Küvette Bulunan Günce
Küvette Bulunan Günce, Stanislaw Lem'in 1961 yılında kendi dilinde yayınlanan bilimkurgu kitabıdır. Türkçeye çevirisi 1998 yılında Çiçek Öztek tarafından yapılmıştır.
Özet
[değiştir | kaynağı değiştir]Gelecekte geçen öykü, bir ajanın bürokratik oyunlarla büyük bir ordu karargâhında kapana kısılmasını birinci kişiden anlatır. Kafkavari bir karmaşıklık ve delilik içinde, ajan kendi görevini ve yönergeleri uygulamaya çakışmaktadır.
Anlatıcı, ajan, kendini paranoyak bir distopik bir yerde bulur. Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Her söz, her hareket kodlanmıştır. Kendini ve zihin sağlığını kaybetmeye yaklaşan ajan, bir günce tutmaya başlar. Bu günce uzak gelecekte, 'Neojen'den notlar' ismiyle bulunur.
Alıntılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- - "Shakespeare'in büyük şiirinin piç Mathews ve tra la la olduğunu mu söylemek istiyorsunuz? Bu şekilde senin makinen edebiyat abidelerimizi, deha eseri yaratıları ölümsüz eserleri, her şeyi laf salatasına indirgeyecek!"
- - "Çok doğru." diye cevap verdi Prandtl. "Laf salatası. Sanatlar, edebiyat, bunların gerçek amacı nedir? Sapkınlık!"
- [...] her belge masadan masaya dönüp dolaştıktan sonra er geç doğru masaya denk gelir. Bu, zaman alan bir usul olabilir belki ama, hiçbir zaman başarısız olmayacaktır. Evren'in kendisi de aynı ilke ile çalışır.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]İletişim Yayınları baskısı9 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bilimkurgu kitabı ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |