Kalibresine göre en büyük toplar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kalibresine göre en büyük toplar listesi, kalibresinin büyüklüğüne göre en büyükten küçüğe doğru savaş toplarının sıralandığı listedir. tarih boyunca her türlü topu içerir.

Kalibre büyüklüğüne göre toplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Taş toplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Heyday: 15. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar

Kalibre (mm) Adı Türü Üretim Menşei Ustası
A view of the Tsar Pushka, showing its massive bore and cannonballs. 890[CB 1] Çar Topu Bombardıman 1586 Herb Moskovia-1 (Alex K).svg Rusya Çarlığı Andrey Chokhov
Backside of the Pumhart von Steyr 820[CB 2][1] Pumhart von Steyr Bombardıman 15. yüzyılın başları Habsburg Hanedanı,  Kutsal Roma İmparatorluğu
745[CB 3] Bazilika Bombardıman 1453 Osmanlı İmparatorluğuOsmanlı İmparatorluğu Urban
Engraving by Johann Georg Beck from 1714. The upper banner runs: "The largest cannon of Germany, called the Faule Metze". 735[CB 4][4] Faule Mette Bombardıman 1411 Brunswick şehri,  Kutsal Roma İmparatorluğu Henning Bussenschutte
The Malik E Maidan.jpg at western ramparts of Bijapur fort 700 Malik-i-Maidan Bombardıman 1549 Bijapur şehri Muhammad Bin Husain Rumi
The Dulle Griet at Ghent, close to the Friday Market square in the old town 660[5] Dulle Griet Bombardıman First half of 15th century Gent şehri,  Flandre Kontluğu, Burgonya Dükalığı
Rajagopala Beerangi (Cannon).jpg 635 Rajagopala Beerangi (top) Bombardıman 1620 Vikas Naikwade
Dismantled Dardanelles Gun in 2007 at Fort Nelson 635[6] Şahi (silah) ya da Büyük Türk bombası Bombardıman 1464 Osmanlı İmparatorluğuOsmanlı İmparatorluğu Munir Ali
520[7] Faule Grete Bombardıman 1409 Tötonik düzenin durumu Heynrich Dumechen
Mons Meg with its 50 cm caliber cannonballs 520[8] Mons Meg Bombardıman 1449 Mons, Hainaut Bölgesi, Burgundiya Düklüğü Jehan Cambier
Bronze bombard of the Knights Hospitaller cast in 1480. 510[CB 5][9] Bombardıman 1480 Knights Hospitaller

Demir top ve gülleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Heyday: 16. yüz yıldan 19. yüz yıla kadar

Kalibre (mm) Adı Türü Üretim Menşei Ustası
Kanone Greif 280[10] Kanone Greif Scharfmetze ("medium size") 1524 Electorate of Trier Master Simon
The Jaivana cannon 280 Jaivana 1720 Jaigarh Fort, Jaipur Riyasat, Babür İmparatorluğu
Dalmadal 286 Dal Madal Kaman/Dala Mardana 1565[11][12] Mallabhum, Bengal Subah, Babür İmparatorluğu Jagannath Karmakar
Jahan Kosha Jahan Kosha Cannon 1637[13][14] Bengal Subah, Babür İmparatorluğu Janardan Karmakar
240 Zamzama 1757 Dürrânîler Shah Nazir

Patlayıcı gülleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Heyday: 19. yüz yıldan 20. yüz yıla kadar

Kalibre (mm) Adı Türü Üretim Menşei Ustası
Mallet's Mortar with 36 inch shells which would have contained 480lb (217kg) of gunpowder 914 Mallet's mortar Havan 1857 Birleşik Krallık Birleşik Krallık Robert Mallet
Little David at the Aberdeen Proving Ground 914 Little David Havan 1945  ABD
The Schwerer Gustav (in black) compared to a modern missile launcher 800 Schwerer Gustav Demiryolu silahı 1941  Almanya Krupp
The Schwerer Gustav (in black) compared to a modern missile launcher 800 Dora Demiryolu silahı 1942  Almanya Krupp
The Mortier monstre 610[15][16] Mortier monstre Havan 1832 Belçika Belçika Henri-Joseph Paixhans
60 cm Karl-Gerät "Ziu" firing in Warsaw, August 1944 600
(later, 540)
Karl-Gerät Havan 1940  Almanya Rheinmetall
French 520 mm howitzer on cradle sliding recoil railway mount.jpg 520 Obusier de 520 modèle 1916 Demiryolu havantopu 1918 Fransa France Schneider et Cie
The Japanese battleship Yamato under construction 460 40 cm/45 Type 94 Donanma topu 1940  Japonya Kure Naval Arsenal
Boche Buster at Catterick, 12 December 1940 457.2 BL 18 inch railway howitzer Demiryolu havantopu 1920 Birleşik Krallık Birleşik Krallık Elswick Ordnance Company
On monitor HMS General Wolfe 457.2 BL 18 inch Mk I naval gun Donanma topu 1916  Birleşik Krallık Elswick Ordnance Company
Elswick 100-ton gun at Gibraltar 450 RML 17.72 inch gun Donanma topu 1877 Birleşik Krallık Birleşik Krallık Elswick Ordnance Company
One of the first Big Berthas being readied for firing 420 Big Bertha Obüs 1910'lar  Almanya Krupp
Side view of a Gamma-Gerät 420 42 cm Gamma Mörser Havan 1910'lar  Almanya /  Almanya Krupp
2B1 Oka 420 2B1 Oka Havan 1957  Sovyetler Birliği KBM

Kirov Plant

Austro-Hungarian 42 cm Haubitze M. 14/16 420 42 cm Haubitze M. 14/16 Obüs 1914-1918  Avusturya-Macaristan Škoda
BL 16.25 inch naval gun 412.8 BL 16.25 inch Mk I naval gun Donanma topu 1888  Birleşik Krallık Elswick Ordnance Company
406 mm gun from Japanese battleship Mutsu 410 41 cm/45 3rd Year Type Donanma topu  Japonya
16 inch Coastal Defense Gun at Aberdeen Proving Ground 406 16"/50 caliber M1919 gun Silah 1920  ABD Watervliet Arsenal
16 inch Mark 2 Gun at the Washington Navy Yard 406 16"/50 caliber Mark 2 gun Silah 1920  ABD Washington Navy Yard, Washington, DC, Bethlehem Steel
Guns of HMS Rodney at maximum elevation, 1940 406 BL 16 inch Mk I naval gun Donanma topu 1927  Birleşik Krallık
Batterie Lindemann gun, 1942 406 40.6 cm SK C/34 gun Donanma topu  Almanya Krupp
2A3 Kondensator 406 2A3 Kondensator 2P Obüs 1956  Sovyetler Birliği KB SM

Kirov Plant

A 406 mm/50 B-37 naval gun in MP-10 test mount 406 406 mm/50 B-37 naval gun for Şablon:Sclass-s Donanma topu 1937  Sovyetler Birliği Barrikady Plant, Stalingrad
A cutaway of a turret mounting 16-inch guns 406 16"/50 caliber Mark 7 gun for the Şablon:Sclass-s Donanma topu 1943  ABD Washington Navy Yard, Washington, DC

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The bombard has a conical bore of 82.5–90 cm.
  2. ^ The bombard has a conical bore of 76–88 cm.
  3. ^ Bown[2] indicates a larger bore of 36 in (914 mm), but Hollenback[3] says that Kritoboulos, a contemporary source, indicates a circumference of 12 spans and concludes that in this case the smallest of three possible sizes of span is the correct unit, giving 0.745 m for the bore. Hollenback also notes that granite cannonballs dating from the siege of Constantinople had a diameter of 0.711  and could have been shot from this weapon using a wooden sabot.
  4. ^ The bombard has a conical bore of 67–80 cm.
  5. ^ The bombard has a conical bore of 45–58 cm.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Schmidtchen 1977a, s. 162; ball diameter is 20 mm less (p. 171, Fn. 41).
  2. ^ Stephen R. Bown (2005). A Most Damnable Invention: Dynamite, Nitrates, and the Making of the Modern World. Penguin Group. ISBN 0-670-04524-1. 
  3. ^ George M. Hollenback (2002), "Notes on the Design and Construction of Urban's Giant Bombard", Byzantine and Modern Greek Studies, 26 (1), ss. 284–291 
  4. ^ Schmidtchen 1977b, s. 222; ball diameter is 20 mm less (p. 171, Fn. 41).
  5. ^ Schmidtchen 1977a, s. 164; ball diameter is 20 mm less (p. 171, Fn. 41).
  6. ^ "Royal Armouries". 5 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2018. 
  7. ^ Schmidtchen 1977b, s. 218; ball diameter is 20 mm less (p. 171, Fn. 41).
  8. ^ Schmidtchen 1977a, s. 166; ball diameter is 20 mm less (p. 171, Fn. 41).
  9. ^ Schmidtchen 1977b, s. 236, Fn. 103
  10. ^ Archiv für die Officiere der Königlich Preußischen Artillerie- und Ingenieur-Korps, Vol. 19, Berlin, Posen, Bromberg 1846, p. 101
  11. ^ Dasgupta 2009, s. 55.
  12. ^ [1]
  13. ^ Journal of the Asiatic Society of Bangladesh: Humanities, Volumes 36-38 Asiatic Society of Bangladesh, 1991
  14. ^ The Land of the rupee Bennett, Coleman, 1912, the University of Michigan
  15. ^ Meyers Großes Konversations-Lexikon, Vol. 14, Leipzig 1908, p. 160: "Mörser": caliber of 61 cm
  16. ^ Journal des Sciences Militaires, 2nd series, Vol. 22, Paris 1838: caliber of 22 pouces = 59,6 cm (p. 49); outer diameter of the barrel: 1 m (p. 54)
Genel
  • Schmidtchen, Volker (1977a), "Riesengeschütze des 15. Jahrhunderts. Technische Höchstleistungen ihrer Zeit", Technikgeschichte, 44 (2), ss. 153-173 
  • Schmidtchen, Volker (1977b), "Riesengeschütze des 15. Jahrhunderts. Technische Höchstleistungen ihrer Zeit", Technikgeschichte, 44 (3), ss. 213-237 
  • Dasgupta, Gautam Kumar; Biswas, Samira,; Mallik, Rabiranjan, (2009), Heritage Tourism: An Anthropological Journey to Bishnupur, A Mittal Publication, s. 55, ISBN 8183242944