K2 Dağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
K2
Godwin Austin
Ketu/Kechu
Chhogori/Qogir
K2'nin yazın görünüşü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik8.611 m
Çıkıntı4.017 m
Yalıtılma1.316 kilometre (818 mi)
Koordinatlar35° 53' Kuzey, 76° 31' Doğu
Coğrafya
KonumKeşmir bölgesi, Pakistan/Çin
Jeoloji
Dağ türüSekizbinlik
En yüksek noktalar
Tırmanma
İlk tırmanan31 Temmuz 1954, Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni
En kolay rotaAbruzzi sırtı

Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır. Dağın diğer anıldığı isimleri ise Çhogori/Kogir, Ketu/Keçu, Zalim Dağ ve tam kabul görmemiş başka ismi Godwin Austin'dir. Zorluk bakımından ise dünyada ilk sırada yer alır ve dolayısıyla dağcılar arasında zirvesi bir nevi "kutsal zirve" olarak görülür. K2 Dağı, %25 gibi yüksek ölüm oranıyla "öldürücü dağ" ve "zalim dağ" olarak nam salmıştır.

Dağ K2 ismini, Britanya sömürgesi dönemindeki Hindistan'ın kapsamlı trigonometrik harita ölçümü sırasında Karakurum Dağları ölçülürken göze çarpan iki zirvenin K1 ve K2 olarak adlandırılmasından almıştır.[1] Bu ölçümlerde eğer varsa öncelikle yerel adlandırmaya yer verilmiş ancak K2 zirvesi için bilinen bir yerel ad bulunamamıştır.[2]

K2, 8.000 m'den yüksek 14 dağ arasında çıkış sayılarına göre zirvesine en zor varılabilendir.[kaynak belirtilmeli] Bunun başlıca birkaç sebebi ise dağın aşırı dik olup teknik beceri gerektiren birçok safhası olması, düşen kaya parçaları ve çığ çökmesi olarak gösterilebilir. İlk başarılı zirve çıkışını 1954 yılında bir İtalyan ekip yapmıştır. Liderliğini Ardito Desio'nun yaptığı bu ekipte zirveye ulaşabilen dağcılar Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni'dir. K2'ye tırmanan ilk kadın Polonyalı dağcı Wanda Rutkiewicz olmuştur. Türkiye'den ilk çıkışı 2001 yılında Nasuh Mahruki gerçekleştirmiştir. Daha sonra 2012 yılında Tunç Fındık K2'ye tırmanan ikinci dağcı olmuştur.[3] Öte yandan bu zirveye çıkan dağcıların ismi anılırken bilinmesi gereken başka bir gerçek de dağcıların asıl eşyalarını, hem de dağcılar gibi özel giyim kuşamları olmadan, üstelik, onlara kimi zaman rehberlik ederek zirveye taşıyan yerel halktan hamalların durumudur. Son derece fakir olan bu Pakistanlı veya Nepalli hamallar, olanaksızlık içinde eşya taşırken ya da zorlu geçitlerde rehberlik yaparken sıklıkla ölümle karşılaşmaktadırlar. K2 zirvesini tırmanmak isteyen dört kişi başına bir hamal hayatından olduğu için bu tırmanışların durdurulması dahi isteniyor ancak tırmanılması en zor dağ oluşu nedeniyle K2 zirve tırmanışı dağcılar için vazgeçilmez olmuştur.

Büyük Trigonometrik Ölçüm üyesi Thomas Montgomerie'nin K2 ismini ilk kez kullandığı çizimi.

Yakın yıllara kadar dağcılar için ölüm oranı 1/3 iken, bu oran teknolojideki gelişmeler ve dağcıların tehlikeler konusundaki tecrübeleri sayesinde azalmaktadır.

2012 yılında çekilen "Zirve" isimli Belgesel K2'ye tırmanmaya çalışırken yaşamlarını yitiren on bir dağcının hikâyesini anlatmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Curran, Jim, K2: The Story of the Savage Mountain, sf. 25, Hodder & Stoughton, 1995, isbn: 978-0340660072 (İngilizce)
  2. ^ Curran, sf. 30
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]