KDSÖY-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(KDSÖY-Kürdistan Bölgesi ilişkileri sayfasından yönlendirildi)
KDSÖY-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi
Kürdistan Bölgesel Yönetimi
     Kürdistan Bölgesel Yönetimi     KDSÖY

KDSÖY-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkiyi ifade eder. Kültürel olarak çok şey paylaşsalar da, birçok siyasi farklılıkları var. IŞİD'e karşı çatışmada Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ABD arasında askeri iş birliği olmuştur ancak IKBY, YPG'ye resmi destek vermemektedir. Kürdistan Bölgesel Hükûmeti, bölge ekonomisine zarar veren ve sınırlayan KDSÖY'ye karşı tek taraflı bir ekonomik abluka uyguladı. Irak Kürdistanı'nın "Kürt milliyetçi sistemi" KDSÖY'nin demokratik konfederalist sistemiyle taban tabana zıttır.[1]

KDSÖY'de baskın siyasi parti olan PYD, KCK örgütünün üyesidir. Otokton Kürt azınlıklara sahip komşu ülkelerdeki KCK üyesi örgütler ya yasadışı (İran ve Türkiye'de olduğu gibi) ya da diğer Kürt partilerine göre (Irak'ta olduğu gibi) siyasi olarak marjinal olsalar da, genel olarak KCK siyasi gündemi ve planı için PYD yönetimindeki KDSÖY bölgesi bir model rolü üstlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kurdistan's Politicized Society Confronts a Sultanistic System". Carnegie Middle East Center. 18 Ağustos 2015. 20 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2016.