Kakinomoto no Hitomaro

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kakinomoto no Hitomaro
Kakinomoto no Hitomaro
Kendi dilinde adı柿本 人麻呂
DoğumMS 653-655
ÖlümMS 707-710
MeslekAristokrat ve şair
DilKlasik Japonca
TürWaka

Kakinomoto no Hitomaro (Japonca柿本 人麻呂; MS 653-655-MS 707-710), geç Asuka döneminde yaşamış bir Japon aristokrat ve şair. En eski waka antolojisi olan Man'yōshū'da yer alan şairlerin en önde gelenlerinden biriydi, ancak Man'yōshū'daki ipuçlarından toplanabileceklerin dışında, hayatının ayrıntıları büyük ölçüde belirsizdir. Muhtemelen MS 650'lerde, Yamato vilayeti merkezli Kakinomoto boyunda doğdu ve muhtemelen MS 709 civarında Iwami vilayetinde öldü.

İmparatoriçe Jitō'ya saray şairi olarak hizmet etti, imparatorluk ailesini öven birçok eser yarattı ve en iyi çeşitli imparatorluk prenslerine yönelik ağıtlarıyla hatırlanmaktadır. Aynı zamanda çok beğenilen seyahat şiirleri de besteledi.

Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nden biri olarak sıralannmaktadır. Man'yōshū'nun varsayılan derleyicisi Ōtomo no Yakamochi ve Kokin Wakashū'nun baş derleyicisi Ki no Tsurayuki, Hitomaro'yu sırasıyla Sanshi no Mon ve Uta no Hijiri olarak övdü. Heian döneminden itibaren ona genellikle Hito-maru adı verildi. Bir şiir ve bilim tanrısı olarak saygı görmeye başladı ve Fujiwara no Teika, Sōgi ve Bashō ile birlikte Japon tarihinin en büyük dört şairinden biri olarak kabul edildi.

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Watase, Masatada (1983). "Kakinomoto no Hitomaro". Nihon Koten Bungaku Daijiten (Japonca). 1. Tokyo: Iwanami Shoten. ss. 586-588. OCLC 11917421. 
  • McMillan, Peter (2010). One Hundred Poets, One Poem Each. New York: Columbia University Press. 
  • Kenneth Rexroth's One Hundred Poems from the Japanese (New Directions, 1955, 0-8112-0181-3) contains several of Hitomaro's waka, as well as notable translations of 3 naga uta ("In the sea of ivy clothed Iwami", "The Bay of Tsyunu", and "When she was still alive")