Kalamar oyunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oyun düzenini gösteren diyagram. Oyun, beş alandan oluşur: Hücum evi (1), Savunma için terfi alanı (2), Savunma evi (3), Hücum için terfi alanı (4) ve Diğerleri (5).

Kalamar oyunu (Korece오징어 게임) veya ojingeo (Korece오징어), Kore'de oynanan bir çocuk oyunudur. Oyun, yere çizilen oyun tahtasının şekli bir kalamara benzediği için bu şekilde adlandırılmıştır ve adın "kalamar gaisan" veya "kalamar takkari" gibi bölgesel varyasyonları vardır.[1] Çok oyunculu bir oyun olan kalamar oyunu, hücum ve savunma olmak üzere iki takıma ayrılmıştır. Hücum edenlerin saldırı amacına ulaşması veya takımların birbirini yok etmesi olmak üzere iki ana amaç vardır.[2]

Oynanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Takımların her birinin ana üslerine "evler" (집) denir. Üstteki daire hücum takımının evi, alttaki dikdörtgen ise savunma takımının evidir.[1] Oyuncular hücum ederken sadece tek ayakla hareket edebilirler. Ancak, oyuncunun bir ayağını "güvenli alana", bir ayağını diğer alana koymasına izin verilebilir. Bir savunma oyuncusu, üçgeni ve dikdörtgenin çoğunu birbirine bağlayan dar köprü alanını geçtikten sonra üçgenin tepesindeki (hücum eviyle örtüşen) küçük kama şeklindeki terfi alanına ulaştığında tüm alanlarda iki ayağı üzerinde hareket edebilir. Benzer şekilde, dikdörtgenin en altındaki küçük bir daire veya alternatif olarak köprü alanının her iki tarafındaki savunma evinin üst köşeleri, hücum oyuncuları için terfi alanları olarak kullanılabilir.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

2021'de Netflix'de yayımlanan televizyon dizisi Squid Game, adını bu oyundan almaktadır ve bu oyunun bir versiyonu bölümlerden birinde oynanmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Lee, Sang-ho. "오징어놀이". Encylopedia of Korean Folk Culture (Korece). National Folk Museum of Korea. 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2021. 
  2. ^ Ha Eun-sun (29 Eylül 2021). "'오징어 게임'이 뭐길래..." [What is 'Squid Game'?]. The Korea Times (Korece). 29 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2021.