Kırkgeçit, Pınarbaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.21, 10 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17316261 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Kırkgeçit
Harita
Kayseri
Kayseri
Ülke Türkiye
İlKayseri
İlçePınarbaşı
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2007)[1]
 • Toplam45
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0352
Posta kodu38710
Resmî site
Yerelnet

Kırkgeçit, Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Oğuzların Avşar boyundandır. Kırkgeçit mahallesi eski bir yerleşim yeridir mahallede Osmanlı zamanında kullanılan han vardır. Mahalleye daha sonradan Kafkasyadan getirilen Çerkezler yerleştirilmiştir. Daha sonra Karapınar mahallesinden gelen Avşarlar tarafından köye göç başlamış ve mahalleden çerkezler gitmişlerdir. Pınarbaşı ilçesine yaklaşık 18 km olan mahallede, hayvancılık ve çiftçilik eski popülerliğini yitirmiştir. Köy halkı kışın Adana'ya göç ederek yazın dönmektedir. Mahallenin içinde iki akarsu birleşmektedir. Bunlar Zamantı çayının kolunu oluştururlar.

Kültür

Avşar boyunun gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Yemekleri; İçli Köfte, Avşar Pilavı, Tarhana Çorbasıdır.

Coğrafya

Kayseri iline 118 km, Pınarbaşı ilçesine 18 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 45
2000 590
1997 68

Eknomi

Çiftçilik, hayvancılık ve besicilik yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol 2007 yılında asfalt olmuştur mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Mahallenin, güney-doğusunda 5 km ileride Kevenli Mezrası bulunmaktadır. Mezraya 1987-1988 yıllarında bir derslikli ilkokul yapılmış ve öğretmen atanarak eğitim öğretim devam etmiştir. Yine atanan öğretmenin önderliğinde mezraya elektrik verilmiştir. 1995 yıllarından sonra ilçeye göç başlamış küçükbaş hayvanlarını satan mezra halkı Pınarbaşı ilçesine yerleşmiş Kevenli mezrasını yazdan yaza yayla olarak kullanmaktadır. Kevenli Mezrasında Gövdeli dağının eteğinden su çıkmaktadır.

Kaynakça