Mecidiye Nişanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kılıçlı Mecidi Nişanı sayfasından yönlendirildi)
Mecidiye Nişanı
Mecidiye Nişanı

Osmanlı Padişahı tarafından verilir
Ülke Osmanlı İmparatorluğu
TürNişan
Olası Hak
Sahipleri
Sivil ve askeri
GerekçeBaşarılı olan Türk ve yabancı askerlere verilir
DurumVerilmemektedir
İstatistikler
Kuruluş1851
İlk Verilişi1851
Son Verilişi1917

Mecidiye Nişanı, (29 Ağustos 1852 - 1922[1]) tarihleri arasında verilen askeri ve kahramanlık nişanıdır. Sultan Abdülmecid döneminde tasarlandı.[2]

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çift kılıçlı nişan, beşer şualı yedi şubeden (köşe) ibarettir. Ortasında sultanın tuğrası yer almakta, etrafında kırmızı mineli fon üzerinde altın ile yazılmış "Gayret, Hamiyet, Sadakat" sözleri bulunmaktadır. Alt kısmında 1268 (1851) tarihi yazılıdır. Şua aralarında Ay Yıldız motifi ve nişanın asılma yerinde ona bağlı kırmızı mineli ay yıldız vardır. Şemsesi aynı modelde çift kılıçlıdır. Şua üzerlerinde ay yıldız motifleri bulunmaktadır.

Birinci sınıf Mecidiye Nişanı

Asıl adı "Mecidi Nişanı" olmasına rağmen halk arasında "Mecidiye Nişanı" adıyla anılmaktadır. Mecidiye nişanının beş rütbesi vardı. Birinci rütbesinden 50, ikinci rütbesinden 150, üçüncü rütbesinden 800, dördüncü rütbesinden 3000 ve beşinci rütbesinden 6000 adet basıldı. Yalnız birinci rütbenin murassası (değerli taşlarla süslemesi) bulunmaktadır. Mecidiye nişanının ortasında çemberle çevrili kabarık kısımda bir tuğra yer alır. Bu kısmın etrafında kırmızı mineli bir fon üzerinde “gayret, hamiyyet, sadakat” kelimeleri; altındaysa, 1268 (1851) tarihi yazılıdır. Kordon ucuna asılan birinciyle, boyuna asılan ikinci ve üçüncü rütbeli nişanlar, hemen hemen aynı büyüklüktedir. Dördüncü rütbe daha küçük, beşinci rütbe ise en küçük olanıdır. Beşinci rütbe gümüş olup, diğerleri altındandır.

Mecidiye nişanı ilmiye ve askeriye mensuplarından üstün hizmet ve muvaffakıyet gösterenlere verilirdi. Birinci ve ikinci rütbelerin sahiplerine nişanları, padişahın huzurunda takılırdı.

Beratla verilen ve kullanılan mecidiye nişanı, kaydı hayat şartıyla verilir, nişan sahibinin ölümünde hazineye iade edilirdi.

Alan bazı önemli kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mecidiye'nin dağıtımı, Cetate Muharebesi sonrası (1854)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bir Onurlandırma Aracı olarak Osmanlı Nişan ve Madalyaları 25 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi.
  2. ^ The Americana, Vol.15, Ed. Frederick Converse Beach, George Edwin Rines, (1912);[1] 19 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]