Kadınların ilkleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla


Kadınların ilklerinin listesi, bir kadının veya kadınların belirli bir tarihsel başarıya ilk kez ulaştığı tarihi ve başarıyı gösteren listedir. Bu liste aynı zamanda "cinsiyet engelini " veya " cam tavanı ""[1][2] ilk kez kıran kadınların listesidir. Cam tavan teriminin ilgili alanlardaki diğer terim karşılıkları, (Amerikan) ordu(sun)daki kadınları için kullanılan "pirinç tavanı kırma" (İngilizcebreaking the brass ceiling) ve (Hristiyan) din görevlileri için" vitray tavanı kırma " (İngilizcebreaking the stained glass ceiling) şeklinde kullanılabilir.[3][4] Listeye dahil edilen kadınlar, önemli tarihsel etkiye sahip, ulaştıkları başarıları belirlemek üzere tarihe ve konuya göere sıralanmıştır.

Sanat ve Eğlence[değiştir | kaynağı değiştir]

Akademi Ödülleri - Oskarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Emmy Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Film (Akademi Ödülleri dışında)[değiştir | kaynağı değiştir]

Grammy Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Moda[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2018 Taleedah Tamer, uluslararası moda kampanyasında öne çıkan ve bir couture pistinde yürüyen ilk Suudi kadın [16]
  • 1910 Coco Chanel, kadın için takım elbise ve pantolon tasarlayan ve bir kadının sportif ve hafif erkeksi bir tarza sahip olmasını popüler kılan ilk kadın.

Edebiyat (Pulitzer ve Nobel Ödüllerinin yanı sıra)[değiştir | kaynağı değiştir]

Pulitzer Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon (Emmy Ödülleri dışında)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1949: Arlene Francis, bir televizyon şovunun sunuculuğunu yapan ilk kadın ( Blind Date . )
  • 1957: Decoy Police Woman, bir kadın polis memurun başrol oynadığı ilk televizyon programı ve aslında bir kadın kahramanı etrafında inşa edilen ilk televizyon programıydı.
  • 1980: Michelle K. Thomas, - 78'den fazla ulusal TV şovu için program geliştirme, dağıtım ve ulusal reklam medyası için kilit müzakerelerde önde gelen küresel içerik üreticilerini temsil eden - Television Program Syndication Executive'in ayrımcılığını aşan ilk Amerikalı kadın (ve ABD tarihinde ilk Afrikalı Amerikalı) oldu. . * Bakınız: New York Hot Tracks .
  • s), Group W Westinghouse Broadcasting, Metromedia Producers Corporation, NBC TV ve Radyo Ağları ve ABC TV Ağı, NY HeadquarteIn 1984 sn. İlk müşterisi Tribune Entertainment'ın At the movies with Siskel & Ebert adlı bağımsız şirketi olan MK Thomas Company Inc.'i kurdu. Thomas, 2009 yılında KHEMETCOM Entertainment Corp.'a haklarını satmadan önce, yaygın olarak sendikalaşan popüler dizisi olan New York Hot Tracks'ın 110 pazarda ve uluslararası olarak 1983-1992 yıllarında Mal Sahibi / Yönetici Üreticisi olarak kaldı.

Tiyatro (Tony Ödülleri dışında)[değiştir | kaynağı değiştir]

Tony Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1998: Julie Taymor, en iyi müzikal yönetmen Tony Ödülü kazanan ilk kadın.
  • 2004: Phylicia Rashad, bir 0yunda En İyi Kadın Başrol Tony Ödülü kazanan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın.
  • 2013: Cyndi Lauper, En İyi Solo Orijinal Oyun müziği Tony Ödülü kazanan ilk kadın.
  • 2014: Audra McDonald, bu yıl bir Oyunda En İyi Performans Kadın Başrol Tony Ödülünü kazandı, böylece altı Tony Ödülü kazanan ilk kadın, her dört oyunculuk kategorisinde de Tony Ödülü kazanmış ilk kadın.
  • 2015: Tony En İyi Orijinal Oyun Müziği Ödülü, Lisa Kron ve Jeanine Tesori tarafından kazanıldı ve Tesori, bu ödülü kazanan ilk kadın yazar oldu.

Dans[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Llanchie Stevenson, Radio City Music Hall bale şirketi ve Washington Ulusal Balesi için dans eden ilk Afrikalı-Amerikalı kadın
  • 1982: Debra Austin, büyük bir Amerikan bale şirketinin müdürü olan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın.[17]
  • 1990: Lauren Anderson, ilk Afrikalı-Amerikalı kadın Houston Balesi'nde baş olmaya [18]
  • 2016: Stephanie Kurlow, ilk Hicabi balerin

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1922–1937: Aloha Wanderwell, dünya etrafından arabayla seyahat eden ilk kadın.
  • 1949: Jenny Lou Carson, bir numaraya ulaşmış Country müziği hitini yazan ilk kadın.[19]
  • 1960: Joanne Woodward, ilk Hollywood Walk of Fame yıldızını kazandı.
  • 1972: Loretta Lynn, Country Müzik Derneği'nce Yılın Şovmeni adlandırılan ilk kadın oldu.
  • 1984: Lydia Canaan, Rock and Roll Onur Listesi ve Müzeler Kütüphanesi ve Arşivleri'nde [20] Ortadoğu'nun ilk rock yıldızı olarak listelenen ilk kadın.[21][22][23][24][25]
  • 1987: Aretha Franklin, Rock and Roll Onur Listesi'ne giren ilk kadın.
  • 1990: Rachel Rachel, Amerikan ve dünya Çağdaş Hıristiyan müziği tarihinde ilk kadın-Hıristiyan müzik grubu.
  • 1996: Siyah lezbiyen ( The Watermelon Woman ) hakkında siyah lezbiyen tarafından yazılmış ve yönlendirilmiş ilk uzun metrajlı anlatı filmi Cheryl Dunye .
  • 2011: Jennifer Yuh Nelson, büyük bir Hollywood stüdyosunun (Kung Fu Panda 2 ) bir animasyon filmini yöneten ilk kadın.
  • 2014: Judith Weir, Queen's Music'in ilk kadın ustası .[26]
  • 2017: Patty Jenkins, stüdyo süper kahraman çizgi roman canlı aksiyon tiyatro yayın filmi ( Wonder Woman ) yöneten ilk kadın.
  • 2019: Nina Martinez , dünyanın ilk yaşayan HIV-Pozitif böbrek donörü.

Havacılık ve Uzay[değiştir | kaynağı değiştir]

tarih isim Kilometre taşı
4 Haziran 1784 Élisabeth Thible Sıcak hava balonunu uçuran ilk bilinen kadın.[27][28][29]
1805 Sophie Blanchard Sıcak hava balonu pilotu yapan ilk kadın.
8 Mart 1910 Raymonde de Laroche Pilot lisansı alan ilk kadın.
1910-1911 Lilian Bland Dünyada uçak tasarlayan, inşa eden ve uçuran kadın.[30]
1912 Harriet Quimby İngiliz Kanalı boyunca uçan ilk kadın.
1914 Eugenie Mikhailovna Shakhovskaya İlk kadın askeri pilot olarak görevlendirildi; 1914'te Çarı için keşif görevleri uçtu.
1915 Marie Marvingt Savaşta bir savaş uçağı uçan ilk kadın.[31]
1928 Amelia Earhart Atlantik Okyanusu boyunca yalnız uçan ilk kadın.
1930 Amy Johnson İngiltere'den Avustralya'ya uçan ilk kadın.
1933 Lotfia ElNadi Pilot lisansı alan ilk Afrikalı ve ilk Arap kadın
18 Mayıs 1953 Jacqueline Cochran Ses bariyerini aşan ilk kadın.
16 Haziran 1963 Valentina Tereshkova Uzayda ilk kadın.
1963 Betty Miller Pasifik Okyanusu üzerinden yalnız uçan ilk kadın pilot.
1964 Jerrie Mock Dünyada yalnız uçan ilk kadın.
1973 Rosella Bjornson Kuzey Amerika'da bir ticari havayolunun ilk kadın pilotu
1976 Emily Howell Warner Amerikan havayolu kaptanı olan ilk kadın.[32]
1978 Judy Cameron İlk kadın pilot büyük Kanadalı bir taşıyıcıya uçmak için işe alındı ( Air Canada )
1984 Svetlana Savitskaya Uzay yürüyüşüne ilk kadın.
Şubat 1995 Eileen Collins İlk kadın uzay mekiği pilotu.
2004 Kenya'dan Irene Koki Mutungi Ticari bir uçağı uçurmaya hak kazanan ilk Afrikalı kadın; Boeing 737’yi yönetmeye hak kazanmıştı.
2005 Hanadi Zakaria al-Hindi Ticari havayolu pilotu olan ilk Suudi kadın.[33]
18 Eylül 2006 Anousheh Ansari İlk kadın uzay turisti .
2009 Patricia Mawuli Nyekodzi Gana’nın ilk kadın sivil pilotu ve Batı Afrika’daki ilk kadın, Rotax motorlarının yapımı ve bakımı için sertifika aldı.
2014 Nicola Scaife, Avustralya’dan Polonya'da düzenlenen ilk kadın sıcak hava balonu dünya şampiyonasının galibi.
2015 Dalia Irak'ın ilk kadın ticari havayolu pilotu.
2015 Ouma Laouali Nijer'in ilk kadın pilotu.

Bilgi işlem[değiştir | kaynağı değiştir]

Diş hekimliği[değiştir | kaynağı değiştir]

1866: Lucy Hobbs Taylor, dişçilikte doktora yapan ilk Amerikalı kadın.

Lucy Hobbs 14 Mart 1833'te New York'ta Constable'da doğdu. Başlangıçta dişhekimliği okuluna kabul edilmediğinden Ohio Diş Hekimliği Koleji'nden bir profesörle özel çalışmaya başladı. 1865 Kasım'ında, Ohio Üniversitesi Diş Cerrahisi Kolejine girdi ve 1866'da Amerika Birleşik Devletleri'nde bunu gerçekleştiren ilk kadın olarak diş hekimliği doktoru unvanını kazandı. James Taylor ile evlendi ve beraber diş hekimliği yaptılar. İkili, 1886'da James Taylor'ın ölümüne kadar birlikte çalıştılar. Lawrence Kansas'a taşındı. Emekli olup kadın hakları için etkin çalıştı ve 1910'da öldü.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl isim Kilometre taşı
1608 Juliana Morell Doktora derecesi kazanan ilk kadın.[34]
1678 Elena Cornaro Piscopia Felsefe doktorasını alan ilk kadın.
1732 Laura Bassi Resmen Avrupa üniversitesinde öğretmenlik yapan ilk kadın [35]
1875 Stefania Wolicka-Arnd Modern çağda doktora alan ilk kadın.[36][37]

Uluslararası organizasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Gazetecilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütüphane Bilimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Matematik[değiştir | kaynağı değiştir]

Askeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nobel ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Polis[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyaset[değiştir | kaynağı değiştir]

Araba yarışları[değiştir | kaynağı değiştir]

Din[değiştir | kaynağı değiştir]

Spor Dalları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 6 Ağustos 1926: Gertrude Ederle, Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk kadın oldu.
  • 1937: Grace Hudowalski Adirondack Dağları'daki 46 zirvenin hepsine tırmanan 9. kişi ve ilk kadın oldu.
  • 1940s: Lois Fegan Farrell bir profesyonel hokey takımını Amerika'da takip eden ilk kadın muhabir oldu.
  • 1960: Mary McGee Uluslararası motorsiklet federasyonundan lisans alıp Amerika Birleşik Devletleri'nde yarışan ilk kadın motorsiklet sürücüsü oldu. McGee Baja 500 off-road yarışında mücadele eden ilk kadın oldu.
  • 1960-- Wilma Rudolph, track and field champion, became the first American woman to win three gold medals in the Rome Olympics. She elevated women's track to a major presence in the United States. As a member of the black community, she is also regarded as a civil rights and women's rights pioneer. Along with other 1960 Olympic athletes such as Cassius Clay (who later became Muhammad Ali), Rudolph became an international star due to the first international television coverage of the Olympics that year.
  • 27 Kasım 1968: Penny Ann Early, profesyonel basketbol liginde oynayan ilk kadın oldu, ABA maçı ile (Kentucky Colonels - Los Angeles Stars arasındaki maç).[40]
  • 15 Ağustos 1970: Patricia Palinkas, bir Amerikan futbolu maçında, profesyonel olarak oynayan ilk kadın oldu.
  • 16 Mayıs 1975: Junko Tabei, Everest Dağı zirvesine ulaşan ilk kadın oldu.
  • 1993: Halli Reid Erie Gölü'nü yüzerek geçen ilk kadın oldu, Long Point, Ontario'dan, Kuzey doğu, Pennsilvanya'ya 17 saatte ulaştı.
  • 18 Ekim 1997: Liz Heaston, Linfield - Willamette Amerikan futbolu maçında 2 ekstra sayı vuruşu ile, bir kolej amerikan futbol maçında oynayıp skor yapan ilk kadın oldu.
  • 26 Aralık 2008: Sarah Thomas, bir NCAA futbol maçında hakemlik yapan ilk kadın oldu.
  • September 4, 2009: Carolynn Sells becomes the first woman to win a solo motorcycle race on the Snaefell Mountain Course in the Isle of Man when she won the Ultra Lightweight race at the 2009 Manx Grand Prix. Carolynn won the race in a time of 1hr 25mins 24.51seconds (106.022 mph) in wet and windy conditions, beating her nearest opponent by 1 minute and 2 seconds.
  • May 4, 2012: Rosie Napravnik became the first woman jockey to win the Kentucky Oaks, riding Believe You Can.
  • August 9, 2012: Shannon Eastin becomes the first woman to officiate a National Football League game in a pre-season matchup between the Green Bay Packers and the San Diego Chargers.
  • 2012: Anna Wardley, from England, became the first person to complete a solo swim around Portsea Island recognized by the British Long Distance Swimming Association.
  • May 31, 2013: Lydia Nsekera became the first female FIFA Executive Committee member.
  • May 18, 2013: Rosie Napravnik places third in the Preakness Stakes on Mylute, making her the first woman to have ridden in all three Triple Crown races. On June 8, 2013 she rode the filly Unlimited Budget to a 6th-place finish in the 2013 Belmont, becoming the first woman to ride all three Triple Crown races in the same year.
  • June 2013: Ashley Freiberg became the first woman to claim an overall GT3 Cup Challenge victory in North America, winning the Porsche IMSA GT3 Cup Challenge.
  • September 23, 2013: Sarah Outen arrived in a small harbor on the Aleutian island of Adak, and thus became the first person to row solo from Japan to Alaska, as well as the first woman to complete a mid-Pacific row from West to East.
  • 2013: Davie Jane Gilmour became the first woman to lead the Board of Directors for Little League.
  • 2013: UFC 157, which took place in February, featured not only the first women's fight in UFC history but also the first UFC event to be headlined by two female fighters (Ronda Rousey and Liz Carmouche).
  • 2013: On her fifth attempt and at age 64, Diana Nyad became the first person confirmed to swim from Cuba to Florida without the protection of a shark cage, swimming from Havana to Key West.
  • 2013: Scotland's solicitor general, Lesley Thomson, became the first woman to be appointed to Scottish Rugby's board.
  • 2013: Anna Wardley, from England, became the first woman to swim non-stop around the Isle of Wight.
  • 2013: Peggy O'Neal, an American-born lawyer, became the first woman in the Australian Football League to hold the position of club president, being chosen as the president of the Richmond Football Club.
  • 2013: Tracey Gaudry became the first woman appointed as vice president of the Union Cycliste Internationale.
  • 2013: Maria Toor, a squash player from South Waziristan, became the winner of the first ever women's event in the Nash Cup in Canada by beating Milou van der Heijden of the Netherlands 13–11, 11–3, 11–9.
  • 2013: Tatyana McFadden became the first athlete to win six gold medals at a championships during the 2013 IPC Athletics World Championships in Lyon. She claimed gold in every event from the 100 meters through to the 5,000 meters.
  • 2013: Tatyana McFadden won the Boston, Chicago, London, and New York marathons in 2013. This makes her the first person – able-bodied or otherwise – to win the four major marathons in the same year. She also set a new course record for the Chicago Marathon (1 hour, 42 minutes, 35 seconds).
  • 2013: Denise Fejtek became the first woman to complete the "Peak to Heat Double" – the combination of summiting Mount Everest and finishing the Ironman Triathlon World Championship in Kona, Hawaii. She reached the Everest Summit on May 23, 2010 and finished the Hawaii Ironman in October 2013.
  • 2013: Sonya Baumstein became the first person to stand-up paddleboard across the Bering Strait.
  • 2013: Meredith Novack became the fastest person, and first woman, to pull a double crossing of the Auau Channel in Hawaii. Her time was 11 hours and one minute.
  • 2013: Rosie Napravnik won 17 races to become the first woman to capture the leading rider title at Keeneland.
  • 2013: Olivia Prokopova became the first woman to win the World Crazy Golf Championship.
  • 2013: Mia Hamm became the first woman inducted into the World Football Hall of Fame in Pachuca, Mexico.
  • 2013: Emily Bell became the first woman to kayak the length of Britain.
  • 2013: Casey Stoney became the first female member of the Professional Footballers' Association's management committee.
  • 2013: Jodi Eller became the first woman to complete the 1,515 mile Florida Circumnavigational Saltwater Paddling Trail.
  • 2013: On March 1, 2013, Privateers owner and president Nicole Kirnan served as the team's coach for the first time, making her the first woman to coach a professional hockey team in the United States.
  • 2014: Torah Bright became the first woman to qualify for three snowboard disciplines at a Winter Olympics, specifically snowboard cross, halfpipe and slopestyle.
  • 2014: Ashley Freiberg became the first woman to win an overall race in Continental Tire Challenge History when she won the Continental Tire SportsCar Challenge. Her co-driver was Shelby Blackstock.
  • 2014: The first women competed in ski jumping at the Olympics.
  • 2014: Jennifer Welter became the first woman non-kicker or placekick-holder to play in a men's pro football game; she played running back for the Texas Revolution.
  • 2014: Abbey Holmes became the first woman to kick 100 goals in one regular season of Australian Rules football.
  • 2014: Annabel Anderson, from New Zealand, became the first woman to cross Cook Strait standing on a paddleboard.
  • 2014: Peta Searle became the first woman appointed as a development coach in the Australian Football League when she was chosen by St Kilda as a development coach.
  • 2014: 16-year-old Katie Ormerod, from Britain, became the first female snowboarder to land a backside double cork 1080.
  • 2014: Shelby Osborne became the first female defensive back in American football when she was drafted by Campbellsville University in Kentucky.
  • 2014: Amélie Mauresmo became the first woman to coach a top male tennis player (specifically, Andy Murray).
  • 2014: Corinne Diacre became the first woman to coach a men's professional soccer team (Clermont Foot) in a competitive match in France on August 4, 2014, her 40th birthday.
  • 2014: Cecilia Brækhus, from Norway, became the first Norwegian and the first woman to hold all major world championship titles in her weight division (welterweight) in boxing.
  • 2014: On August 15, 2014, Mo'ne Davis was the first girl in Little League World Series history to pitch a winning game for the Taney Dragons and earned the win, and she was also the first girl to pitch a shutout in Little League postseason history.
  • 2014: Amy Hughes, from England, ran 53 marathons in 53 days, thus setting the record for the most marathons run on consecutive days by any person, male or female.
  • 2015: Jennifer Welter became the first woman hired to coach in men's pro football when the Texas Revolution of the Champions Indoor Football league announced that Welter was hired to coach linebackers and special teams.
  • 2019: GS Lakshmi, eski Hint kriket oyuncusu, ilk kadın ICC kriket hakemi oldu.

Oy hakkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadın hakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

daha fazla okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Magistrate judge who broke glass ceiling to retire - Spokesman.com - Aug. 15, 2013" (İngilizce). Spokesman.com. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2013. 
  2. ^ Devlin, Ron. "Robesonia woman recalls breaking National Guard gender barrier" (İngilizce). Readingeagle.com. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2013. 
  3. ^ Brown, Heidi. "Ann Dunwoody: Soldiering Is All I Ever Wanted To Do". Forbes. Erişim tarihi: 6 Eylül 2013. 
  4. ^ "News – New Presiding Bishop on the horizon". VirtueOnline. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2013. 
  5. ^ Kerensa Cadenas (6 Şubat 2013). "Julia Stiles Playing Frances Marion in Jennifer DeLia's M – Women and Hollywood". Women and Hollywood (İngilizce). 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Editors Guild Magazine Article : Oscar's Women". MPEG (İngilizce). 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Bohanan, Rebecca (22 Şubat 2012). "Oscar-inspired Baby Names for Your Coming Attraction". Babble.com. 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2013. 
  8. ^ "Read the Credits" (İngilizce). 8 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Brian Baxter. "Obituary: Julia Phillips". the Guardian (İngilizce). 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Bustle". 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Rachel Portman". MTV Artists. 8 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "'Hurt Locker' wins best picture, director" (İngilizce). Today.msnbc.msn.com. 8 Mart 2010. 20 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2010. 
  13. ^ "CalArts Congratulates Alumni Mark Andrews and Brenda Chapman on Academy Award for Best Animated Feature" (İngilizce). 8 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "'Bear Story' and 'Ex Machina' Makes Animation History at the Oscars". Cartoon Brew (İngilizce). 6 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ O'Neil, Thomas (2000). The Emmys: the ultimate, unofficial guide to the battle of TV's best shows and greatest stars. (İngilizce) ISBN 978-0399526114 New York: Perigee.
  16. ^ https://www.harpersbazaararabia.com/editorials/taleedah-tamer-saudi-arabia-first-couture-model
  17. ^ https://www.newsobserver.com/entertainment/arts-culture/article89451022.html
  18. ^ https://www.nytimes.com/2007/05/06/arts/dance/06kour.html?pagewanted=all
  19. ^ Jerry Langley; Arnold Rogers (2005). Many Tears Ago - The Life and Times of Jenny Lou Carson (İngilizce). Nova Books. ISBN 0-9628452-4-8. 
  20. ^ O'Connor, Tom. "Lydia Canaan One Step Closer to Rock n' Roll Hall of Fame", The Daily Star, Beyrut, 27 Nisan 2016.
  21. ^ "Library and Archives Subject File (Rock and Roll Hall of Fame and Museum Records--Curatorial Affairs Division Records) – Rock and Roll Hall of Fame and Museum | Library and Archives". Catalog (İngilizce). 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2017. 
  22. ^ Salhani, Justin. "Lydia Canaan: The Mideast's First Rock Star" (İngilizce), The Daily Star, Beyrut, 17 Kasım 2014.
  23. ^ Livingstone, David. "A Beautiful Life; Or, How a Local Girl Ended Up With a Recording Contract in the UK and Who Has Ambitions in the U.S." (İngilizce), Campus, No. 8, s. 2, Beyrut, Şubat 1997.
  24. ^ Ajouz, Wafik. "From Broumana to the Top Ten: Lydia Canaan, Lebanon's 'Angel' on the Road to Stardom" (İngilizce), Cedar Wings, No. 28, s. 2, Beirut, Temmuz–Ağustos 1995.
  25. ^ Aschkar, Youmna. "New Hit For Lydia Canaan" (İngilizce), Eco News, No. 77, s. 2, Beyrut, 20 Ocak 1997.
  26. ^ Booth, Robert, "Judith Weir to be appointed first female master of Queen's music", The Guardian (Londra), 29 Haziran 2014 (İngilizce). Erişim tarihi: 2 Temmuz 2014.
  27. ^ Gene Nora Jessen, The Powder Puff Derby of 1929, pg xi
  28. ^ Ernst Probst Königinnen der Lüfte in Frankreich 2010 Page 61 "Élisabeth Thible Die erste Passagierin einer Montgolfière Die erste Frau, die in einer Montgolfière in die Luft abhob, war die französische Opernsängerin Élisabeth Thible, nach anderer Schreibweise auch Tible."
  29. ^ Justin D. Murphy -Military Aircraft, Origins To 1918 2005 – Page 6 "In February 1784, Paolo Andreani, Agostino Gerli, and Carlo Gerli ascended in a Montgolfière outside Milan. On 4 June 1784, Élisabeth Thible became the first female aeronaut when she ascended over Lyons."
  30. ^ Lewis (1964), p. 140
  31. ^ Historic Wings – Online Magazine; Article on Hélène Dutrieu Coupe Femina and Marie Marvingt:, Published on December 21, 2012:
  32. ^ . ISBN 978-1-4008-3970-4 http://press.princeton.edu/titles/9542.html.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  33. ^ First Saudi Female Pilot Graduates, Arab News, 16 June 2005. Retrieved 21 October 2007.
  34. ^ Herbermann, Charles, ed. (1913). "Juliana Morell". Catholic Encyclopedia. Robert Appleton Company.
  35. ^ Findlen, Paula. Science As A Career In Enlightenment Italy : The Strategies Of Laura Bassi. Isis 84.(1993): 440–469. History of Science, Technology & Medicine. Web. 3 June 2013."
  36. ^ . ISBN 978-0-7735-3286-1.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  37. ^ . ISBN 9783412322052 https://books.google.com/?id=j7ePIpI9qVgC&pg=PA555&lpg=PA555&dq=%22Stefania+Wolicka%22+1875#v=onepage&q=%22Stefania%20Wolicka%22%201875&f=false.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  38. ^ Wikisource-logo.svg Yukarıdaki metinlerin bir veya birden fazla yerinde şu anda belirtilen kamu malı kaynaktan metinler bulunmaktadır: |}}Rines, George Edwin, (Ed.) (1920). "Lagerlof, Ottilia Lovisa Selma". Encyclopedia Americana. 
  39. ^ Klapheck, Elisa. "Regina Jonas 1902–1944" (İngilizce). Jewish Women's Archive. 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2011. 
  40. ^ Kerry Banks (2009). The Unofficial Guide to Basketball's Nastiest and Most Unusual Records. Greystone Books. ISBN 9781926685519.