Kale (şirket)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kale Holding sayfasından yönlendirildi)
Kale
Kuruluş26 Temmuz 1957
Kurucuİbrahim Bodur
Genel merkezi,
Öz kaynak317.957.727 TL[1]
Web sitesiKaleseramik sitesi

Kale Holding, Türkiye’de kurulan ve uluslararası alanda faaliyet gösteren holding kuruluşu.

Başta seramik olmak üzere makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim, nakliye, turizm ve gıda alanlarında faaliyet gösterir. 26 Temmuz 1957'de, Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş. (Çanakkale Seramik Fabrikaları Limited Şirketi tarafından ilk yer karosu üreticisi olan Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş. yılında kurulmuştu) ve Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş (yine aynı yıl kurulan duvar karosunda öncü firmanın) tek isim altında bir araya gelmesi ile kurulmuştur. Holding bünyesinde 17 şirket ve beş bini aşan çalışan bulunmaktadır. Şirketin ana faaliyet konusu olan seramik sektöründe Avrupa’nın 3., dünyanın 12. en büyük seramik karo üreticisi, yapı kimyasalları sektöründe ise üretim ve satış kapasitesi olarak Türkiye'de 1., Avrupa’da ise 5. en büyük şirketi durumundadır.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1972 yılında seramik sanayisi için gerekli etüd ve araştırmalara başlanmış; 47 ortağın yatırımıyla kurulan Türkiye’nin ilk seramik fabrikasının temeli, 27 Temmuz 1957 tarihinde dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından atılmıştır.

Altyapı imkânları nispeten daha iyi olan büyük kentlerin dışında, Çanakkale’nin Çan ilçesinde kurulan ilk sanayi tesisi Çanakkale Seramik, o günlerde nüfusu 1000 civarında olan Çan halkına kuşaklar içinde iş imkânı sunan bir tesis haline gelmiştir.

31 Aralık 1958 tarihinde, aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin ve bölge halkının iştirakleri ile Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş’ye dönüştürülen Çanakkale Seramik Fabrikaları Limited Şirketi, Türkiye’nin ilk halka açık şirketidir. Anonim şirkete dönüştüğünde 750 ortaklı olan şirket, bugün, 1200 ortaklı halka açık şirket durumundadır.

1960 yılına gelindiğinde Çekoslovakya’dan ithal edilen makine ve teçhizat ile Türkiye’de ilk kez fayans üretimi gerçekleştiren Çanakkale Seramik’in kuruluşu, planlı sanayi döneminin başlaması ve Türkiye’de Sanayi Bakanlığı’nın kuruluşu ile aynı yıllara rastlamaktadır.

Türkiye’nin ilk seramik ihracatını 1962 yılında gerçekleştiren Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş. ülkenin sanayi ürünlerinden döviz kazandıran ilk ihracatçılarından olmuştur.

1972 yılında, Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş.’nin yanı sıra Türkiye’nin ilk yer karosu üreticisi Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş. kurulmuştur.

2000 yılında, Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş ve Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş., “Kaleseramik, Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş" ismiyle tek çatı altında birleştirilmiştir. Türkiye'de karo seramik sektörünün kurulmasına öncülük eden Kaleseramik, zaman içinde yapılan yatırımlarla tek bir alanda üretim yapan dünyanın en büyük seramik üreticisi konumuna gelmiştir.

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kale Grubu’nun 2011 yılında hayata geçirdiği yeni organizasyon yapısıyla, banyo ve mutfak mobilyaları üreten Kaledekor; seramik sağlık gereçleri, armatür, vitrifiye ve akrilik üreten Kalevit şirketleri de Kaleseramik bünyesine dahil edilmiştir.

Bu anlamda Kaleseramik, 60 milyon metrekare/yıllık üretim kapasitesi ile, toplam 1 milyon 200 bin metrekare açık alan ve 500 bin metrekare kapalı alanda kurulu 45 fabrikasıyla tek bir alanda üretim yapan dünyanın en büyük seramik kuruluşunu, 40 bin metrekaresi kapalı, toplamda 80 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Türkiye'de en büyük banyo malzemeleri imalat fabrikalarından birini ve 2007 yılından bu yana 100 bin metrekare açık alan 15 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu, ileri teknoloji makine parkı ile yıllık 120 bin modül üretme kapasitesine sahip olan banyo ve mutfak mobilyaları üretim tesislerini aynı çatı altında toplamıştır.

Kaleseramik bünyesinde üç marka bulunmaktadır: Çanakkale Seramik, Kalebodur ve Kale.

Çanakkale Seramik, evlere ve iç mekanlara; bir zamanlar jenerik isim olarak kullanılan yeni nesil seramik markası, Kalebodur ise iç ve dış cephede profesyonellere şık ve farklı çözümler sunmayı hedeflemektedir.

Kale markası ise, seramik sağlık gereçleri, akrilik ve armatür ve banyo mobilyalarının yanında, mutfak mobilyaları, lamine ve laminat parke, karo çini, cam mozaik ve doğal taş ile yapıda alternatifli ve bütünsel çözümler sunma yönünde faaliyet göstermektedir.

1959 yılında ilk yerli duvar karosunu, 1972 yılında Türkiye’nin ilk seramik yer karosu üreterek Türkiye’de seramik sektörünün temelini atan, 1960 yılında Türkiye'de ilk kez alçak ve yüksek gerilim izolatörlerinin üretimini gerçekleştiren Kaleseramik, 1 m x 3 m ebadında ve 3 mm kalınlığında seramik karosu ile dünyanın hem en büyük hem de en ince karosunu üreten tek şirketi olarak, Kalesinterfleks ürününe de imza atmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sermaye Arttırımı yönetim kurulu kararıŞablon:Dış-pdf
  2. ^ "Kale Holding Hakkında". 19 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]