Kırkpınar, Pınarbaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.21, 10 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17316263 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Kırkpınar
Harita
Kayseri
Kayseri
Ülke Türkiye
İlKayseri
İlçePınarbaşı
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2007)[1]
 • Toplam48
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0352
Posta kodu38710
Resmî site
[2]

Kırkpınar, Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

1864 Kafkasya sürgününden gelen Adige (Çerkes) Kabartay mahallesidür. Köy Kafkas kökenli olup dilleri Kabartaycadır. Uzunyayla'ya en son yerleşen Çerkez köylerinden biridir.

Goşogoe(Jiygıh) - Sasık - Abaza - Dışoge - Kardan - Losten - Hemaşe - Gaze sülalelerince oluşturulan Kırkpınar mahallesi daha sonraları bu sülalelerin dışında diğer köylerden katılımlarıyla Kuşha(Karahalka'dan)-Gefo(Dikilitaş'tan)-Gedigey(Kurbalık'tan) sülaleleriyle birlikte zengin bir mozağiye sahiptir.

Uzunyaylaya en son gelen köy olmasına rağmen en çok okuyanı olan köylerin başında gelmektedir.Devletin çeşitli kademelerinde yer alanbir çok memur ve amire sahip bir köydür.

Soyadı Atatürk tarafından verilen,Sivas Kongresine katılan ve Antep Savunmasında yer alıp İlçeye adı verilen(Polateli) Kamil Polat Paşa Kırkpınarlı'dır.

1919 sonlarında Antep’de pasif bir direnme başlamış ve bölgeye gönderilen Süvari Yüzbaşısı Kâmil Bey (Albay Polat) ilk defa Kilis’te millî bir kuvvet kurarak Fransız birliklerine vurmaya başlaması önemli bir başlangıç olmuştur.

  • Birinci ve ikinci müdafaa hattında, Kızılburun sırtları ve Polat Bey kumandasındaki Kilis ve havalisi kuvvetleri bulunacaktı.

Coğrafya

Kayseri iline 150 km, Pınarbaşı ilçesine 50 km uzaklıktadır.çevre köylerden sonra kurulmuş olmasına rağmen geniş bir araziye sahiptir. Karakuyu, Kurbalık, Sacayağı, Dikilitaş, Uzunpınar ve Karahalka köyleri sınır komşularıdır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 48
2000 63
1997 67

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve her hanede sabit telefon vardır. Tüm köylerle ulaşımı sağlayan yollar asfalt olup ulaşımda herhangi bir problem yoktur.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal