Kırmızı bölge (Fransa)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Somme Cephesinden bir görüntü (1916). Bölge bugün Kırmızı bölge içindedir

Kırmızı bölge (Fransızca: Zone rouge) özellikle Fransa'nın Loren bölgesi olmak üzere ülkenin kuzeydoğusunda I. Dünya Savaşı sırasında yoğun hasar aldığı için yerleşime kapatılan bölgeleri anlatır.

Durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Zarar gören bölgeler hasar oranına göre sınıflandırılmıştır. Kırmızı renkle işaretlenen bölgelerde hasar %100 oranındadır.

Bahis konusu bölge 1.200 kilometrekareden büyüktür. Bölgede savaş zamanında yoğun bir şekilde siper savaşı yaşandığı için Batı Cephesinin önemli cephelerinden olmuş, dolayısıyla olağanüstü cephane kullanımının yanı sıra doğal tahribat yaşanmış, ayrıca savaşırken hayatını kaybetmiş sayısız naaş mevcuttur. Fransa Hükûmeti bölgelerin insan yerleşimi için uygun olmadığına karar vermiş ve giriş-çıkışları yasaklamıştır. Kırmızı bölge, %100 oranında hasar görmüş olarak kabul edilerek insanın yaşaması için uygun olmayacak şekilde kategorilendirilmiştir.

Tehlikeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgedeki önemli tehlikelerin başında patlamamış durumdaki mühimmat gelir. Bunlar geleneksel bomba fişekleri, mermiler, el bombaların ötesinde o dönemde kullanılmış olan kimyasal silahlara ait cephaneyi de kapsar. Olağanüstü yoğunlukta çatışma yaşanan bölgelerde toprakta kurşun, cıva, klor ve arsenik değerleri çok yüksektir, kimi bölgelerde terk edilmiş cephanelik ve kimyasal silah depoları mevcuttur. Ypres ve Woëvre bölgelerinde doğal hayat asla geri dönmemiş, yaban hayat olağanüstü arsenik seviyeleri nedeniyle geri döndürülemeyecek şekilde etkilenmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Savaşın ardından imha edilen kimyasal silahların toprağa zararlarını içeren bilimsel çalışma 2 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hugues Thouin, 2016 (İngilizce) ve (Fransızca) 2 Şubat 2023 tarihinde erişilmiştir