Küresel finansal sistem

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son iki bin yılda dünyanın gayri safi yurtiçi hasıla tablosu

Küresel finansal sistem, birlikte yatırım ve ticaret finansmanı amacıyla uluslararası finans-kapital akışını kolaylaştıran yasal anlaşmalar, kurumlar ve hem resmi hem de gayri resmi ekonomik aktörlerin dünya çapındaki çerçevesidir. 19. yüzyılın sonlarında ekonomik küreselleşmenin ilk modern dalgası sırasında ortaya çıkmasından bu yana, uluslararası piyasaların şeffaflığını, düzenlemesini ve etkinliğini artırmayı amaçlayan merkez bankalarının, çok taraflı anlaşmaların ve hükûmetler arası örgütlerin kurulmasıyla evrimine damgasını vurdu.[1]

1800'lerin sonlarında, dünya göçü ve iletişim teknolojisi, uluslararası ticaret ve yatırımda benzeri görülmemiş bir büyümeyi kolaylaştırdı. I. Dünya Savaşı'nın başlangıcında, döviz piyasaları para piyasası likiditesizliği nedeniyle felç olunca ticaret daraldı. Ülkeler, korumacı politikalar ve 1933'te neredeyse durdurulan ticaretle dış şoklara karşı savunmaya çalıştılar; bu, bir dizi karşılıklı ticaret anlaşması dünya çapında tarifeleri yavaş yavaş azaltana kadar küresel Büyük Buhran'ın etkilerini kötüleştirdi. Dünya Savaşı'ndan sonra uluslararası para sistemini yenileme çabaları, döviz kuru istikrarını iyileştirerek küresel finansta rekor büyümeyi teşvik etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ James, Paul W.; Patomäki, Heikki (2007). Globalization and Economy, Vol. 2: Globalizing Finance and the New Economy. Londra: Sage Publications. ISBN 978-1-4129-1952-4. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022.