İçeriğe atla

Kızlar Manastırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kilisenin orijinal duvar resimlerinin 19. yüzyıl fotoğrafı. Mağara kilisesinin bu kısmının cephesi tamamen belirgin bir şekilde yeniden inşa edildi.
Manastırın girişi
III.Aleksios'u annesi ve eşiyle tasvir eden fresk

Kızlar Manastırı veya Panagia Theoskepastos Manastırı (Yunanca: Παναγία Θεοσκέπαστος, "Tanrının koruduğı Panagia"), Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan, Trabzon İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş eski bir kadın manastırıdır.

Manastır, III. Aleksios (1349-1390) döneminde inşa edilmiştir. Birkaç kez büyük onarımlardan geçtikten sonra 19. yüzyılda bugünkü şeklini almıştır.

Yapının aslına uygun restorasyonu 2014 yılının Mart ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı başlatılmıştır. 2 milyon TL'ye mal olan restorasyon, 2018 yılında tamamlanmıştır.[1]

Mimari özellikleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Trabzon şehrine bakan Boztepe dağının eteklerinde konumlanmıştır. İki teras üzerine inşa edilen manastır kompleksi, koruyucu yüksek bir duvarla çevrilidir. Manastır başlangıçta güney tarafındaki kaya kilisesi, girişindeki şapel ve birkaç odadan oluşmaktaydı. Kaya kilisesinin içinde III.Aleksios, eşi Theodora ve annesi İrene'den bahseden yazıt ve portreler bulunmaktadır.[2]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Türkiye, Sputnik (14 Ağustos 2021). "Kızlar Manastırı 3 yıldır ziyarete açılmayı bekliyor". Sputnik Türkiye. 14 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 
  2. ^ Özhan Öztürk. Article from Karalahana Trabzon imparatorlarının kemikleri belediye mezarlığına mı gömülecek? 22 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.