KKTC Meteoroloji Dairesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meteoroloji Dairesi
TürKamu Kurumu
Resmî dillerTürkçe
LiderRaif İlker Buran
Resmî sitekktcmeteor.org

KKTC Meteoroloji Dairesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak 1974 yılının Ekim ayında kurulmuş, 3 Temmuz 1992 tarihli KKTC Cumhuriyet Meclisi birleşiminde kabul olunan 42/1992 sayılı Meteoroloji Dairesi (Kuruluş , Görev ve Çalışma Esasları) Yasası ile teşkilatlandırılmıştır. Bu yasa altında daire, genel olarak devlet ve bölge sınırları içinde gerçekleşen, gerçekleşecek olan atmosferik olaylar ile meteorolojik elemanları gözlemlemek ve tahmin etmek gibi önemli bir görevi yerine getirirken ayni zamanda ülke genelinde ve Doğu Akdeniz bölgesinde sismik aktivitenin kayıt ve takip misyonunu amaç ve görev olarak üstlenmiş bulunmaktadır.

Halihazırda;

  • Hava Tahminleri Şubesi
  • Gözlem, İklim ve İstatistik Şubesi
  • Bilgi İşlem, Araştırma ve Deniz Meteoroloji Şubesi
  • Sismoloji Bölümü

ile çalışma ve faaliyetlerini sürdürmektedir.

Daire Ercan Uluslararası Havalimanı, Geçitkale Havaalanı, Girne Limanı, Gazimağusa Limanı ve Güzelyurt'ta bulunan meteoroloji istasyonlarından gözlem yapılmaktadır. Bu istasyonlardan başka ülke geneline dağılmış bulunan muhtelif tip taşra meteoroloji istasyon ağında toplam 50 istasyon bulunmaktadır.

1986 yılında kurulup hizmete konan ilk Deprem İstasyonunundan sonra 1999 ve 2000 yıllarında açılan istasyonlar ile toplan üç adet deprem takibi yapan istasyon bulunmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]