Kızıl Bayrak Olayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kızıl Bayrak Olayı (Japonca赤旗 事件, romanizeAkahata Jiken), 22 Haziran 1908 tarihinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da gerçekleşen bir siyasi gösterilerdi.

Geç Meiji ve erken Taişo Dönemi'nin karışık siyasi ikliminde, ünlü siyasi aktivist ve anarşist Koken Yamaguchi hapisten çıkmıştı. Serbest bırakılması, Museifu Kyōsan (無政府共産, "anarko-komünizm") ve Kakumei (革命, "devrim") gibi anarko-komünist sloganlar ve bir komünist şarkılar korosu taşıyan kızıl bayraklar sallayan kalabalık tarafından karşılandı. Polis, bu küçük gösteri sert bir şekilde bastırdı ve aralarında Ōsugi Sakae, Hitoshi Yamakawa, Kanno Sugako ve Kanson Arahata'nın da bulunduğu on önde gelen aktivisti tutuklandı.

Daha sonraki duruşmalarda, tutuklananların çoğu suçlu bulundu ve bir yıl veya daha fazla hapis cezasına çarptırıldı. Meiji siyasetinin karmaşık tarihinde nispeten küçük bir olay olmasına rağmen, mitinge katılan bazı kişilerin (Ōsugi, Yamakawa ve Arahata dahil) hapsedilmesi kendilerini çok daha belirgin bir baskıya, bir dizi aktivistin ölüm cezasına çarptırılmasıyla sonuçlanan Vatana İhanet Olayı'na karışmaktan koruduğunda, daha sonra dikkate değerlik kazandı.

Bu olay, Japonya'daki sosyalist harekete karşı daha güçlü hükûmet eyleminin başlangıcı oldu.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hunter, Janet E. (1984). Concise Dictionary of Modern Japanese History. Kaliforniya Üniversitesi. s. 175. ISBN 0520045572. OCLC 1014734032. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022.