Kıtalararası Kupa (futbol) şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Kıtalararası Kupa, Avrupa Kupası ve Güney Amerika Copa Libertadores organizasyonlarında şampiyonlupa ulaşan takımlar arasında 1960'dan 2004'e kadar tek maç üzerinden oynanan bir futbol organizasyonuydu. Kıtalararası Kupa, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ve Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) tarafından organize edilmekteydi. 1979 yılına kadar kupa iki maç üzerinden sahibi bulurken, 1980'de tek maç üzerinden oynatıldı ve maçlar sponsorluk nedeniyle, Japonya'nın başkenti Tokyo'da oynandı.

Organizasyon, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) üyesi konfederasyonların tüm şampiyon kulüplerini içeren FIFA Dünya Kulüpler Kupası turnuvasının oluşturulmasıyla birlikte 2004 yılında lağvedilmiştir.[1]

Turnuvayı üçer kez kazanan, Nacional (Uruguay), Boca Juniors (Arjantin), Peñarol (Uruguay), Real Madrid (İspanya) ve Milan (İtalya) takımları turnuvada en çok şampiyon olan takım ünvanına sahiptirler. Ayrıca Milan ve Independiente (Arjantin) takımları en çok ikinci olan iki takımdır (dört defa).

Arjantin kulüpleri dokuz kupa ile en çok kupa kazanan ülke olurken; İtalyan kulüpleri yedi kupa ile ikinci, Brezilya takımları altı kupa ile üçüncüdür.[2]

Turnuvada CONMEBOL en başarılı konfederasyon olmuştur. Konfederasyonu temsil eden takımlar yarışmada 22 defa şampiyon olmuştur. Ayrıca 21 kez de ikinci olmuşlardır. Avrupa Futbol Konfederasyonu'nu UEFA temsil eden takımlar organizasyonu 21 kez şampiyon ve 22 defa da ikinci tamamlamayı başarmışlardır.[3] 2004 yılında oynanan organizasyonun son maçında Portekiz temsilcisi Porto, Once Caldas takımını normal süresi 0-0 biten maçta penaltı atışları ile 8-7 mağlup ederek son Kıtalararası Kupa'nın sahibi olmuştur.[4]

Şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Simgeler
Playofflu finalleri gösterir
* Penaltıya giden maçları gösterir
Ekstra uzatmaya giden maçları gösterir
İki ayaklı finalde kazananları gösterir

İki ayaklı finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Yer Ev sahibi takım Skor Misafir takım Yer Stadyum Katılım
1960  Uruguay Peñarol 0–0 Real Madrid  İspanya Estadio Centenario n/a
 İspanya Real Madrid 5–1 Peñarol  Uruguay Santiago Bernabéu 100,000
Real Madrid 3 puan kazandı
1961  Portekiz Benfica 1–0 Peñarol  Uruguay Estádio da Luz n/a
 Uruguay Peñarol 5–0 Benfica  Portekiz Estadio Centenario n/a
her biri 2 puan kazandı; Peñarol Estadio Centenario'da playoff ile 2–1 kazandı ‡
1962  Brezilya Santos 3–2 Benfica  Portekiz Maracanã Stadyumu n/a
 Portekiz Benfica 2–5 Santos  Brezilya Estádio da Luz 73,000
Santos 4 puan kazandı
1963  İtalya Milan 4–2 Santos  Brezilya San Siro n/a
 Brezilya Santos 4–2 Milan  İtalya Maracanã Stadyumu 150,000
her biri 2 puan kazandı; Santos Maracana'da playoff ile 1–0 kazandı. ‡
1964  Arjantin Independiente 1–0 Internazionale  İtalya Avellanda n/a
 İtalya Internazionale 2–0 Independiente  Arjantin San Siro n/a
her biri 2 puan kazandı; Internazionale Santiago Bernabéu'da playoff ile 1-0 kazandı. ‡
1965  İtalya Internazionale 3–0 Independiente  İtalya San Siro 75,000
 Arjantin Independiente 0–0 Internazionale  İtalya Avellanda 80,000
Internazionale 3 puan kazandı
1966  Uruguay Peñarol 2–0 Real Madrid  İspanya Estadio Centenario n/a
 İspanya Real Madrid 0–2 Peñarol  Uruguay Santiago Bernabéu n/a
Peñarol 4 puan kazandı
1967  İskoçya Celtic 1–0 Racing Club  Arjantin Hampden Park 170,000
 Arjantin Racing Club 2–1 Celtic  İskoçya El Cilindro n/a
2–2 sonucu; Racing Club Estadio Centenario'da playoff'ta 1-0 kazandı. ‡
1968  Arjantin Estudiantes 1–0 Manchester United  İngiltere La Bombonera 25,134
 İngiltere Manchester United 1–1 Estudiantes  Arjantin Old Trafford n/a
Estudiantes 3 puan kazandı
1969  İtalya Milan 3–0 Estudiantes  Arjantin San Siro n/a
 Arjantin Estudiantes 2–1 Milan  İtalya La Bombonera n/a
Milan toplamda 4-2 kazandı
1970  Arjantin Estudiantes 2–2 Feyenoord  Hollanda La Bombonera n/a
 Hollanda Feyenoord 1–0 Estudiantes  Arjantin De Kuip n/a
Feyenoord toplamda 3-2 kazandı
1971[n 1]  Yunanistan Panathinaikos 1–1 Nacional  Uruguay Karaiskakis Stadium 60,000
 Uruguay Nacional 2–1 Panathinaikos  Yunanistan Estadio Centenario 60,000
Nacional toplamda 3–2 kazandı
1972  Arjantin Independiente 1–1 Ajax  Hollanda Estadio Almirante Cordero n/a
 Hollanda Ajax 3–0 Independiente  Arjantin Olimpiyat Stadyumu n/a
Ajax toplamda 4–0 kazandı
1973[n 2]  İtalya Juventus 0–1 Independiente  Arjantin Stadio Olimpico 22,489
 Arjantin Independiente n/a Juventus  İtalya Estadio Almirante Cordero n/a
Independiente toplamda 1–0 kazandı
1974[n 3]  Arjantin Independiente 1–0 Atlético Madrid  İspanya Estadio Almirante Cordero 60,000
 İspanya Atlético Madrid 2–0 Independiente  Arjantin Vicente Calderón 65,000
Atlético Madrid toplamda 2–1 kazandı
1975 Oynanmadı
Katılmaya hak kazanan takımlar: Batı Almanya Bayern Munich, Arjantin Independiente.[n 4][3]
1976  Batı Almanya Bayern Munich 2–0 Cruzeiro  Brezilya Olimpiyat Stadyumu 22,000
 Brezilya Cruzeiro 0–0 Bayern Munich  Batı Almanya Mineirão 117,000
Bayern Munich toplamda 2–0 kazandı
1977[n 5]  Arjantin Boca Juniors 2–2 Borussia Mönchengladbach  Batı Almanya La Bombonera 60,000
 Batı Almanya Borussia Mönchengladbach 0–3 Boca Juniors  Arjantin Wildparkstadion 38,000
Boca Juniors toplamda 5–2 kazandı
1978 Oynanmadı
Katılmaya hak kazanan takımlar: Arjantin Boca Juniors, İngiltere Liverpool.[n 6][3]
1979[n 7]  İsveç Malmö FF 0–1 Olimpia  Paraguay Malmö Stadion 4,811
 Paraguay Olimpia 2–1 Malmö FF  İsveç Estadio Defensores del Chaco 35,000
Olimpia toplamda 3–1 kazandı

Tek maçlı finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Yer Şampiyon Skor İkinci Yer Stadyum Katılım Notlar
1980  Uruguay Nacional 1–0 Nottingham Forest  İngiltere Olimpiyat Stadı 62,000
1981  Brezilya Flamengo 3–0 Liverpool  İngiltere Olimpiyat Stadı 62,000
1982  Uruguay Peñarol 2–0 Aston Villa  İngiltere Olimpiyat Stadı 63,000
1983  Brezilya Grêmio 2–1 Hamburg  Batı Almanya Olimpiyat Stadı 62,000
1984  Arjantin Independiente 1–0 Liverpool  İngiltere Olimpiyat Stadı 62,000
1985  İtalya Juventus 2–2* Argentinos Juniors  Arjantin Olimpiyat Stadı 62,000 [n 8]
1986  Arjantin River Plate 1–0 Steaua București  Romanya Olimpiyat Stadı 62,000
1987  Portekiz Porto 2–1 Peñarol  Uruguay Olimpiyat Stadı 45,000
1988  Uruguay Nacional 2–2* PSV Eindhoven  Hollanda Olimpiyat Stadı 62,000 [n 9]
1989  İtalya Milan 1–0 Atlético Nacional  Kolombiya Olimpiyat Stadı 60,228
1990  İtalya Milan 3–0 Olimpia  Paraguay Olimpiyat Stadı 60,228
1991  Yugoslavya FK Kızılyıldız 3–0 Colo-Colo  Şili Olimpiyat Stadı 60,000
1992  Brezilya São Paulo 2–1 Barcelona  İspanya Olimpiyat Stadı 60,000
1993  Brezilya São Paulo 3–2 Milan  İtalya Olimpiyat Stadı 52,275
1994  Brezilya Vélez Sársfield 2–0 Milan  İtalya Olimpiyat Stadı 47,886
1995  Hollanda Ajax 0–0* Grêmio  Brezilya Olimpiyat Stadı 47,129 [n 10]
1996  İtalya Juventus 1–0 River Plate  Arjantin Olimpiyat Stadı 48,305
1997  Almanya Borussia Dortmund 2–0 Cruzeiro  Brezilya Olimpiyat Stadı 46,953
1998  İspanya Real Madrid 2–1 Vasco da Gama  Brezilya Olimpiyat Stadı 51,514
1999  İngiltere Manchester United 1–0 Palmeiras  Brezilya Olimpiyat Stadı 53,372
2000  Arjantin Boca Juniors 2–1 Real Madrid  İspanya Olimpiyat Stadı 52,511
2001  Almanya Bayern Munich 1–0 Boca Juniors  Arjantin Olimpiyat Stadı 53,360
2002  İspanya Real Madrid 2–0 Olimpia  Paraguay International Stadium Yokohama 66,070
2003  Arjantin Boca Juniors 1–1* Milan  İtalya International Stadium Yokohama 66,757 [n 11]
2004  Portekiz Porto 0–0* Once Caldas  Kolombiya International Stadium Yokohama 45,748 [n 12]

Kulüplere göre şampiyonluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Takımm Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk yılı İkincilik yılı
Nacional 3 0 1971, 1980, 1988
Boca Juniors 3 1 1977, 2000, 2003 2001
Peñarol 3 2 1961, 1966, 1982 1960, 1987
Real Madrid 3 2 1960, 1998, 2002 1966, 2000
Milan 3 4 1969, 1989, 1990 1963, 1993, 1994, 2003
Santos 2 0 1962, 1963
Internazionale 2 0 1964,1965
São Paulo 2 0 1992, 1993
Ajax 2 0 1972, 1995
Bayern Munich 2 0 1976, 2001
Porto 2 0 1987, 2004
Juventus 2 1 1985, 1996 1973
Independiente 2 4 1973, 1984 1964, 1965, 1972, 1974
Racing Club 1 0 1967
Feyenoord 1 0 1970
Atlético Madrid 1 0 1974
Flamengo 1 0 1981
FK Kızılyıldız 1 0 1991
Vélez Sársfield 1 0 1994
Borussia Dortmund 1 0 1997
Grêmio 1 1 1983 1995
River Plate 1 1 1986 1996
Manchester United 1 1 1999 1968
Estudiantes 1 2 1968 1969, 1970
Olimpia 1 2 1979 1990, 2002

Ülkelere göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Şampiyonluk İkincilik
 Arjantin 9 9
 İtalya 7 5
 Uruguay 6 2
 Brezilya 6 5
 İspanya 4 3
 Hollanda 3 1
 Almanya 3 2
 Portekiz 2 2
 Sırbistan 1 0
 Paraguay 1 2
 İngiltere 1 5

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Avrupa Kupası kazanan Ajax katılmayı reddetti ve ikinci Panathinakos turnuvaya katıldı.[5]
  2. ^ Avrupa Kupası kazanan Ajax katılmayı reddetti ve ikinci Juventus turnuvaya katıldı. Yalnızca bir ayak oynandı.[6]
  3. ^ Avrupa Kupası'nı kazanan Bayern Münih katılmayı reddetti ve ikinci Atletico Madrid kupaya katıldı.[7]
  4. ^ 1975 yılında organizasyon düzenlenmedi. İki takımda turnuvada mücadele edip etmeyeceklerine karar veremediler.
  5. ^ Avrupa Kupası Şampiyonu Liverpool katılmayı reddetti ve ikinci Borussia Mönchengladbach turnuvaya dahil oldu.[8]
  6. ^ 1978 yılında organizasyon yapılmadı. Gerekçesi ise Boca Juniors ve Liverpool takımlarının birbirleriyle oynamak istememesiydi.
  7. ^ Avrupa Kupası kazanan Nottingham Forest katılmayı reddetti ve ikinci Malmö FF takımı turnuvaya katıldı.[9]
  8. ^ Juventus penaltılar sonucu 4–2 kazandı.[10]
  9. ^ Nacional penaltılar sonucu 7–6 kazandı.[11]
  10. ^ Ajax penaltılar sonucu 4–3 kazandı.[12]
  11. ^ Boca Juniors penaltılar sonucu 3–1 kazandı.[13]
  12. ^ Porto penaltılar sonucu 8–7 kazandı.[14]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "Fifa unveils new club event". BBC Sport. 19 Şubat 2004. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/3504291.stm. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  2. ^ de Arruda, Marcelo Leme (15 Aralık 2004). "Trivia on Intercontinental (Toyota) Cup". Rec. Sport Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablest/toyotatrivia.html. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  3. ^ a b c "History". Union of European Football Associations (UEFA). 13 Temmuz 2005. http://en.archive.uefa.com/competitions/eusa/history/index.html. Erişim tarihi: 22 Eylül 2010. 
  4. ^ "Porto triumph in World Club Cup". BBC Sport. 12 Aralık 2004. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/4089973.stm. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  5. ^ Gorgazzi, Osvaldo José (14 Nisan 1999). "Intercontinental Club Cup 1971". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablesi/intconclub71.html. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  6. ^ Gorgazzi, Osvaldo José (16 Temmuz 2000). "Intercontinental Club Cup 1973". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablesi/intconclub73.html. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  7. ^ Gorgazzi, Osvaldo José (16 Temmuz 2000). "Intercontinental Club Cup 1974". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablesi/intconclub74.html. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  8. ^ Gorgazzi, Osvaldo José (16 Temmuz 2000). "Intercontinental Club Cup 1977". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablesi/intconclub77.html. Erişim tarihi: 2 Eylül 2010. 
  9. ^ Gorgazzi, Osvaldo José (14 Nisan 1999). "Intercontinental Club Cup 1979". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablesi/intconclub79.html. Erişim tarihi: 2 Eylül 2010. 
  10. ^ Gorgazzi, Osvaldo José (13 Şubat 2005). "Intercontinental Club Cup 1985". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablest/toyota85.html. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  11. ^ de Arruda, Marcelo Leme (26 Mayıs 2002). "Intercontinental Club Cup 1988". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablest/toyota88.html. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  12. ^ de Arruda, Marcelo Leme (13 şubat 2005). "Intercontinental Club Cup 1995". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablest/toyota95.html. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  13. ^ de Arruda, Marcelo Leme (13 Şubat 2005). "Intercontinental Club Cup 2003". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablest/toyota03.html. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  14. ^ de Arruda, Marcelo Leme (13 Şubat 2005). "Intercontinental Club Cup 2004". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablest/toyota04.html. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010.