Kızlar Mektebi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harita
Kızlar Mektebi

Kızlar Mektebi 1921 yılında Amerikan Koleji olarak açılan okul.

Okulun adı, halk Kız Mektebi olarak söylenmektedir, 1924 yılında Amerikan Kız Hayat Okulu adıyla yeniden açılmıştır. Merzifon'da bulunan mektep, 3 katlıdır ve önünde de Saat Kulesi vardır. Kız öğrencilere çeşitli dersler vermekteydi. Bunlar ise çocuk ve hasta bakımı, dikiş, nakış, daktilo yazma ve İngilizce dersleriydi. 1938 yılında ekonomik sorunlar nedeniyle kapanmıştır. Dönemin İlçe Kaymakamı M. Fatih Geyim, binanın Kara Mustafa Paşa Müzesi olarak açılacağını duyurmuştur. Proje Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır.

Merzifon Kaymakamı Dr. Ozan BALCI, Kızlar Mektebi'nin Restorasyon çalışmalarını yerine giderek incelemiştir. Merzifon Kaymakamı, Kız Mektebi olarak bilinen tarihi yapıda artık müze, çocuk kütüphanesi, okul öncesi kütüphane, yetişkin kütüphanesi, turizm tanıtım ofisi gibi alanların olacağını ve bölgedeki halkın hizmetine açılacağını açıklamıştır, projenin maliyetinin toplam 4.600.000 TL ve yaklaşık 827.000 TL’nin de Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından geri kalan kısmının ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacağını belirtmiştir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KIZLAR MEKTEBİ RESTORASYONU BAŞLADI". www.merzifon.gov.tr. 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Amasya Merzifon Kızlar Mektebi, Kara Mustafa Paşa Müzesi oluyor! - 25-01-2012". emlakkulisi.com. 31 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2023.