre önce geldiğini söyledi, ve Nisan ayında evlerine almışlardı. Onun, koyu kahverengimsi-gri renkli olduğunu, boğazında beyaz bir nokta bulunduğunu, beyaz ayaklarının olduğu, ve bir tilki gibi büyük çalı gibi bir kuyruğu olduğunu; kışın kürkün, kalınlaşıp yanlarından dışarıya doğru düzleştiğini ve 12,5 inçe ulaştığını söyledi."

Popüler kültürde kanatlı kediler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İspanyol portre ressamı Juan Priego’nun kanatlı Ankara kedisi İspanyol basınında duyuruldu.
  • Ursula K. Le Guin'in Catwings adlı masalı beş kanatlı yavru kedinin hikâyesini anlatır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]