Kırım hanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Aşağıda Kırım Hanlığının hanlarının listesi bulunmaktadır.

Dönem Adı Bilgi
1427 ya da 1441-1456 I. Hacı Giray birinci saltanat
1456 Hayder
1456-1466 I. Hacı Giray ikinci saltanat
1466-1467 Nur Devlet birinci saltanat
1467 I. Mengli Giray birinci saltanat
1467-1469 Nur Devlet ikinci saltanat
1469-1475 I. Mengli Giray ikinci saltanat
1475-1476 Nur Devlet üçüncü saltanat
1476-1478 Hanedanlığın gücü bulunmuyordu
1478-1515 I. Mengli Giray üçüncü saltanat
1515-1523 I. Mehmed Giray
1523-1524 I. Gazi Giray
1524-1532 I. Saadet Giray
1532 I. İslam Giray
1532-1551 I. Sahib Giray
1551-1577 I. Devlet Giray
1577-1584 II. Mehmed Giray
1584 II. Saadet Giray
1584-1588 II. İslam Giray
1588-1596 II. Gazi Giray birinci saltanat
1596 I . Fetih Giray
1596-1607 II. Gazi Giray ikinci saltanat
1607-[608 Тoktamış Giray
1608-1610 I. Selamet Giray
1610-1623 Canibek Giray birinci saltanat
1623-1628 III. Mehmed Giray *
1628-1635 Canibek Giray ikinci saltanat
1635-1637 İnayet Giray
1637-1641 I. Bahadır Giray
1641-1644 IV. Mehmed Giray birinci saltanat
1644-1654 III. İslam Giray
1654-1666 IV. Mehmed Giray ikinci saltanat
1666-1671 Adil Giray
1671-1678 I. Selim Giray birinci saltanat
1678-1683 Murad Giray
1683-1684 II. Hacı Giray
1684-1691 I. Selim Giray ikinci saltanat
1691 III. Saadet Giray
1691-1692 Sefa Giray
1692-1699 I. Selim Giray üçüncü saltanat
1699-1702 II. Devlet Giray birinci saltanat
1702-1704 I. Selim Giray dördüncü saltanat
1704-1707 III. Gazi Giray
1707-1708 I. Kaplan Giray birinci saltanat
1709-1713] II. Devlet Giray ikinci saltanat
1713-1715 I. Kaplan Giray ikinci saltanat
1716-1717 III. Devlet Giray
1717-1724 IV. Saadet Giray
1724-1730 II. Mengli Giray birinci saltanat
1730-1736 I. Kaplan Giray üçüncü saltanat
1736-1737 II. Fetih Giray
1737-1740 II. Megli Giray ikinci saltanat
1740-1743 II. Selamet Giray
1743-1748 II. Selim Giray
1748-1756 Arslan Giray birinci saltanat
1756-1758 Halim Giray
1758-1764 Kırım Giray birinci saltanat
1765-1767 III. Selim Giray birinci saltanat
1767 Arslan Giray ikinci saltanat
1767-1768 Maksud Giray
1768-1769 Kırım Giray ikinci saltanat
1769-1770 IV. Devlet Giray birinci saltanat
1770 II. Kaplan Giray
1770-1771 III. Selim Giray ikinci saltanat
1771-1775 II. Sahib Giray *
1775-1777 IV. Devlet Giray ikinci saltanat
1777-1782 Şahin Giray birinci saltanat
1782 II. Bahadır Giray
1782-1783 Şahin Giray ikinci saltanat
* Canibek Giray'ın 1624 ve Maksud Giray'ın 1771-1772 saltanatları listede yer almamaktadır. Bu hanlar Osmanlı sultanı tarafından resmi olarak atanmış olmalarına rağmen tahtta yer alıp Kırım Hanlığı'nı yönetmemişlerdir. Bu dönemlerde Kırım'ı III. Mehmed Giray ve II. Sahib Giray yönetmişlerdir.
Bilgi: Bazı kaynaklarda söz edilen Şahbaz Giray (1787-1789) ve Baht Giray (1789-1792), 1783 yılında Rusya tarafından egemenlik altına alınan Kırım Hanlığı'nı yönetmedikleri için listeye alınmamışlardır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]