Kan Damarlarında Yolculuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kan Damarlarında Yolculuk (roman) sayfasından yönlendirildi)
"Kan Damarlarında Yolculuk"
Fantastic Voyage
"Kan Damarlarında Yolculuk"
(Fantastic Voyage)
kitabının kapağı
YazarIsaac Asimov
ÇevirmenReha Pınar
ÜlkeABD Amerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
TürlerBilimkurgu, fantezi
Yayım1966,
Bantam Books (özgün)
Ocak 1971,
Okat Yayınevi (Türkçe)
YayımcıOkat Yayınevi
Medya türü3.hamur kağıda
karton kapak ciltsiz
Sayfa224
Okat Uzay Serisi / 8 serisi

Kan Damarlarında Yolculuk Isaac Asimov'un 1966 yılında yazdığı bilimkurgu, fantezi romanıdır. Özgün adı Fantastic Voyage dır.

Soğuk savaş yıllarında bir suikast girişimi sonucunda komaya giren, hayati bilgilere sahip önemli bir diplomatın hayatını kurtarmak için henüz deneme aşamasında bir projede çalışan bilim adamlarının mikroskobik boyutlara küçültülen bir denizaltıya binerek kan damarları yolu ile diplomatın beynindeki pıhtıya ulaşıp yok etmek üzere harekete geçmeleri ve bu yolculuk sırasında karşılaştıkları çeşitli güçlükler anlatılmaktadır.

Kitabın yayınlandığı yıl (1966) çevrilen, Richard Fleischer'in yönettiği aynı isimli (Fantastic Voyage) filmin senaryosunun Isaac Asimov'un bu romanından uyarlandığı şeklinde yanlış bir inanış vardır. Oysa bunun tam tersi olmuştur. Filmin çekimlerine başlanmadan önce Asimov'dan senaryoya dayanan bir roman yazması istenmişti. Projeye sıcak bakan Asimov senaryoda bazı mantık hataları ve tutarsızlıklar buldu ve yetkililerden romanı kendi bildiği şekilde yazmak için izin koparınca o kadar hızlı bir biçimde eseri tamamladı ki roman filmden 6 ay kadar önce piyasaya verilebildi. Kitabı ABD'de Bantam Books yayınlamıştı.[1][2]

"Fantastic Voyage" ın ABD'de yayınlanmasından 5 yıl sonra da Ocak 1971'de Okat Yayınevi Reha Pınar'ın çevirisi ile kitabı "Kan Damarlarında Yolculuk" adı ile serinin (Okat Uzay Serisi) 8.ci kitabı olarak yayınladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2008. 
  2. ^ [[:en:http://en.wikipedia.org/wiki/Fantastic_Voyage 29 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.]]
Isaac Asimov'un Fantastic Voyage filminin senaryosuna dayanarak yazdığı aynı adlı kitabı. 1966, Bantam Books. Kitap Türkiye'de 1971 yılında "Kan Damarlarında Yolculuk" adıyla Okat yayınevinden çıkmıştı.