Küçükçamlıca Korusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Küçükçamlıca Korusu, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan bir korudur. İlçe merkezinin 4 kilometre doğusunda, Boğaziçi'nin en büyük ikinci yükseltisi olma özelliğini taşıyan Küçük Çamlıca Tepesi'nin üzerinde yer alır. Tepenin eteklerinden başlayarak, 227 metrelik doruğuna kadar uzanır. Büyükçamlıca Korusu'na oranla daha düz ve geniş bir toprak yapısına sahiptir.

II. Mahmut döneminde koruda av ve geziler yapılırdı. 19. yüzyılda büyük bölümü Sami ve Suphi Paşa'nın özel mülkü konumundaydı. 1940 yılına gelindiğinde dönemin İstanbul valisi Lütfi Kırdar tarafından sembolik bir bedelle kamulaştırıldı. Rekreasyon alanı olarak düzenlenerek halkın hizmetine sunuldu. 1950'li yıllardan sonra İstanbul'a başlayan yoğun göç nedeniyle korunun bir bölümü gecekondulaşarak tahrip olmuştur. 1980 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlenmiştir. Tepede belediyeye ait sosyal tesisler bulunmaktadır.

Koruda yaygın olarak görülen ağaçlar arasında fıstıkçamı, karaçam, kızılçam, servi, çınar, gürgen, ıhlamur, İspanyol göknarı, çiçekli, dişbudak, erguvan, sedir ve doğu çınarı gibi türler vardır. Koru içinde Sofa Köşkü, Cihannüma Köşkü ve Topkapı Köşkü olmak üzere üç tarihi yapı vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]