Kahverengi bozkır toprakları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kahverengi bozkır toprakları, Orta kuşakta, karalarının iç bölgelerinde, karasal iklim ve bozkır bitki örtüsü altında gelişen toprak türü. Eski sınıflandırmaya göre yerli (zonal) topraklar grubuna dahildir. Oluşumunda iklim, bitki örtüsü ve anakaya etkilidir.

Bu toprakların görüldüğü alanlarda yıllık sıcaklık ortalaması 8-10 °C, yıllık yağış 400 mm'nin altındadır. Doğal bitki örtüsü bozkırdır. İç Anadolu bölgesinde geniş alanlarda ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin alçak alanlarında görülür. Yağış yetersiz olduğundan toprakta yıkanma yoktur, kireç topraktan uzaklaşmamış, alt katmanlarda birikmiştir.[1] Organik madde (Humus) yönünden fazla zengin değildir. Bu topraklar üzerinde yaygın olarak tahıl tarımı ve küçük baş hayvancılık yapılır.

Doğal drenajı iyi, bitki besinleri zengindir. Organik madde miktarı orta düzeydedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "1.ZONAL TOPRAKLAR" (PDF). Toprak sınıfları-2. agri.ankara.edu.tr. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2014. 
  2. ^ "Kahverengi Topraklar" (PDF). TOPRAK VE ARAZİ SINIFLAMASI STANDARTLARI TEKNİK TALİMATI. tarim.gov.tr. 1 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2014.