Kızıl başlı kiraz kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kızıl başlı kiraz kuşu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Emberizidae
(Kiraz kuşugiller)
Cins: Emberiza
Tür: E. bruniceps
Emberiza bruniceps
Brandt, 1841
Emberiza bruniceps
Cuculus canorus canorus + Emberiza bruniceps

Kızıl başlı kiraz kuşu[1][2] (Emberiza bruniceps), kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türü. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır. Ayrıca kızıl başlı çinte,[3] bozkır kiraz kuşu,[2] kahvebaş kiraz kuşu[2] ve pasbaşlı kiraz kuşu[2] olarak da adlandırılır.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuşun boyu yaklaşık 17 cm'dir. Kuyruk boyu bataklık kiraz kuşuna göre uzundur. Erkeklerin alt tarafları parlak sarı, üst tarafları yeşil, yüz ve göğüs kahverengimsi-kırmızıdır. Dişilerde sırt gri-kahve ve baş grimsidir, renkler erkeklerden daha solgundur. Genç bireyler benzer özelliktedir, yavruları kara başlı kiraz kuşundan ayırmak zordur.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kızıl başlı kiraz kuşu, açıklık ve ekili alanlarda bulunur. Ağaç ya da çalıdaki yuvalarına 3 ila 5 yumurta yumurtlarlar. Kuşların doğal yiyeceği, tohumlar, yavruları beslerken böceklerle birlikte tohumlardır.

Şakımalarını, yüksek tüneklerden, sallanır tarzda sviit-svit-çurri-çurri-çurri şeklinde yaparlar.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tür, Orta Asya'da yerleşim gösterir. Kışları göç ederek Hindistan'a giderler. Potansiyel dağılım alanları olan Batı Avrupa'daki durumları, kara başlı kiraz kuşundan daha batıda dağılım göstermelerine rağmen, bu kuşun yakın akrabaları olan kuşların, özellikle kara başlı kiraz kuşlarının genel hatlarıyla sürüye karışmalarıyla karmaşıklaşır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bülent Gözcelioğlu (2002). "Türkiye Tür Listeleri Sınıf:Aves (Kuşlar)". TÜBİTAK. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2012. 
  2. ^ a b c d Çakmak, Merete (2005). Anadolu Kuş Adları Sözlüğü:İngilizce-Türkçe-Latince. İstanbul: Kitap Yayınevi. s. 74. ISBN 975-6051-03-5. 
  3. ^ Guy M. Kirwan (2008). The Birds of Turkey. Londra: Christopher Helm. ISBN 978-1-4081-0475-0. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]