Kız Tavlama Sanatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kız Tavlama Sanatı
Boy Gets Girl
YazarRebecca Gilman
KarakterlerTheresa Bedell
Tony
Howard Siegel
Mercer Stevens
Harriet
Det. Madeleine Beck
Les Kennkat
İlk gösterim13 Mart 2000, Goodman Theatre, Chicago, ABD
ÜlkeABD
Orijinal dilİngilizce
TürDram
Zaman ve mekânNew York

Kız Tavlama Sanatı (İngilizce orijinal adı: Boy Gets Girl çağdaş Amerikan tiyatrosu yazarlarından Rebecca Gilman tarafından 2000 yılında yazılan oyundur. Eser, ilk kez 13 Mart 2000'de Chicago'daki Goodman Tiyatrosu'nda sergilendi.

Oyunun kahramanı otuzlu yaşlarda, başarılı ve akıllı bir kadın olan Theresa Bedell'dir. Theresa'nın hayatı bir arkadaşının tavsiyesiyle tanımadığı bir adamla randevulaşmasıyla değişir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Theresa Bedell
  • Tony
  • Howard Siegel
  • Mercer Stevens
  • Harriet
  • Det. Madeline Beck
  • Les Kennkat

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir arkadaşı Theresa'ya bilgisayar endüstrisinde çalışan Tony adında hoş bir adamla randevu ayarlar. Buluşmaları biraz garip geçse de Theresa Tony'nin ikinci kez buluşma isteğini kabul eder. İkinci randevunun sonunda kadın adamın kendisine göre olmadığına karar verir ve kibarca adama onunla bir daha görüşmek istemediğini açıklar. O günden sonra Tony farklı zamanlarda Theresa'nın yaşamına girmeye devam eder. Kadını ofisinde habersizce ziyaret eder, telefonuna mesajlar bırakır. Theresa, Tony'nin nerede yaşadığını bildiğini fark edince telaşlanmaya başlar. Bir iş arkadaşının önerisiyle polis çağırır. Ama polis onu sorguladıkça kadın polisin bu konuyla ilgili yapabileceği bir şey olmadığını fark eder. Polis başka bir yere taşınmasını ve adını değiştirmesini tavsiye eder. Tony'den ne kadar saklanmaya çalışsa da sonunda adamın hayatı üzerindeki tüm kontrolü ele geçirdiğini fark eder. Kişiliğini ve insanlığını yavaş yavaş kaybettiğini anlayan Lisa ismini değiştirir ve New York'tan Denver'a taşınır. Artık bir zamanlar olduğu kadının gölgesi gibidir.

Sahnelenişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, ilk sergilenişinden bir sene sonra New York'ta Manhattan Theatre Club'da gene Chicago'daki kadrosuyla sahnelendi. Londra'da da gene 2001 yılında Royal Court Theatre'da Ian Rickson'ın yönetmenliğinde oynandı. Başrolde Katrin Cartlidge vardı. 2003 yılında Dublin'de, 2006 yılında ise Evanston, Illinois'te sahnelendi. Evanston'daki sahnelenişinde başrolde Jason Tyne-Zimmerman vardı. Eser, İstanbul'da Talimhane Tiyatrosu tarafından da sergilendi. Mehmet Ergen'in yönettiği Kız Tavlama Sanatı'ında Güneş Berberoğlu başrolde oynadı. Berberoğlu'na Bahtiyar Engin, Ece Dizdar, Kubilay Çamlıdağ, Cem Kurtoğlu, Sema Mağara, Serhat Tutumluer ve Fatih Dönmez eşlik etti.