Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi'nin dış görünümü

Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi, Kaşkaderya bölgesinin kültürel hayatı, bölgenin tarihi ve kültürel hayatı ile ilgili 38.000'den fazla sergiyi saklayan bir kültür ve eğitim kurumudur.

Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi'nin iç görünümü

Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi, 1975'ten 2007'ye kadar 1909'da inşa edilen Hoca Abdülaziz medresesinde faaliyet göstermiştir. İlk dönemde 3 bölüm vardı: "Devrim öncesi dönem", "Devrim sonrası dönem" ve "Çevre bölümleri". 1992 yılında "Devrimden Önce" ve "Devrimden Sonra" bölümleri "Tarih" bölümüne dönüştürülmüştür. O yıldan beri, Halk ve Uygulamalı Sanatlar Bölümü, Karshi'deki "Glory" kalesinde ve 1995'te Çalışma ve Zafer Dairesi kuruldu. Bu bölüm 2003 yılından itibaren "Hafıza ve Değer" bölümü olarak tescil edilmiştir. Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 24 Eylül 2004 tarih ve 452 sayılı Karshi şehrinin 2700. yıl dönümünün hazırlanması ve düzenlenmesine ilişkin Kararnamesine göre Kaşkaderya bölgesinin yerel tarih müzesi faaliyet göstermektedir. Medrese de imar programına alınmış ve tadilat yapılmıştır. Müzenin tüm teşhirleri medresenin yanındaki binaya, yani fona yerleştirildi. Mart 2005'te, M. Toshmukhammedov'un adını taşıyan bölgesel müzikal ve drama tiyatrosunun fuayesinde bir sergi, yani bir müze sergisi düzenlendi. Mart-Temmuz 2005'te Karshi kentindeki "Odina" camiinin restorasyonu sırasında, 50'den fazla antik eser, arkeolojik buluntu, çeşitli çini, desen, 14. yüzyıla ait dut ağacından yapılmış bir kapı keşfedildi. .- araştırmadan türetilmiştir. 23 Şubat 2007'de müze, Kültür ve Dinlenme Parkı topraklarında bulunan yeni bir binada faaliyetlerine devam etti. A. Navoi. Karshi şehrinin 2700. yıl dönümüne ithaf edilen sergi, Uluslararası Özbek-Yunan Kültür Vakfı'na Destek ile ortaklaşa hazırlandı.

Bugün müzede "Tarih", "Halk ve Uygulamalı Sanatlar" ve "Bilim Eğitimi" olmak üzere 3 bölüm bulunmaktadır. Müze fonu 38.000'den fazla renkli resim, grafik, heykel, nümizmatik, arkeoloji, halk sanatı, fotoğraf, belge, ev eşyası ve etnografya içeriyor. 2004 yılında Kaşkaderya Bölgesi Devlet Tarih ve Kültür Müzesi'nde toplanan el yazmalarına dayanarak, Kaşkaderya Bölgesi Yerel İlim Müzesi'nde bulunan Doğu El Yazmaları Kataloğu, Fransızca olarak Roma'da yayınlandı. Katalogda yazarlar, ülkemizin tarihi ve kültürü ile ilgili elliden fazla el yazmasının yanı sıra bilimsel ve eğitsel öneme sahip önemli konuları tanımladılar.

Buna ek olarak, müzenin fonu Polonyalı sanatçı Apelbaum'un yüzden fazla eşsiz tablosunu içeriyor. Resimler suluboya ve suluboya olarak yapılmıştır, sanatçının 1947-1957 yıllarında yaptığı çalışmalardan örnekler bulunmaktadır. Bu dönemlerde sanatçı, resimlerinde Kaşkaderya ve Şahrisabz vahasının mimari anıtlarını, unsurlarını, dekoratif formlarını, iş örneklerini, ev eşyalarını sanat formlarında tasvir etmiştir.

Halk sanatı ürünleri koleksiyonu: "mangleidosi" kadın takıları (19. yüzyılın sonları) gümüş ve akikten zincir şeklinde yapılmıştır. Kandakori oymacılığı ile yapılmış bakır çaydanlık (19. yüzyıl sonu). Bileklik Karakalpak takıları (19.yy), dökümde ve basamaklı olarak gümüş ve akikten yapılmış, her birinde dokuz akik parça. Kadınlar için gümüş yüzük ve yüzüklerin tarihi 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Simge: Hz. İsa (İsa Mesih) (XVIII yüzyıl) Rusya'nın Primorsky bölgesine aittir. Kokan ve Buhara'da (19. yüzyıl) yapılan bakır çaydanlıklar, kandakori yöntemiyle bakırdan yapılmıştır. Buhara'da (19. yüzyıl) yapılan bakır kase ve kaseler, bakır kovalama ve dökümle yapılmıştır. Hoca Ubeydullah Cerrokh'un Karshi'deki (XVIII yüzyıl) türbesinin kapı kapısı ve zincir (XX yüzyılın başlarında) bakırdan, döküm, oyma ile yapılmıştır. Kaşkaderya bölgesinde eski çağlardan beri çömlekçilik okulları gelişmiştir. Müzede ayrıca 20. yüzyılın 50'li ve 60'lı yıllarında Kitab çömlekçilik okulunun ustaları tarafından yapılan seramik örnekleri de sergileniyor. El yapımı ipek, adrasa, olachi'den yapılmış kadın şortları ve elbiseleri (19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başı). Yirminci yüzyılın 20-70'leri arasında Kaşkaderya'nın Shakhrisabz ve Kitab bölgelerinde Irak tarzında elle dikilmiş erkek ve kadın şapkaları, cüzdanları, tanvorları (boşlukları), ayakkabı tanvorları yer alıyor. Müzenin nümismatik bölümünde gümüş, bakır sikke, kağıt para ve madalyalar bulunmaktadır. Bakır sikkeler MS 6. yüzyıldan MS 15. yüzyıla kadar olan dönemi kapsıyordu. Bunlardan biri, MS 6. yüzyıldan kalma nadir bir bakır sikkedir. Nasaf şehrinin hükümdarı, devlet idaresinin yapısı ve MS 6. yüzyıl hükümdarı hakkında bize bilgi veren bir bakır sikke üzerinde tasvir edilmiştir.